設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[請教] 加十仔聽歌,低音有少少跟唔上

星級玩家

加十仔聽歌,低音有少少跟唔上

有好多老手都用. 我見過好多.   

有圖為証, 咁嘅JBL都唔夠, 要用雙十補返最底果浸.

有時D嘢, 唔好講得太肯定. SUB 咪又係喇叭. 如果你用緊PROAC仔, 好用JBL4312a, 我個12吋低音, 可能大過你個十. 咁係咪要我閹咗佢呢?

有時D嘢, 唔好講得太肯定. SUB 咪又係喇叭. 如果你用緊PROAC仔, 好用JBL4312a, 我個12吋低音, 可能大過你個十. 咁係咪要我閹咗佢呢?

Ching JBL雙12"低音單元都出唔到超低,玩兩聲道?佢都好check check佢部Amp或成套野有咩問題啦,加一隻Sub嚟保低音?開玩笑!間房無500呎都消化唔到雙12"啲低頻,積埋一邊角落仲會有注波㖭。
其實要加多隻Sub等如加多一個電子分頻,要在主Speaker在低頻RoIloff之前要接入你的Sub低頻起點,這是你最難做到的,不是Speaker在60Hz衰減,Sub便調教致60Hz,那兩組野一定不能交接得流

Ching JBL雙12"低音單元都出唔到超低,玩兩聲道?佢都好check check佢部Amp或成套野有咩問題啦,加一隻Sub嚟保低音?開玩笑!間房無500呎都消化唔到雙12"啲低頻,積埋一邊角落仲會有注波㖭。
其實要加多隻Sub等如加多一個電子分頻,要在主Speaker在低頻RoIloff之前要接入你的Sub低頻起點,這是你最難做到的,不是Speaker在60Hz衰減,Sub便調教致60Hz,那兩組野一定不能交接得流

星級玩家

那兩組野一定不能交接得流

星級玩家

星級玩家

星級玩家

星級玩家

有時D嘢, 唔好講得太肯定. SUB 咪又係喇叭. 如果你用緊PROAC仔, 好用JBL4312a

者兩聲道用之Subwoofer一是廠方配合同廠書架喇叭如Roger 3/5a出AB1, Watt出Puppy等,內部crossover經廠方設置分頻點,才能有完美的結合。
不仍如果你用AV Amp又硬要玩兩聲道加超低,一加便要加一對,你需知AV在那0.1的低音輸出只是一個LEF低通訊號,這訊號只是在影片中加入,輸出的是影片在後期加工之模擬假低頻。
你要從CD音源取得這種超低頻訊息,除了CD本身有這種訊頻外,還需你的player有這種分析能力。
另外Sub的接入也不能用LEF方式接合,只能用Line in或喇叭錢由Amp輸出接入Sub的喇叭線輸入端,再由Sub喇叭缐輸出端接上主Speaker。
希望Ching參詳。

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

你回得我個post, 就係回應我, 我估吾到有人會向住人講野跟住又話吾係同你講,sorry~  

今日吾識吾緊要, ...
Lester 發表於 2012-8-31 12:07

謝謝你的意見,看來是語文令你有少少誤會了我的意思,所以稍作澄清;
我回應你的post是general向著大家,意思是not personal,你是「大家」的一部份所以講清楚一些我是同時回應你及大家,並非「向住人講野跟住又話吾係同你講」

我是你所說「玩緊既」其中一位,所以我之前就分享我經歴到的困難,最大的困難包括我包括其他師兄也有表達過是crossover及聲音連貫上的問題,要很細微的調校也有器材本身規格的限制,並非買貴野就會攪得掂;
呢個係經驗到的事實好困難,唔係下下都話十分困難、唔係冇用緊就俾意見,如果我只報喜不報憂唔提醒樓主或其他想玩的新手也非對佢地好;
有了心理準備、不怕困難的師兄,我也已經表達「今日唔識唔緊要,玩乜野都係邊學邊試,慢慢進步。」,並非一味叫人唔好掂唔好試。

我同意Lester兄所說的玩開AV已經有十仔的,試下冇壞,我樂意繼續與各位想試的師兄一齊研究調校的可行性與方向,但希望想試的任何一位師兄不要期望換條線或扭扭十仔個crossover就一定調校得到好效果。抱著試下無妨的心態便好。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
tomtomsuccess + 10 你講嘢夠中肯.

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 31# treemou

只要肯試, 就會有驚喜.
大家交流下, 唔駛咁火爆. 有人唔得, 有人得, 好正常.
當然係有for聽歌嘅sub, 亦都有低一點才roll off 的sub.
我地唔係係度show 地位講理論.

我只係想表達, 千祈唔好乜都話唔得, 肯研究隨時有驚喜.

Ching JBL雙12"低音單元都出唔到超低,玩兩聲道?佢都好check check佢部Amp或成套野有咩問題啦,加一隻Sub嚟保低音?開玩笑!

我唔知師兄個AMP有幾勁, 不過我聽過600W 嘅victor mono block, yamaha 101, 800W yamaha 2002 bridge, 加同唔加sub都聽過. 加咗真係正好多. 呢幾部對我嚟講都好勁下......

間房無500呎都消化唔到雙12"啲低頻,積埋一邊角落仲會有注波㖭。

我個廳好細下......所以未加拾......我出去聽過好多加咗sub嘅system, 發現咗一D共通點. 不過都係唔講啦. 我資歷淺, 讀書少, 個廳又細過500呎少少, 我一出聲都俾人丙. 講完.
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 37# nicknick

nick 兄好值得人專重, 因為佢係肯嘗試, 肯研究嘅人. 當一個人偏離咗主流, 係會有好多冷嘲熱諷, 不過, 唔離經叛道, 又何來突破? 這一點值得深思.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
nicknick + 10

查看全部評分

CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我以前都好懷疑聽歌用2.1有啲攬笑,不過自從試左之後先發覺原來自己都係咁老土! 十仔嘅設計同一般喇叭嘅設計根本唔同,就算大家個算都係潛到 40 咁計,個 feel 已經完全唔同, 我得嗰 110 呎玩都冇柱波,當然喺屋企嘅家具吸音擺設同 setting 都要落吓心機,出嚟嘅效果係好正面嘅! 但係玩 2.1 最重要係隻碟要ok同埋尤其聽啲 live 係好很正,所以其他師兄如果有時間不妨試玩吓 !

評分

參與人數 5威望 +50 收起 理由
siukit_siuhan + 10
beerboy + 10
angllewave + 10
terryc + 10 agree
tomtomsuccess + 10

查看全部評分