設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿定

[發燒碟] 劉美君 [Love Addict] 高清影音專輯會 - 事後討論及 p5#41 預告片

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

o岩o岩返屋企拿拿臨拎隻碟聽咗一次, 記住個感覺, 乜都唔理, 寫低個感想先...

首先, 我唔講o的音色, 錄音, 呢o的關於hifi上既野, 基本上小弟係hifi初哥新手+木耳! (ken哥妤清楚我呢樣嘢啦!) 我都無乜資格去講...
我只係想將呢隻碟比我既感覺講出嚟:

細細過o個陣, 第一次聽劉美君, 應該係《午夜情》, 仲要係睇電影《靚妹仔》第三集"午夜麗人"o個陣聽到. 第一次聽, 完全覺得劉美君好似裡面既歡場小姐咁, 好慘好怨仲好少女feel, 直情我見尤憐. 加上佢既美貎, 完全變成小弟既夢中情人..........之一! 之後既《最後一夜》, 《一雙舊皮鞋》等等既歌, 加上佢特別既聲線, 真心係其中一位我好欣賞既歌手. 雖然o係幕光上既佢, 好率直好開心咁, 但歌聲中都會感受到一種講唔出既“怨”, 好似好想得到一樣嘢(人), 但係始終都得唔到咁...
隔咗好多年後, 聽到既《浮花》, 同上一隻既《雪泥》, 感覺上劉美君長大咗, 係一種"經歷過"既長大, 知道不能得到, 或者無法避免既失去, 只能挺身面對. 堅強了, 成熟了, 但有一種"遠遠"既感覺...
頭先聽完《Love Addict》全碟, 我既心開咗喇, 跟隨住劉美君而放開咗喇. 最真實, 最真摰, 最坦蕩蕩既劉美君出現o係我面前. 一把最清新, 最性感既聲線, 真係真係好好聽!!

《原來的我》, 是一個《走鋼索的人》, 曾經《你把我灌醉》, 令我《愛如潮水》. 過後雖然只是《一場遊戲一場夢》, 《其實你不懂我的心》, 縱然有感不知《何去何從》, 但總希望《他一定很愛你》...

p.s. 上一次音樂會我無去, 今次再聽到今日既《午夜情》, 令我全身雞皮都起晒! 雖然有過以前既種種, 但今天既劉美君, 重唱《午夜情》竟然令我覺得係一種完全超然脫離去睇返自己過去既感覺, 就好似一個大姐姐, 同緊一個就嚟誤入歧途既少女, 淡淡講出自己既過去...無咗怨氣, 係一支少少帶酸既醇酒!

評分

參與人數 11威望 +100 金錢 +20 收起 理由
Ken704 + 10
jack331 + 10
245141525 + 10
plnl88 + 10
agic + 10 impressive
jt24 + 10
aidan + 10
hugo2009 + 10
ewartuen + 10 言之有物, 無得頂!
wil-wil + 10 + 10
yeungkong2010 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

等我又補返o的相先, 不過用部傻瓜g10影, 唔係好好...

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +30 收起 理由
Ken704 + 10 + 10
rlwk2009 + 10
aidan + 10 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

講多少少關於個bd, 其實我覺得製作同質素上的確係唔錯, mini concept以咁既成本去製作, 睇得出環球係睇得準好似我地76人咁出高質素既產品.
講真以前乜都未玩又唔識尊重, 只會覺得老翻/mp3 download唔使錢又有得聽就算. 宜家開始玩av/hifi, 同埋其他ching咁, 你比隻老翻或者mp3我, 我真係唔係好聽得落. 所以出高質素係打擊老翻/mp3 download既其中一個最好方法.
不過話說回來, 小弟覺得音樂會既拍攝同剪接應該可以做得更好. 早幾日小弟睇咗隻宇多田光wild life演唱會bd, 成個會場既setting簡潔唔複雜, 但拍出嚟既角度, 定位同剪接真係好好睇, 令小弟覺得, 睇演唱會除咗聽歌, 眼看都係一個好好既享受.
當然mini concept未必可以同大場館既比較, 但既然有咁好既器材同質素, 拍得更好就會令小弟更加想買埋隻bd啦~~

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Ken704 + 10

查看全部評分

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

一路都覺得重拍電影、重唱歌曲、什麼 HiFi 碟都不及原版或原著,不過見出席版友都這麼推崇,似乎要買隻聽下 ~ 定買隻 BD 睇好?

3萬

白鑽玩家

一路都覺得重拍電影、重唱歌曲、什麼 HiFi 碟都不及原版或原著,不過見出席版友都這麼推崇,似乎要買隻聽 ...
yeungkong2010 發表於 2011-6-19 02:21

bd質素點都會好過dvd既, 如果你想睇個concert靚o的, 可以等吓隻bd+cd版, 環球話大約7月就推出, 價錢未定.

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
Ken704 + 10

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

無錯,就等 BD + CD 版,一次過滿足你兩個要求

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Love Addict (1) ~ 劉美君
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=75419&extra=page%3D1

Love Addict (2) ~ 一個靚仔
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=75421&extra=page%3D1

評分

Ken704 + 10

查看全部評分

Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我認為今日最 Hi-Fi 嘅地方係劉美君清唱咗兩句

評分

Ken704 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我認為今日最 Hi-Fi 嘅地方係劉美君清唱咗兩句
bbocram 發表於 19-6-2011 03:17 AM

劉美君小姐清唱聲低好清好靚聲 買完cd,到隻Bluray一出米高必定即買

如果有得團購簽名版Biuray就.........

評分

Ken704 + 10

查看全部評分

Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

清唱個兩聲真係靚到暈

評分

Ken704 + 10

查看全部評分