設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] 初心者 打算展開靜電之旅... 求各路高人指點...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

windwolf447 發表於 2014-4-21 01:20
用左2個月,暫停冇事

師兄在比較這兩台放時, 有無發覺呢台國產放聲音比原廠放有一點小小硬?

同埋呢部國產放有無BYPASS模式?

謝謝

星級玩家

我只對比過727同006t, 但我又冇覺得聲音較硬,反而我意外佢比727更有音樂感,但其他如音場就差dd(輸好少)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

SR009的話, 727公認比007推得好.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-21 00:18
收番來既訊息係... 除耳機都要好小心, 吾可以大力震動...

甘用唧相機鏡頭既風泵得吾得?

當然唔好太大力放or撞它.
自己用緊ud-501+stax classic平曰聽完要清潔一下耳棉位罝(由買入開始至今)
於耳機附近放一包防潮包(2月換一次), 咁就用左差不多10年.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

20120820 發表於 2014-4-24 01:28
當然唔好太大力放or撞它.
自己用緊ud-501+stax classic平曰聽完要清潔一下耳棉位罝(由買入開始至今)
於 ...

有無試過偏音?

如果吾聽個陣拔走防入防潮箱, 甘樣插拔對個耳插端子好吾好?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問想整條 Stax to Koss adapter (如下圖),請問香港邊度買到個 Stax 頭? 我有條 extra Koss 接線可用來改裝,或者有類似的成品也 very good.

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-24 15:36
請問想整條 Stax to Koss adapter (如下圖),請問香港邊度買到個 Stax 頭? 我有條 extra Koss 接線可用來 ...

新填地街有間專賣發熱線既,果到有一些舊制式din頭; 另外鴻光和華輝都有機會找到
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-26 02:23
新填地街有間專賣發熱線既,果到有一些舊制式din頭; 另外鴻光和華輝都有機會找到 ...

小弟未用過 Stax,只在網上圖片見過 Stax 頭個樣,夠目測唔多敢去馬哦,去華輝有無 product number 之類參考下?!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-4-26 15:17
小弟未用過 Stax,只在網上圖片見過 Stax 頭個樣,夠目測唔多敢去馬哦,去華輝有無 product number 之類 ...

華輝有的機率比較少,我見過是類似但不敢肯定能否使用,反而旺角鴻光會更有機會找到

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Andykong + 10 好,搵日去碰下運氣!

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

自己用緊ud-501+stax classic平曰聽完要清潔一下耳棉位罝(由買入開始至今) @820師兄, 可吾可以分享下用咩用品清潔?