設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tickle

[喇叭組合] 買ProAc 喇叭, 邊到 平, 靘, 正?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

3年前想買DYNAUDIO FOCUS 140喇叭, 去米高問又係唔報價,又係叫你出價。

我開價$12800 都算太低佢又話做唔到,又唔報個實價。

乜依家D鋪打開門賣野唔興標價興玩暗標? 定係想博人開高價捉水魚?

你D手法我領教過啦,最後去左第間買,人地報價合理我還少少即成交。

米高係我自己心目中真係 '咪GO' 啦。

以上只是表達個人購買經歷。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

nicknick 發表於 2014-5-9 14:03
我諗係地庫幾位sales手法都不同, 問返你轉頭的應該只係中年廋的那位呀叔, 其他幾位sales我接觸都會爽快報 ...

佢可能明知係你NICKNICK大佬, 開幾多比你, 你有心諗住買就唔會諗即磅~~!! 或者係明知你儲3年錢買神兵所以都唔會有幫襯所以講咩價比你都無所謂~~!! {:9_407:}

其實小弟雖然無幫襯過米高(但同朋友去買嘢就試過), 不過有時都會落去聽吓FA吹吓水, 聽佢哋講其實佢哋做生意手法都幾"朋友". 即係你一入去問價其實佢地會覺得都係得個問字, 講個標價你知你唔會買, 講個靚價比你又唔知你係咪friend做幾多折比你, 所以佢哋好多時都會講"你諗住咩價?" 其實係某程度上想知你係新手定老手定係混吉....當然呢種手法唔係人人受, 但佢哋就係咁得意~~!!

小弟自己鍾意落去聽吓吹吓, 聽完傾吓偈先問佢FA做幾錢, 次次唔同都係根據自己手上資料同吹得有幾開心, 基本上咁做都算係為咗第日有"最低價"買FA而做既preparation~~!!

咁啱威達減價又比我知道宜家FA做幾錢, 都有一日有彈藥就可以落去同米高狂吹~~!! {:9_422:}

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

marantz 發表於 2014-5-10 09:45
3年前想買DYNAUDIO FOCUS 140喇叭, 去米高問又係唔報價,又係叫你出價。

我開價$12800 都算太低佢又話做唔 ...

同意,我感覺上是想揾水魚,其實再之前落去,老實講係有問必答,最後話想試機.......佢話冇得試聽,感覺上已經有點兒那個,不知是機價太平費事煩定嗰日時間近收舖。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

開門做生意,不是用服務去使个客比錢,而是主觀型式去判定條友仔是運吉的???還開个代理價使客人知難而退,唔通是各铺真老板的默許手法。

黑鑽玩家

我覺得天氣差,落左幾日雨好似呢幾日咁,佢地會招呼好d
因為幾日都無開單,你有幫襯嘅話,真係當你神一樣

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

佢根本就唔憂做,
呢幾日有朋友想買Krell 300,問我去邊度有得試,我都係帶佢去添置大廈算喇。

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-5-10 10:26
佢可能明知係你NICKNICK大佬, 開幾多比你, 你有心諗住買就唔會諗即磅~~!! 或者係明知你儲3年錢買神兵所以 ...

我n年黎幫襯米高都只係3,4次,我個人又低調,米高老闆邊記得我係乜水丫。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我十年前開始幫襯佢哋買嘢(包括喇叭、CD機、十仔、AV amp)時係咁,依家都係咁(你開個價)啦,需然無揾我笨價錢都算合理,但銷賣手法眞不敢應同!

新仔玩家

我10多年前係度買speaker 及腳架, 但之後試過佢地態度非得有問題, 不知所謂, 以後凡買Hi-Fi都唔會再去呢間野, 即使佢點平都唔會再去買.

星級玩家

這間鋪不知所謂,價又唔係特別平,我買proac 去中環原音買的,價靚兼服務專業!
Cary 303T, Cary Sli80
Proac Tablette Anniversary
Kondo SPC 2.5 Nordost Heimdall 2 RCA