設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] 初心者 打算展開靜電之旅... 求各路高人指點...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 23:39
其實我係好奇現階段既靜電, 分析力同現階段既動圈比,

我心目中既對像係507同TH900 ...

要我講, 靜電既分析力動圈係無得比, 因為靜電在同一訊息量會比動圈更容易營造氣氛和包圍感, 就算用2170套裝分析力也不會比TH900差, 但靜電也相應會暴露出電源, 訊源的缺點並加以放大, 所以要玩得好是非常困難的, 與其膽心靜電的分析力, 不如先考慮訊源能不能給予相應的訊息量比較實際

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jaffeinism + 10 + 10 其實一早甘答就少左太多無謂既爭拗... 不過.

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

簡單來說不是靜電的分析力較高, 而是人更容易去感受到訊息量, 所以就算靜電分析較低也會有比動圈分析力高的錯覺, 這也是我說不能比較的主因

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

2170套裝分析力也不會比TH900差@不過這個回答被幾個009壕嘲笑了...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 23:52
2170套裝分析力也不會比TH900差@不過這個回答被幾個009壕嘲笑了...

有冇心玩同用錢玩既分別

"哀傷浮遊 別冊"

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-20 23:28
師兄, AMT是把靜電driver 換成Air Motion Transformer, 所以嚴格來說是從靜電演化出來而不是靜電;

如果 ...

多謝Budget-fi 兄解答, 睇左D資料, 的確, Ergo AMT 嚴格黎講唔可以100%話係electrostatic headphone, 雖然有D技術係同electrostatic headphone一樣..

不過呢, 我post 出黎張相, 應該係Jecklin Float Model 2, 而唔係Ergo AMT...

補充內容 (2014-4-21 00:25):
廢事誤導人, 補充一下, 其實都唔係好睇到係咪Model 2, 總之係Jecklin Float o既耳機, 因為佢其他electrostatic headphones都係差唔多樣...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

K_M 發表於 2014-4-21 00:00
多謝Budget-fi 兄解答, 睇左D資料, 的確, Ergo AMT 嚴格黎講唔可以100%話係electrostatic headphone, 雖 ...

其實果張相我笑左好耐, 同甜師兄既印度佬有得揮

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Budget-fi 發表於 2014-4-20 23:54
有冇心玩同用錢玩既分別

物理特性放在那, 吾關有無心玩既事, 你甘講有欠公平, ANYWAY, 多謝你先, 小弟又學左吾少野...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-21 00:04
物理特性放在那, 吾關有無心玩既事, 你甘講有欠公平, ANYWAY, 多謝你先, 小弟又學左吾少野... ...

冇錯, 我拎靜電同動圈比就係不公, 物理特性不同, 聲音表現不同, 當然不公平;

咁比較又有乜謂呢, 我唔介意比人笑, 009我就買唔起啦, 不過同樣我係香港就未聽過好聽既009, 唔知師兄既師兄們有何高見呢

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

與其膽心靜電的分析力, 不如先考慮訊源能不能給予相應的訊息量比較實際@這個我倒不擔心, 我用緊既解碼有用家用來接009, 我現在只係接407/507, 夠用有突...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-21 00:09
與其膽心靜電的分析力, 不如先考慮訊源能不能給予相應的訊息量比較實際@這個我倒不擔心, 我用緊既解碼有用 ...

各花入各眼姐, 有人用還有人用, 自己用還自己用, 我勸師兄自己試真比較好, 507 不是易玩好的, 反而007和404就比507易了

"哀傷浮遊 別冊"