設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AV_Duck

[機架] DIY 安裝電視機架初體驗 (**血淚史**+小小心得)

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  plnl88

水晶兄: "應該叫老虎幫手做手術室護士,由佢揸吸塵機。"
    老虎幫手揸吸塵機? 即係 ...
AV_Duck 發表於 2011-9-25 08:46

呢句都好到肉, 我就好彩d, 我boss 都會幫手拎吸塵機.
就算我抽部電視出黎插線, 佢都會幫我頂住.
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

點解D喇叭咁大舊, 黑蚊蚊, 可唔可以貴少少, 換D高級,精緻,有品味既喇叭….

ching, mrs. tiger 俾晒 signal 你, 係時候做野

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄們,你地第日如果鑽牆想無咁多塵可以用呢個:

將鑽頭先係牆試輕鑽,定左條軌,跟住將鑽頭穿過圖一果邊,係圖二出,再一手輕接佢貼牆,咁 D 塵就會跌落去呢個圈入面。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔係好明

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我係買原裝 PANASONIC 架, 睇住個師傅仔裝偷師.
佢一手揸電鑽, 一手揸個盒仔, 盒邊貼牆用黎接灰 (自己做可以用垃圾剷都得).
都無咩灰塵, 快靚正!!
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

鉑金玩家

回復 1# AV_Duck

ching, 你寫的文字表達得十分生動, 如"左右開弓, 成個史太龍咁型.", 我睇到真係笑左出來, 但細心想, 當時的情況真是有血有淚, 一方面唔知最後攪唔攪得到, 一方面tiger又給予壓力 , 就如之前換部av amp, d線亂晒龍, 位置又很難插線, 那時做下停下的滋味, 又試過自己試換wall socket, 最後唔成功, 還要成屋停電, 要找人求救, 真是有苦自己知呢, 所以都體會到ching的辛苦呢.
Raymond

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 56# rchan0901
Raymond 兄

好同意 "做下停下, 滋味 真唔好受" ,
   但當你完工, 那種 "喜出望外", 又別有一番滋味.
   更重要, 當你掌握技術, 你會有信心, 向下一個更高難度進發.
   共勉之
Hi

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 53# kenneth_obee
Kenneth 兄
你件神器, 好似好方便
邊度有得買? 幾多$ ?
中間白色膠, 是否每次鑽完, 要更換?
Hi

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 51# alfredmyc

L佛兄:   "就算我抽部電視出黎插線, 佢都會幫我頂住...."

你就好, 有Tiger 幫你頂住.
    我就頂我 Tiger 唔住
Hi

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 58# AV_Duck

幾多$ ?
唔記得好似$20左右

中間白色膠, 是否每次鑽完, 要更換?
唔需耍,佢係軟膠夾住同跟住個鑽咀轉。