設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kaollakei

[請教] 新手疑問, 細聲時好似沒晒氣勢感覺

科林玩家

回復 39# jackt

我對喇叭用左大約3年左右....頭一年每晚打機3個鐘,第二年一個星期睇4套戲(呢兩年都係用安橋508, 所以聲唔離箱), 今年每晚聽4個鐘歌(用金仔E-206, D聲離箱), 我都唔知開聲未..

我聽樂器多, 第一版有講唔重覆了

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 41# kaollakei

我覺得應該係AMP問題多啲,等換咗部AMP細心聽聽再打算啦。你對喇叭應該冇乜問題,亦應該好適合你聽的。有可能係電的問題都唔定,再慢慢研究吓啦。

科林玩家

回復 42# jackt

電個度係最大問題, 拖把電沒獨立電, 要用個D影音才駁落去拖把因唔夠位

都係等部新amp返左黎聽一輪先, 到時再算

進階玩家

換左部 CDP 先啦,一部唔合格的 CDP 連音色平衡都未曾做到,如何可以有好效果?

即使 AMP / SPK 識飛都冇用!

如果聽樂器多,不如整番好部金仔,留番 D BUDGET 買 CDP 好過啦,88 播樂器相信不及金仔來得準確及細緻。

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

有可能係電的問題都唔定...
請教師兄, 點解會係電的問題?
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 45# ADA

請教師兄, 點解會係電的問題?x2?
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 45# ADA

影響聽歌最大除了聆聽環境其次就是電,好多時你會發覺夜晚聽機會好聲啲,除了係靜咗可以聽到更多,而且係少了其他人用電,所以由電源來的噪音減少咗,你啲器材會少咗啲雜聲,就算開大聲啲都唔怕燥,這就是電的影響。所以有好多人會從電的方向去處理問題,方法有很多,平嘅可用簡單嘅濾波,貴嘅可以用獨立電+隔離牛+再生,當然還有很多方法但原理都差不多。亦有很多器材設計師會加入一啲電嘅處理入器材內,又或者分開出售,所以你會見到大部分Hi End嘅電源部分可以多過訊號部分,理由就係要攪好個電源供應。

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  jackt

我對喇叭用左大約3年左右....頭一年每晚打機3個鐘,第二年一個星期睇4套戲(呢兩年都係用 ...
kaollakei 發表於 2012-6-22 18:34

喇叭應該煲夠,師兄的要求請有心理準備不是單單換一件東西能達成,

可以說是旦升級一件器材應該都會有幫助,也可以說是旦換一件器材幫助都不大,因為是整個系統的問題。
俾你用套廿萬CD機,如果用對腦場喇叭播D聲一樣唔會識飛、
訊源靚、喇叭靚,部amp冇力推唔夠damping都係細聲就失去細節大聲就拆、
amp靚、喇叭靚,訊源弱一樣會無晒細節、分析力、冇晒動態出黎D聲濛查查。

用了這些誇張的比喻只是為了突顯環環相扣樣樣都重要的意思,樓主的問題不是器材,而是你聽歌要求的水準提升了,只能恭喜你同祝你升級快樂。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F