設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wai-3-love

[討論] 想問一下有人有聽過NSS-N1嗎?

進階玩家

william02 發表於 2015-3-23 20:22
footbar2000 個crossfeed 本身就垃圾。。。要試起碼搵第三方寫的

另外creative 邊隻出到靚聲???

係creative sound blaster x7駁speaker.

以我所知, Meier Crossfeed評價已經好高, 要再好D即係要俾錢, 咁NSS咪即係俾錢囉?
搵唔到第三方寫的, 可否提供, 我想試.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kenshum 發表於 2015-3-23 21:00
係creative sound blaster x7駁speaker.

以我所知, Meier Crossfeed評價已經好高, 要再好D即係要俾錢,  ...

坦白講1000蚊唔係貴,但唔好講到天上有地下無

crossfeed 咁多年,protable或家用擴唔少都有類似的function,但一直唔係主流,因為佢再點做都唔係實際聲學的反射,一係電子,一係用程式,要做喇叭咁的自然crossfeed係十分困難

等同你去大會堂聽演奏同屋企用喇叭都爭好遠,俾再多錢都做唔到現場嗰秊效果

我唔知nss 可唔可以拋離crossfeed,不過係一個好嘗試,只係唔好講到天上有地下無
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

william02 發表於 2015-3-23 21:29
坦白講1000蚊唔係貴,但唔好講到天上有地下無

crossfeed 咁多年,protable或家用擴唔少都有類似的function ...

咁流行曲又冇乜需要聲學反射既
我覺得crossfeed同佢個效果差得遠
spl phonitor 既crossfeed 我個人覺得效果唔明顯
反而nss就一聽就出到分別 自然舒服好多
個人都幾buy

不過話同speaker比就未夠班 立體感出唔到黎
心態 決定境界

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Crossfeed效果明唔明顯都好睇首歌本身有冇左右pan得好勁同聲音好貼耳呢尐問題。因為crossfeed同NSS設計黎就係為了解決呢尐問題。如果首歌本身冇左右pan得好勁呢尐問題的話,crossfeed效果唔明顯係好正常的。

咁都帶出另一個問題,就係試NSS的時候係用咩音樂呢?如果NSS真係可以做到同crossfeed好唔同的話(而呢樣亦係好多人質疑的地方),我覺得試聽時好應該將NSS同crossfeed用同一首歌做一個即場ABX對比。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

高級玩家

既然有人開左post, 就無謂再開多個post講啦

是咁的, 最近上左去試最近都唔少人講的NSS耳機
上到10樓一出, 就見到一對男女由長廊走出黎電梯大堂
個男的就o係度講:"以一千蚊左右咁上下應該性價比最高就係佢架啦etc..."
真係IP都唔洗check就知個男的講緊NSS耳機! 令我既期待以倍數咁增加
行到盡頭入到去鋪裡面有個客試緊, 作為一個八卦既玩家我當然上前參考人地既setup, 疑似用電話用3.5對錄落amp, 而隻amp係FSM02(咁上下既野)
條友試左幾個字, 期間有人狗衝左入黎話要訂NSS耳機
阿老闆馬達就好循例問左句試左demo未, 條友ok就填form比錢走人
原本想問馬達NSS耳機會唔會做定製版, 點知比個客問左
而店員就答會先出完第一批貨再決定,又或者到時可以改模(心諗: 要改模唔係掛!?)
之後又有一對男女走左入黎又係話想試NSS, 又心諗: 唔係掛!? 咁多人想試?
o係個客除低耳機o個一刻, 馬達好著急咁問: 點呀? 聽唔聽得出on/off個分別?
當你有一刻停鈍/保留時, 馬達就會連珠爆發般的解釋,又話: 可能你地一時三刻唔習慣, 就如電視由標清轉左去高清一樣(p.s.真實對白)

咁終於到我試了, 我都係一如以往咁拎部iPhone出黎(係, 我試平定貴都會用iPhone)
o係插入之前, 我拎起對NSS demo黎睇
如飲紅酒前去飲賞佢既工藝, 左黃右藍, 裸露的nss on/off switch
完全顛覆左我對藍左紅右既認知, 而粒switch咁外露法感覺都會有點奇怪
不過, 馬達都會好貼心咁remind我左係黃右係藍, 點樣係on點樣係off

正式按"play”制
嗯, d聲好粗糙(我唔太懂d專業術語)
因為本身都唔係太識聽既關係, 所以著量聽幾首就算
我反覆咁on/off去試
發現on左把人聲會由左右兩邊分別向內推(左推右, 右推左)
但其他樂器聲會亂七八糟, 音場同時亦變得狹窄
再比個機會佢, 聽下d抒情慢歌(成首歌主要係琴聲+人聲, 應該易處理點吧?)
點知, 開左NSS把聲移位, 反而令成首歌的擺位變得更奇怪
試完之後, 都已經唔知仲可以點試佢好
除低耳機了, 馬達好似對之前試d客咁問我: 聽唔聽得出個分別?
咁on左效果係明顯既, 同埋都好難聽唔出
但當然, 我無講到係難聽左...
始終, 我都唔係專業的, 聽過就算了
我再問推力, 耳機插問題etc...
馬達就話: 成品會比demo易推, 而家demo只有成品的八成功力
因為成品用上的單元會比demo更好的動圈
同埋到你返到去聽返而家d耳機, 你就會明白而家d耳機係幾咁錯
講完一陣就留返比下位試NSS耳機了

總結一下, NSS耳機係成功的(對初入門既玩家黎講)
因為當你作為一位新手, 對野係足以"扭曲"你對聲音既睇法
你諗下, 你switch on/off d聲係真係會明顯聽到走位
咁大既分別真係好難聽唔出的
講返自已, 本身都聽開d普通入耳
都擁有過SPL Phonitor呢類產品聽Headphone
但NSS耳機整體輸出比我既感覺(NSS off既時候), 真係好麻麻
隨時o係靜既地方聽EarPods都會比好聽
可能馬達會話, 今次個demo係要比用家一個新既概念
但係, 音質上都應該要下點苦工吧?
而家咁樣聽完, 我完全分唔出到底係對demo本身有問題, NSS技術有問題定單元有問題
一千蚊唔係貴, 仲要係有創意既技術包含在內
但試完我真係比唔落錢....

我都利申一下, 我無針對成份的

評分

參與人數 7威望 +69 金錢 +69 收起 理由
JimmyNgai + 10 + 10 精彩報告
hphp + 9 + 9 絕對認同
t1174 + 10 + 10 精彩報告
william02 + 10 + 10 精彩報告
chowyeung + 10 + 10 一定要加分
斯路 + 10 + 10 用家心得
goodabc2010 + 10 + 10 有是咁的

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

lokkk 發表於 2015-3-24 11:03

lokkk師兄幾次既分享都好詳細亦生動,而且就以往幾次交流發現我同師兄既聽感相近,睇黎恆源呢對自信作未必太岩我聽呢

希望有時間可以親自了解下呢對耳機先。

高級玩家

斯路 發表於 2015-3-24 11:57
lokkk師兄幾次既分享都好詳細亦生動,而且就以往幾次交流發現我同師兄既聽感相近,睇黎恆源呢對自信作未 ...

無計啦, 銀彈長期短缺
咪唯有出去試多d同聽多d

而詳細亦都因為自已聽感上表達比較差
將成個體驗打返出黎等睇既人容易d去理解我既睇法
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

黑鑽玩家

lokkk 發表於 2015-3-24 11:03

咁似 D 消噪耳機, 開唔開消噪, D 聲又真係有幾大分別下 我唸馬達睇完師兄你呢段感想之後, 好快就會入黎到此一遊

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-3-24 12:03
無計啦, 銀彈長期短缺
咪唯有出去試多d同聽多d

睇嚟我都去試下先,免得俾人話我試都未試就講

不過,估唔到唔係紅右藍左.....

高級玩家

countryboyhk 發表於 2015-3-24 12:13
咁似 D 消噪耳機, 開唔開消噪, D 聲又真係有幾大分別下  我唸馬達睇完師兄你呢段感想之後, 好快 ...

你講呢個情況都似

事實上面有師兄講得岩
SPL既Crossfeed開左, 一開始係唔易發覺同明顯
相反NSS開左就近乎只要你有聽覺就一定聽得出有分別
但效果好唔好我上文都表達了就不再重覆了
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!