設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kaollakei

[請教] 新手疑問, 細聲時好似沒晒氣勢感覺

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

有91db都算高靈敏,我D書架仔得86左右炸。
rockerlam 發表於 2012-6-21 12:47
人地座地喎...100W點推???
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

科林玩家

回復 7# ADA

首先多謝各師兄的建議

推力不足。。自已真係唔知。不過部melody super88 要月尾先到

昨晚發貼後,避免嘈到人。只開刻度0.5的音量。雖然係細聲左。但係對耳聽得好舒服,沒晒之前好嘈,耳膜受壓的感覺。

致於“折聲”。自已就聽唔出。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

新手疑問, 細聲時好似沒晒氣勢感覺

想問下點樣知道幾時係:8、9、10點?

定係睇 dB level 為準呢?

我琴晚 set @40dB, 4ohm 都幾好 :)

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 11# ADA

啊,原來師兄覺得喇叭越大越難推,有靈敏度91db都唔算高,100w推力都唔夠,真係受教了。
CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

回復  ADA

啊,原來師兄覺得喇叭越大越難推,有靈敏度91db都唔算高,100w推力都唔夠,真係受教了。{:8_38 ...
rockerlam 發表於 2012-6-21 15:41
我真係乜都唔識(扮野就超叻 ). 請大師多多指教.

請問91dB代表咩呢?
用1W推會唔會好D?

我呢D lay民真係以為座地難推D架, 原來唔係架, 請多多指教.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

座地其實易推過書架的

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ADA + 10 學習了.

查看全部評分

鑽石玩家

座地其實易推過書架的
喜喜天使 發表於 2012-6-21 16:06
都無機會試了...住家太蚊型了.
謝謝師兄提供資料.

專業玩家

回復 15# ADA

ADA 大師,你都叫 lay民?

我睇過一 d 網站,有以下解釋,但我都係一知半解:- 唔夠力嘅 AMP,先至係推壞 / 燒 喇叭的主要原因,因為唔夠力,調大 volume,增加電流,但控制力不好 (有拆聲現象),播一些 dynamic 的歌曲時,大電流失控引致燒 喇叭。

講翻轉頭,我一般聽歌都係 8點位,9點位己經感得好勁,10點位播大棚嘢十分有氣勢,甚少去到11點,我怕聽覺受損,以後聽唔到好嘢!

評分

參與人數 2威望 +16 收起 理由
ADA + 10 很有用的資料
manKi + 6

查看全部評分

訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

鑽石玩家

一般聽歌都係 8點位,9點位己經感得好勁,10點位播大棚嘢十分有氣勢,甚少去到11點,我怕聽覺受損,以後聽唔到好嘢!
參考了.
很有用的資料.

專業玩家

回復 18# SkyGeo

上次試喇叭時,個 sales 講 Triangle 有對7-8呎高嘅坐地,代理都無咁勁的器材唔夠 power推, 所以搬去個 sales 公司,用佢地 d 過百萬嘅 mono block 先推到好聲。

照 logic 講,越大嘅喇叭,越要多w數嘅 AMP 去推。 咁唔知 arm 唔 arm, 請高人指點。
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra