設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手疑問, 細聲時好似沒晒氣勢感覺

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄晚安,

剛剛發覺聽歌時, 扭細聲(大約8點位)感覺好似沒左大聲個種氣勢?彭拜感?(唔識形容), 但係稍為開大聲(大約10點位)這時會有感覺, 但係歌與歌轉換間的幾秒耳朵好像獲得休息般的感覺(好似有唔想再聽, 好似好吵耳的感覺)....只有聽鋼琴時才可以開10點不覺吵耳

自己耳仔問題? 儀器問題? 擺位問題? 喇叭問題? CDP問題? 儀器沒有墊材?

只有以下的
DALI CONCEPT 6
accuphase E-206
PHILIPS 普通CD機, 跟機線(沒任何線材 )

比起之前用安橋508, 聲唔離箱, 現在以算好好多(最起碼聲音離箱), 但聽聽下覺得有些東西總是欠缺

喇叭間距8尺, 後方有4尺左右, 左邊有5尺, 右邊有兩尺, 聆聽位置差不多等邊三角(後有3尺)或稍遠(後有1尺)
喇叭中間有電視櫃(半影音分家)
6月尾會有部melody super 88入伙, 之前見到J大的文章換晒所有膽後(人聲及樂器均有良好的提升, 不過要一步一步黎, 不過都係按需要是否有必要換膽 ), 之前在5樓試過發覺播放樂器時(感覺非常好, 於是訂了)

自己聽日本動畫歌曲, 最多聽樂器(鋼琴較多 eg.交響情人夢內的所有曲目, 久石讓, 古箏), 歌劇(eg. The Phantom of the Opera管風鋼個段真係超正 )

請各師兄多多提示有什麼可以讓聆聽時有更好的效果, 換東西的話 (荷包肝硬化 10K留下都要等年尾)

期待各師兄的交流

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

通常器材級數不足就有咁嘅情況,細聲冇料到,大聲又吵耳。
此外,相信師兄對耳越來越有要求了,才出現呢種情況
你喜歡聽嗰D仲要係唔易播得好,對器材的也有一定的要求呢!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
babuwa + 10

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

新手疑問, 細聲時好似沒晒氣勢感覺

好耐之前睇過篇文章,話amp開到9點鐘方向個聲係部amp最靚既聲,再開大既話可能會開始拆,但你會以為無分別。所以照樓主既情況會唔會有可能係對喇叭難推,部amp推唔上呢?如果有錯昐請大度指出,大家分享經驗

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

各位師兄晚安,

剛剛發覺聽歌時, 扭細聲(大約8點位)感覺好似沒左大聲個種氣勢?彭拜感?(唔識形容), 但係稍為 ...
kaollakei 發表於 2012-6-20 23:16

大聲會氣勢勁D好合理啫,老細大聲鬧人時氣勢一定勁過細細聲鬧下咁啦,單打另計...

你的問題主要原因在器材上,首先後級damping能力、其次訊源分析力、然後高中低頻是否平衡、喇叭擺位等都有關,要攪都幾係野,錢同心機都唔少得。
如果你未有準備升級,暫時都係扭到岩聽的音量就當解決了啦。唔駛錢唯有慢慢試喇叭擺位睇下幫唔幫到少少。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

進階玩家

你部咩 PHILIPS CDP 呀? 會唔會 CDP 分析力唔夠加上線才弱呀?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我之前用Melody super 34 推toy tower都有你以上情形, 但我開到12點都冇折.

換咗JBL之後, 唔駛大聲都離晒箱, 因靈敏度有92db以上.
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

簡單呢講咪叫做唔夠力推囉.
E-206得嗰100Wx2(都無講明是否RMS), 重要係10年前嘅機, 有冇body check過足唔足100W?
而Dali Concept 6的 Sensitivity 得91dB(2,83V/1m.).
換膽機或者換部大力AMP啦.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

新仔玩家

回復 1# kaollakei

正所謂要有幼細兼有氣勢,也正是各發燒友所求,個別喇叭須足夠推動力才可交待訊源的細節,聲壓細時,未能提供足夠推動力給喇叭.
    除非你的喇叭是超高靈敏.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我以前睇過一些文章,它指出聆聽音樂時,大細聲是一個很重要的因素,唔同嘅音樂或者唔同嘅錄音都可以有唔同嘅聲音大小設定。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

有91db都算高靈敏,我D書架仔得86左右炸。
CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra