設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wonglam2711

[合併式擴音機] 新手求教

高級玩家

zardwys 發表於 2024-2-2 22:42
Rege可以去威達尖沙咀或者銅鑼灣show Room有得試,另外去旺角德發地牢米高Audio有得試,利申,Rega elici ...

正 👍🏻多謝師兄 高elex r一級 仲要平啲 對眼當場發光 可以慳到好多

高級玩家

Shiba12345 發表於 2024-2-3 00:52
我有部Yamaha as1200 放售,有興趣可以pm我🤝🏼

現在有好幾部amp 我都想聽左先再參考吓 到時有需要我再pm 搵師兄

高級玩家

一斤花生@G 發表於 2024-2-3 05:18
Rega 係AB類, 至於HEGEL 代理係Changye Audio-Visual Hong Kong 昌業音響    ,

我覺得係預算範圍內, HEG ...

多謝師兄提供資料同解釋
我需然未去現場聽 咁岩YouTube 到有條h120 加kef 既片 用自己耳機去YouTube 到聽 已經覺得好唔同其他amp 當然要去現場聽先作準
MF呢個價有壓力 都係要聽一聽先排到喜愛程度

高級玩家

yhakaede@G 發表於 2024-2-3 11:22
師兄咁好禮貌,我多口講多啲自己經驗。

聽左咁多意見,係時候自己去聽下,建議book定session先去銅灣威達 ...

多謝師兄分享同教路
如果冇師兄嘅提醒 我肯定要交多好多學費

其實我唔識點樣界定為Hi-Fi歌 可能會攞啲喺YouTube片到睇到人哋播嗰啲歌去試 再加上師兄教嘅播平時鍾意嘅歌 咁樣就應該可以聽到分別同細節

線我真係完全冇諗過都咁大影響⋯⋯我仲諗住淘寶既就算😂我應該會買腳架既 如果唔買都聽師兄建議long 起佢

高級玩家

EricTse1@FB 發表於 2024-2-3 12:33
樓主 你不如去音響店 用kef ls50 mete 試唔同機種找答案適唔適合自己好過啦
總好過問人都未必一定適合自己 ...

多謝師兄建議
收集左好多師兄意見之後 打算親身試聽 想了解左之後再決定

線方面 真係唔識路 唔知用咩材質好 打算淘寶既試吓先😂 又見過一啲圖既喇叭駁法好神奇 同一個係喇叭既插位 佢整左兩條線

高級玩家

sam2004 發表於 2024-2-3 12:56
搵間好啲嘅二手舖唔好去鴨寮街嗰種,問清楚如果玩一個月再換機回收幾多錢,通常都係10%左右,試到啱自己 ...

多謝師兄教路
呢啲細節位真係會唔記得問
咁樣真係抵玩到好多部機😏

高級玩家

好多謝 各位師兄意見同教路
冇大家既提醒我實會踩屎
黎緊我會過年後去聽 到時買左後 再上黎同師兄們分享

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
yhakaede@G + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

wonglam2711 發表於 2024-2-3 18:14
多謝師兄提供資料同解釋
我需然未去現場聽 咁岩YouTube 到有條h120 加kef 既片 用自己耳機去YouTube 到聽 ...

M6SI 好似都係18K左右~ 如果M5SI 都係15K左右, HEGEL都係唔錯選擇~不過見好多師兄都話 HEGEL 代理黑面......唔多SO人

之前國際影音做特價清貨~不過好多好野都賣曬囉......   https://www.facebook.com/internationalavcompany

或者你去睇

佢有陳列品做特價 串流機 AMP都有

高級玩家

一斤花生@G 發表於 2024-2-3 21:30
M6SI 好似都係18K左右~ 如果M5SI 都係15K左右, HEGEL都係唔錯選擇~不過見好多師兄都話 HEGEL 代理黑面... ...

估唔到Hegel 代理係咁 我希望唔會比佢咁樣敗走😂
睇到師兄比既片到間ambago 有m6si既特價 個心動一動
國際到我睇到rega elicit r 1萬蚊 正呀 2間都係去到月尾 不過就好似師兄咁講 應該都賣左好多了 唔知我仲有冇機會

鑽石玩家

wonglam2711 發表於 2024-2-3 22:42
估唔到Hegel 代理係咁 我希望唔會比佢咁樣敗走😂
睇到師兄比既片到間ambago 有m6si既特價 個心動一動
國 ...

rega elicit r   1雞野係幾抵買~覺得上去睇下冇壞,  

至於M6SI  Chrome 版本係靚仔好多. 但比較貴,正價都要27K左右, 再平我諗都要20K多D   可能買普通版都冇咁貴,   反正你可以試下先, 反正有DEMO機, 佢地仲有WHATS APP問價,店長都健談

佢地仲有串流機買,咪去試下囉,