設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] 初心者 打算展開靜電之旅... 求各路高人指點...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-20 16:23
1) 靜電耳機不可能跟動圈比較

2) 南方氣侯潮濕, 只要唔好係D有煙環境, 係耳機附近放塊備長碳就OK

+1, 靜電嘅感覺同動圈好唔同,你去試或買番嚟靜心聽一段時間就會明
另外,我覺得要好聽的話,player同dac可能都要花少少功夫夾下
我就成日聽到d夾得麻麻嘅demo...
明日を掴むために !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

靜電嘅感覺同動圈好唔同@呢個我吾係今日先知了...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 22:20
靜電嘅感覺同動圈好唔同@呢個我吾係今日就知了...

咁我真係有少少唔明,點解師兄要咁執著同動圈比較“級數”呢?

以小弟有玩開靜電既,通常都係比較stax, koss, ergo的分野,動圈根本唔係討論之列
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-20 22:31
咁我真係有少少唔明,點解師兄要咁執著同動圈比較“級數”呢?

以小弟有玩開靜電既,通常都係比較stax,  ...

點解師兄要咁執著同動圈比較“級數”呢?@呢個我係指解析力... 其實知可以講下, 吾知都無所謂.. 係米?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 22:37
點解師兄要咁執著同動圈比較“級數”呢?@呢個我係指解析力...

如果師兄係理解靜電,咁應該唔會問呢類問題。

唔同driver係有唔同既指標,靜電既分析力都係同靜電間比較,同一訊息量,靜電跟動圈都是不同的,低階靜電有高階動圈所欠缺的訊息量不足為奇,而聲音的表達方式也是動圈跟靜電無法作比較的主因

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

K_M 發表於 2014-4-20 16:53
靜電耳機, 之前都聽過下, 不過未真係去了解係咩。o岩o岩去head-fi 睇到依張相, 原來係咁, 我明了 ...

http://www.head-fi.org/t/279593/ ... nsformer-headphones
ERGO不是靜電耳機.....

星級玩家

我目前動圈同靜電都有用,靜電放係科大宿舍,係潮濕到爆的,不過我都只係用密實袋+乾燥劑KEEP就算,我覺得己經夠。
靜電耳機方面我用緊SC-21,係AIR-BOW公司對STAX-507的改版,換左震膜,聲音各方面都有唔少提升,但因為好難買到(得大阪一間野有賣),最後比我係內地一個靜電圈子度收左副2手番黎。
AMP方面我用緊一台國產的靜電AMP,出奇地好,3千幾人仔但質素同STAX 727相約(我係DMA比較過),
但電源方面因為係宿舍我就冇搞到啦

聲音方面動圈同靜電兩回事黎,比較唔到,兩面我都各有喜歡。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2014-4-20 23:10
我目前動圈同靜電都有用,靜電放係科大宿舍,係潮濕到爆的,不過我都只係用密實袋+乾燥劑KEEP就算,我夠得 ...

師兄, air-bow 係selected driver 中既selected driver, 好野來, 恭喜恭喜

另外我想問下你部淘寶AMP有冇link, 我有興趣入來玩下

"哀傷浮遊 別冊"

新仔玩家

t1174 發表於 2014-4-20 22:57
http://www.head-fi.org/t/279593/ergo-amt-air-motion-transformer-headphones
ERGO不是靜電耳機.....
...

Are u sure?

星級玩家

K_M 發表於 2014-4-20 23:15
Are u sure?

ERGO有動圈亦都有靜電