設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[請教] 加十仔聽歌,低音有少少跟唔上

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

唔好話30Hz,可能45Hz以下的音域,低音單元能輸出的「音波能量」已漸漸隨Hz下降而迅速減弱!唔係話佢出唔倒30Hz,只係在無廠方圖表參考下,你唔知佢在30Hz出左幾多能量only!所以要物主配上JL,補一補這段音域,追求接近完美的還原度 ...
terryc 發表於 2012-8-31 23:11

怎會唔知呢? 明明寫了 ±3dB!(資料有冇作假就另一件事)
我唔知圖中那對是4350定4350B,我隨便打個字便在網上search到4350B清清楚楚的圖表及spec寫明「-3db at 31.5Hz」(http://www.jblpro.com/pub/obsolete/4350b.pdf),所以若果amp係有質素及正確地推動這對喇叭,這對喇叭理應可以落到31.5Hz都只是減了3個db咁少,低頻量冇理由唔夠:
螢幕快照 2012-09-01 上午12.27.54.png

假設想加隻十仔(我看不清楚圖中是那一隻十仔,不確定它的spec)補多30Hz以下的一段低頻,我舉例用HRS-12,最低可以落到12Hz,但從圖片可以看到它也是由30Hz開始有衰減,也是3至5個db,即是與4350B不相伯仲,所謂低頻量勁了,就如同我之前所說的第一種情況,只是疊加作用:
http://www.hometheatershack.com/ ... bwoofer-review.html

用隻高級D的十仔,例如Velodyne Digital Drive DD-12,反而只能落到17Hz,不過應該質素較高能保持17Hz只衰減3db,便能keep到-3db的低頻由30Hz到17Hz,也算不錯,不過這還未計算我之前所說的數項聲音不能協調及不平衡的問題。

如果是JL Audio F112仲冇咁低,19Hz就減 3dB,到17Hz減到10 dB!
http://www.jlaudio.com/f112-sati ... ed-subwoofers-96124
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

加十仔聽歌,低音有少少跟唔上

只要肯試, 就會有驚喜.
大家交流下, 唔駛咁火爆. 有人唔得, 有人得, 好正常.
當然係有for聽歌嘅sub, 亦都有低一點才roll off 的sub.
我地唔係係度show 地位講理論.

我只係想表達, 千祈唔好乜都話唔得, 肯研究隨時有驚喜.

我唔知師兄個AMP有幾勁, 不過我聽過600W 嘅victor mono block, yamaha 101, 800W yamaha 2002 bridge, 加同唔加sub都聽過. 加咗真係正好多. 呢幾部對我嚟講都好勁下......
間房無500呎都消化唔到雙12"啲低頻,積埋一邊角落仲會有注波㖭。

我個廳好細下......所以未加拾......我出去聽過好多加咗sub嘅system, 發現咗一D共通點. 不過都係唔講啦. 我資歷淺, 讀書少, 個廳又細過500呎少少, 我一出聲都俾人丙. 講完.[/QUOTE]

阿tomtom兄,唔洗講到咁話到要丙人,好似我好寸好無理咁,大家都係研究下姐,我唔係話咪都唔得,要玩就要試啦,我就係試得多,有些小意見姐。
但如我對那些照片在兩聲道音響邏輯上有點存疑姐。
我聽過嘅Amp由Cello嘅Performance到佢地嘅echo仔推Watt+Puppy,老馬7+9膽推3/5a都出到超低都聽過。而echo就只得50w,其實Amp嘅推動力在於佢嘅damping factor,不在於表面數字。
有咩講錯,請各位師兄多多包涵!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

怎會唔知呢? 明明寫了 ±3dB!(資料有冇作假就另一件事)
我唔知圖中那對是4350定4350B,我隨便打個字 ...
nicknick 發表於 2012-9-1 00:36

師兄,咁喇叭單元、分音器、條喇叭邊及推動喇叭的磁石磁量由198X年出廠至今的「自耗」又如何計算?

出廠個圖表係代表佢在所有component在出廠時或 run-in到一定程況下來量度出來的!但經歷過三十年的洗禮,就算分音器可以re-built,喇叭邊及喇叭內接線都可以換,但單元的磁石能否「充磁」嗎?這一點我都唔清楚那麼廠方的圖表就 = 一張三十年前的成績出表一樣,証明佢係做到,但未必係現在都依然做到~

其實我地玩得vintage o野,都係「想」用較平價錢得到較高回報!我地當然了解2012年的喇叭比1982年優越!但自己又買唔起,又要扮勁,咁咪慢慢研究下,加下十仔、加下超高去幫補早已疲勞的單元!我地都係好原始,靠雙耳去聽下,慢慢調返各頻段音域來滿足自己口味……加上我地D喇叭好多都未re-built 分音器,可能左右聲道早已unbalance了,但又唔夠班,自己聽唔出都唔定

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
siukit_siuhan + 10

查看全部評分

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

哈哈, 討論聽歌加拾~!? 小弟都是用拾聽歌架, 好正架~!!

我唔識理論, 亦不懂如何文字分享聽感, 更不懂如何教人tune, 但如樓主在聽歌加拾有問題, 除吸收一定知識外, 如不嫌棄, 可夾時間到小弟府上試聽交流, 但我都是地方細同用舊器材~!!

另認識不少高手前輩用拾聽歌或非用拾聽歌, 各自有實戰理論, 大家亦各自玩得不亦樂乎, 但我是擁拾聽歌派, 特別是如你喜愛Jazz, Rock及Live music等, 非加不可, 冇了那浸就是冇了, 耳聽為實, 同冇足夠彈藥入靚喇叭, 所以整色整水~~!!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄,咁喇叭單元、分音器、條喇叭邊及推動喇叭的磁石磁量由198X年出廠至今的「自耗」又如何計算?
...
terryc 發表於 2012-9-1 01:23

我地都係試過先會明! 其他例如一般人見到有啲喇叭個 spec 可以潛到35就覺得好堅,但係一隻只須去到40嘅十仔已經可以界低佢,所以以呢個例子嚟講,唔係吓吓都單憑睇數據嚟定案!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

哈哈, 討論聽歌加拾~!? 小弟都是用拾聽歌架, 好正架~!!

我唔識理論, 亦不懂如何文字分享聽感, 更不懂如何教人tune,
siukit_siuhan 發表於 2012-9-1 02:05

The God Of Yamaha 話唔識tune機  

幾時方便再比我上來偷師先
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我地都係試過先會明! 其他例如一般人見到有啲喇叭個 spec 可以潛到35就覺得好堅,但係一隻只須 ...
avlam 發表於 2012-9-1 04:35

不能同意更多……Legend

因我最初都以為係個重口味玩意,點知試過後就如上癮一樣 可能自己都係個重口味的人……

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

...
terryc 發表於 2012-9-1 01:23

這就是討論了,你自己寫曬個spec數據出來但又說沒有數據及圖表,我才幫你補充數據及圖表,而你再補充提醒大家還要考慮喇叭三十年的損耗令它已經達不到應有的表現了,這就是良好的討論。

我相信呢度冇乜幾多人係耳聽之後原全唔睇數據(包括個單元係幾多吋都係數據)盲摸摸為實就買曬屋企D器材的,這就近乎迷信了,並非像這裡的師兄們說的前輩有實戰又有理論的支持;所以我們只是不會單單講數據,而唔係否定數據;

我重申,我係用了多年雙subwoofer作為喇叭系統很滿意,我沒有否定過2聲道加subwoofer的好處,並且我也有嘗試將sunfire True Subwoofer EQ10加入2聲道聽歌來測試效果,效果不滿意,並非未試過、唔明,就響度亂吹;凡事不應極端,要求不單單講數據的同時,如果乜都只講耳聽為實就不用討論了,你有你好feel我有我likely ,這只是否定良性討論然後自圓其說的用語。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 58# nicknick

Nick 兄, 你咁有HEART咁長篇文, 己好少有. 其實我有樣嘢好想知, 究竟我地平時用市電餵唔餵得飽部機? 呢個TOPIC有排講.
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  nicknick

Nick 兄, 你咁有HEART咁長篇文, 己好少有. 其實我有樣嘢好想知, 究竟我地平時用市電 ...
tomtomsuccess 發表於 2012-9-1 10:10

用市電 ?