設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wai-3-love

[討論] 想問一下有人有聽過NSS-N1嗎?

黑鑽玩家

taje 發表於 2015-3-20 21:05
友壇推到20頁
唔知呢度破唔破到個記錄呢
不過如果方丈又send email難為admin就唔好啦 ...

你無睇痕汁社 fb, 人頭馬光榮地敗走 踢館真係唔係咁易,尤其係佢下下話要挑機請人上去,仲話要親自招呼添,你知咁大份禮,唔係個個受得起。

進階玩家

countryboyhk 發表於 2015-3-20 22:30
你無睇痕汁社 fb, 人頭馬光榮地敗走  踢館真係唔係咁易,尤其係佢下下話要挑機請人上去,仲話要 ...

見到成70個回复冇睇到
不過一向都對佢冇好感
以前成日對住一大堆graph黎打飛機
宜家睇歌定聽歌先
上過去間鋪幾次
老實講
有d店員係比較正常
不過有d真係成日黑住面想你走咁
同佢投訴佢又唔理
某代理條線變綠呢件事就真係笑大我個口
幾十歲人都咁小氣我冇野講

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我冇上過去試,只係睇過佢官網段demo片同尐介紹,覺得佢只係舊酒新瓶,將crossfeed呢個概念改個感覺上勁尐的名叫NSS(Natural Stereo Sound)。而佢講到模擬HRTF「頭部效應」最多都只可以係模擬到同一個音源的HRTF。完整(即包括音源位置作為變數)的HRTF只可以在錄音時加入去(就好似「人頭錄音」技術咁),重播時因為已經變成兩聲道係冇可能加到完整的HRTF的。

見佢官網個耳機結構圖,每邊耳都有一個獨立的"NSS dynamic speaker"同埋條耳機線似乎每邊有四針。我估計佢有可能係將一邊的訊號pass去另一邊的NSS speaker度,再經由比較長的"unique acoustic path for NSS speaker"加delay,做到佢所講的聲學方法,但我會認為只係一種crossfeed的變種,用聲學、而唔係電子的方法做到crossfeed的效果。同埋聽感上,佢demo片中開啟NSS後的感覺,同用一般crossfeed冇乜太大分別。

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10
hphp + 5 + 5 絕對認同

查看全部評分

HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

高級玩家

下星期去試

見習玩家

可以的話我建議真係上去試聽  因為線上討論NSS成日都引起筆戰
其實真係有明顯分別
個人聽完帶返自己隻耳機會覺得好5自然
我一開始都認為隻NSS厄$   但試完先知係work

進階玩家

我都係一試就俾咗錢, 平心以論, 我唔知佢加咩加到咁, 但佢個技術確實加強咗以我所認知的 空間感 空氣感 左右音場閣度 人聲居中前 呢幾方面有極明顯提升, 如果crossfeed做到係咪都應該一直開住/用crossfeed技術?

鉑金玩家

我會建議對NSS有興趣的CHING首先去了解一下咩係crossfeed,因為似乎這兩個技術要解決的問題係一樣的(我用"似乎"係因為我對NSS的理解只係源於睇過其官網的介紹)。一尐耳擴,高級的例如Meier CORDA CLASSIC同spl Phonitor、一千價位的例如FiiO E12都有內置crossfeed filters。免費的都有軟件可以做到,例如foobar都有好幾個crossfeed plug-ins。

有興趣了解crossfeed的CHING可以睇睇以下呢個網頁,就算唔想睇理論的都可以聽聽網頁最低下的幾條demo:
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/crossfeed.htm
JVC FX850
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

見唔少試過NSS的CHING都話有明顯分別,聽落自然好多、聲音冇咁貼耳、center image有提升之類。我唔會否定呢幾點,因為就算用crossfeed都一樣會係有明顯分別、聽落自然好多、聲音冇咁貼耳、center image有提升(有尐advance的crossfeed filters仲有制可以俾自己tune添)。我個人的感覺係NSS做到的效果並唔係咩新觧野,而技術本身都冇crossfeed咁成熟。但希望各位CHING唔好會錯意,我講咁多並唔係話NSS冇用唔值比錢買,只係想同大家研究下佢個原理係點,同帶出仲有其他方法可以做到類似或者更好的效果。
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

進階玩家

之前都試過用foobar 2000的Meier Crossfeed plugin, 開1幾乎等於無開, 聲音只係稍稍遠咗DD, 開2時聲音即刻覺得"不自然", 開3或以上更甚, 總括來講整體音量, 清晰度及低音量明顯被續級降低, 並唔覺得係似模仿緊speaker.

置於NSS, 親身試過佢地隻工程版, 只有on/off, off時同入耳一樣, 一on左右音場即刻拉闊咗20mm左右(只是大約感覺耳仔邊出約20mm咁), 清晰度唔覺得有減到, 聲量相反係大咗少少添, 因為佢隻工程版可以話係無bass可言, 低音唔評價, 可能佢知bass會嚴重影响NSS效果所以隻工程版極少bass, 唔知啦. 但佢實地即刻播speaker做對比, 顯得佢個NSS效果真係有speak 90%咁, 佢用creative新出果部播, 勁靚聲.

重申我中立.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kenshum 發表於 2015-3-23 19:35
之前都試過用foobar 2000的Meier Crossfeed plugin, 開1幾乎等於無開, 聲音只係稍稍遠咗DD, 開2時聲音即刻 ...

footbar2000 個crossfeed 本身就垃圾。。。要試起碼搵第三方寫的

另外creative 邊隻出到靚聲???

如果係同creative比我諗我連上去試都唔使了
(Post76 Android 手機版送出)