設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: alfredmyc

我的高級影院與溫馨的家 - 舊料更新(UPDATE P1, P7)

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

今日又POST 番D 舊野, 第一樣係...

PF30!!
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

第二樣就係全家福喇!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sclendan + 10 咁耐先出!

查看全部評分

KEF Q700
KEF Q600c

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

第二樣就係全家福喇!!
alfredmyc 發表於 2011-10-29 11:50

師兄! 真係好襯色呀! 襯絕呀!
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

師兄! 真係好襯色呀! 襯絕呀!
sclendan 發表於 2011-10-30 17:33

相影佐好耐架喇. 不過懶得搞嘛. 我呢d 懶人, 一番到屋企開著個cdp 同amp 就攤係到唔郁架喇. 哈哈.

我都未買2ch amp, 未係好襯色o者.
KEF Q700
KEF Q600c

黃金玩家

相影佐好耐架喇. 不過懶得搞嘛. 我呢d 懶人, 一番到屋企開著個cdp 同amp 就攤係到唔郁架喇. 哈哈.

我都 ...
alfredmyc 發表於 2011-10-31 13:24

我趴文見到師兄做緊功課啦, 小弟靜靜雞跟你學緊野, 不過小弟無錢買, 唔敢撘咀住喇......
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

我趴文見到師兄做緊功課啦, 小弟靜靜雞跟你學緊野, 不過小弟無錢買, 唔敢撘咀住喇......  ...
sclendan 發表於 2011-10-31 14:16

x60? 哈哈. 要啦, 呢d 時候當然要跟陸ching 同king sir 學野啦. 不過仲未買插頭, 線又未有得拎, 唔知搞唔搞得掂.
KEF Q700
KEF Q600c

黃金玩家

x60? 哈哈. 要啦, 呢d 時候當然要跟陸ching 同king sir 學野啦. 不過仲未買插頭, 線又未有得拎, 唔知搞唔 ...
alfredmyc 發表於 2011-10-31 14:59

呢個post都有排我睇啦!

我早排都有諗過下次身痕買野玩, 換AV amp好定係添過部平價"預備入門"2-ch好, 不過我有定案喇, 因為我果度已經再無位俾我擺到對聽歌喇叭喇...無得諗..... 可以摺埋廉慳返喇....

黃金玩家

都有排我睇啦!

我早排都有諗過下次身痕買野玩, 換AV amp好定係添過部平價"預備入門"2-ch好, 不過我有 ...
sclendan 發表於 2011-10-31 15:27

嘩. 你唔link 出黎我都唔記得有咁多回覆喎. 不過應該大部份都係我寫既野. 哈哈.
其實傑士聽歌都唔係你諗得咁差既, 不過你要買2ch, 前題又係要換佐amp 先可以share 黎用, 又係錢. 所以唔好諗住喇.
有冇聽過y 記聽歌o 唔ok? 其實入門2ch, 都未必好得過高級av amp 幾多. 所以都要plan 定點樣玩好d.
我就係呢個原因先走去睇av amp, 一睇就睇到7005...
而家咩都唔使諗, 好彩既係7005 聽歌仲叫做有板有眼囉.
KEF Q700
KEF Q600c

黃金玩家

新手插嘴.....
ching 對KEF speakers 好正 !!

小弟上月亦要換AV AMP.....考慮Marantz SR7005, Yamaha A2010. 兩者都好吸引, 且價錢相近.
最後決定Yahama A2010......音質都唔錯.

ching 有冇諗過換 Marantz UD7006 or UD8004.. ?

黃金玩家

新手插嘴.....
ching 對KEF speakers 好正 !!

小弟上月亦要換AV AMP.....考慮Marantz SR7005, Y ...
freeworld 發表於 2012-1-24 12:49

多謝ching 既讚賞兼推post, 實在太耐冇更新喇, 唔係因為懶, 係因為未有大資金去upgrade, 哈哈.
馬仔聽歌真係唔錯, 同埋都幾夾kef. 所以而家都幾滿意, yamaha 我就真係未正式試過, 個surround 係咪真係好正? 因為都係聽歌多過睇戲, 所以都冇考慮yamaha. 買amp 呢樣野, 自己鍾意最緊要.
至於bdp. 如果我要換都會揀oppo 多, 唔係話馬仔唔好, 不過上次去fan 到試5004, 讀碟真係好慢, 我部cheap 野都快好多.

係呢度順便恭喜ching, 恭喜發財, 大吉大利, 事事順利, av 器材長換長有!!
KEF Q700
KEF Q600c