設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chief424

[討論] 聽歌討論 (應該會引起罵戰...所以報定案先XDDD)

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好簡單, 你都唔會買幾千萬的Hi-Fi或耳機聽上海灘啦師傳, 對不對?
(貪D銀紙浪賓又浪流咩?)

鑽石玩家

laiwingnang 發表於 2016-6-30 18:57
有部份唔同意

外國做得好過香港D 垃圾錄音MIXING好多就真, 香港錄音聽落去欠層次&立體感, 我又唔覺

師兄,咪唔記得仲有你我都有入嘅香港100% 創作

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ernietse + 20 + 20 nice shinny black leather sofa than...
laiwingnang + 10 + 10 作曲有水準, 可惜唱功一般

查看全部評分

黃金玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

chief424 發表於 2016-6-30 22:10
睇晒D文章, 真係如某師兄講
有時D野講得太直會引人狂插XDDD (理論上可能呢D人同港樂有利益, 或係呢行搵食,  ...

好多時 喜吾喜歡,是否好聽 都好主觀 ... 同一句話,出自不同人的口 ... 都會有不同效果 ... 但就算是同一個人 ... 但身份變了 ,都係同一句話 ... 都會有吾同感受 ... ...

師兄 如已 拍拖 ... 甚至 已婚 ... 一定明 ... 否則 ... 繼續參透一吓 ... 甚麼是 愛 ... 愛都有好多層次 ... 亦會隨閣下的年齡、心情、經歷 ... ... 改變

所以聽歌都一樣 ... 你不喜歡就是不喜歡 ... ... 簡單有簡單好 ... 複雜有複雜好 ... 初戀時 ... 對著個五音不全 ... 又或 望著你 求其 彈個音 ... 你都 開心死啦    

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得
WCHK + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

A.C. Spectrum DIY
Sharp LC-52LX830H
Philips BDP 2980
PD-10-K, Foobar
CA 351C
CA 651A
QED Ruby Anniv. Evo. Spk Cable
B

黃金玩家

chief424 發表於 2016-6-30 22:14
好簡單, 你都唔會買幾千萬的Hi-Fi或耳機聽上海灘啦師傳, 對不對?
(貪D銀紙浪賓又浪流咩?) ...

我又吾覺好差呀,我最常聽的香港流行歌就是由那時代開始,到2000年完結
所以就算我用什麼器材聽上海灘我完全吾感覺有問題,當年我還用V15 V MR唱頭唱這碟
我感覺這反而是代溝問題
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

黃金玩家

注:這碟是我自己買加自己掃圖,不是非法下載回來.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
komiya + 10 + 10 一定要加分
ernietse + 20 + 20 i prefer her old EMI era recording more
Msuper + 10 + 10 上海灘依家聽都覺得好有氣勢!.

查看全部評分

耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

黃金玩家

我想說口味真的是因人而異,這才是重點
(我真的是用來浪賓又浪流架)

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ernietse + 20 + 20 performance more important than recordin

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

打個比喻去講,
好似去睇人表現魔術, 位魔術師功夫唔到, 穿崩盡出,  
觀眾還拍手是感謝佢努力完成, 但唔等同認同佢的功夫.
又或者可以話係同現在的4K HD 電視去睇以前用EP格式錄的VHS 節目
節目好睇的係演員的質素, 而不是畫質.

如果聽聲根本已有穿崩, 曲詞都一樣穿崩, 都仲要我拍手, 可以的, 當是為了回禮交場功課.
不過不等同在感謝有人唱作廣東歌.

"現場vs 錄音 vs 重播" 之間可以話無限打轉,
說現場就可以搬出vs 錄音,
說重播就可以搬出vs現場,
說錄音就可以搬出vs現場收錄,
說現場收錄就可以搬出vs現場重播....仲有好多無限的組合
講到尾, 同一原理,
話聲唔好, 就可以話詞/曲好
話曲唔好, 就可以話詞/聲好
話詞唔好,就可以話曲/聲好
換句話說, 話是旦一樣就會有另一樣好....會唔會呢種就係真正的廣東歌特色 ?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ernietse + 20 + 20 perhaps imperfect makes Canpop attractiv

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

黑翼菜鳥 發表於 2016-6-30 22:55
我想說口味真的是因人而異,這才是重點
(我真的是用來浪賓又浪流架) ...

我都係咁

鉑金玩家

chief424 發表於 2016-6-30 22:10
睇晒D文章, 真係如某師兄講
有時D野講得太直會引人狂插XDDD (理論上可能呢D人同港樂有利益, 或係呢行搵食,  ...

我同港樂冇利益, 唔係呢行搵食

黃金玩家

如果要這麼一板一眼去計算,我是做不到,而且也沒有這種學識去做
個人來說對樂理完全沒有多大知識,聽音樂完全是感覺
看完文章令我感覺買器材而對樂理沒有知識根本就是一件錯事
簡單來說你會知道場地大小高度,樂器拒離種類音色,音樂表現的心境與時代
對不起我完全不知道,只是完全地看感覺去聽
看來我是完全不入流,要談論器材還太早

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
komiya + 10 + 10 用家心得
hiyori + 30 + 30

查看全部評分