設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wai-3-love

[討論] 想問一下有人有聽過NSS-N1嗎?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-3-24 13:49
你講呢個情況都似

事實上面有師兄講得岩

其實電子做crossfeed 實無整多組單元放crossfeed 效果明顯

佢種做法的基礎似係所有訊號無分左右上哂左邊右邊,右邊減弱左邊訊號,左邊減弱右邊,用呢個方式模擬,所以實會好明顯

但有機會衰聲的位就有太多可能出現,個switch 又有可能削弱咗,個單元唔夠靚,多動圈容易互相阻礙,我聽過好多隻多動圈的入耳都未有邊隻好聲...etc....

概念我幾buy 佢,但實未成熟,慢慢嚟會好D

進階玩家

音質方面,佢隻工程版係無料到,正如我講bass等於0,但個效果比crossfeed自然得多,佢都有強調個成品質素會高d,包括音質,咪到時再睇睇咩質素。

高級玩家

kenshum 發表於 2015-3-24 14:22
音質方面,佢隻工程版係無料到,正如我講bass等於0,但個效果比crossfeed自然得多,佢都有強調個成品質素會 ...

demonstration - 顧名思義就是產品的示範
如果成品係會唔同聲/用既組件都唔一樣
咁稱為demo仲有意義的嗎?

至於NSS同Crossfeed效果相比
我會覺得兩者都係純粹的破壞緊音質

如果量產後會有成品的demo unit, 我都好樂意再去試一次
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-3-24 14:38
咁稱為demo仲有意義的嗎? ...

呢點都幾同意....

一般所謂的工程機都係指基本原件都會係一樣,頂多軟件、firmware(如player) 之類會改

耳機的工程機多數係以單元固定先會出街俾人試,否則頂多係內部測試機,雖則都有唔少例子係出工程機後反應唔好而換單元或構造,但好少會聽到話明工程機同實機係會換所有嘢

另外,其實有無人話到我知所謂的NSS 同crossfeed 有咩唔同,我所理解的crossfeed 係包括用聲學,電子學或軟件去造成左邊有右邊反射聲同右邊有左邊反射聲音模擬用speaker 出聲的效果,但睇咗咁多版,只有話NSS 比crossfeed 自然,但我理解上佢只係crossfeed 其中一種,唔會講到佢唔再係crossfeed 咁

話說回頭....點解一隻DEMO 零BASS 的耳機會咁多人去買,無BASS根本不能接受,音場係由BASS做出,如果無BASS本身音場就肯定唔靚。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JimmyNgai + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

進階玩家

咁又唔會係0,情況等於有人話W4R無乜bass咁,我聽到佢唔係一d好實嘅bass囉。

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-3-24 14:38
咁稱為demo仲有意義的嗎? ...

我都同意NSS同crossfeed都會破壞音質。但其實佢地個原意都唔係令音質更好,只係為左減輕用耳機聽歌聲音太貼耳所做成的不適(變成比較似用喇叭聽歌的感覺)。所以如果首歌本身冇乜問題我都唔會用crossfeed,因為就算用crossfeed拉離耳仔的效果都唔會明顯,反而底頻會減弱同埋音場會向中間收窄,得不償失,但如果首歌本身左右pan得好勁聽得唔舒服咁我會好樂意去開crossfeed啦。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

高級玩家

JimmyNgai 發表於 2015-3-24 15:44
我都同意NSS同crossfeed都會破壞音質。但其實佢地個原意都唔係令音質更好,只係為左減輕用耳機聽歌聲音太 ...

所以我疑惑既係, 我聽完對demo完全分唔出到底係對demo本身有問題, NSS技術有問題定單元有問題
FINE!

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

lokkk 發表於 2015-3-24 16:02
所以我疑惑既係, 我聽完對demo完全分唔出到底係對demo本身有問題, NSS技術有問題定單元有問題  ...

睇完CHING精彩的報告心裡都有個答案。容我引用CHING兩句話:

發現on左把人聲會由左右兩邊分別向內推(左推右, 右推左)
但其他樂器聲會亂七八糟, 音場同時亦變得狹窄
再比個機會佢, 聽下d抒情慢歌(成首歌主要係琴聲+人聲, 應該易處理點吧?)
點知, 開左NSS把聲移位, 反而令成首歌的擺位變得更奇怪

但NSS耳機整體輸出比我既感覺(NSS off既時候), 真係好麻麻
隨時o係靜既地方聽EarPods都會比好聽

NSS off的時候即係只同單元有關,咁睇黎佢demo的單元本身係麻麻地。
NSS on的時候"樂器聲會亂七八糟"、"把聲移位"、"成首歌的擺位變得更奇怪",咁睇黎NSS技術本身係有問題。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
william02 + 10 + 10 厲害

查看全部評分

HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

高級玩家

JimmyNgai 發表於 2015-3-24 16:19
睇完CHING精彩的報告心裡都有個答案。容我引用CHING兩句話:

引用返william02師兄既回覆

但有機會衰聲的位就有太多可能出現,個switch 又有可能削弱咗,個單元唔夠靚,多動圈容易互相阻礙,我聽過好多隻多動圈的入耳都未有邊隻好聲...etc....

可以影響既地方都唔少(主單元, NSS單元, 連接NSS單元的parts, NSS on/off switch etc....)
所以都唔太肯定係邊一part出問題
FINE!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

JimmyNgai 發表於 2015-3-24 16:19

其實佢個設計有可能拉低咗個音質,唔知佢ON/OFF 嗰PART 只影響到NSS 加的單元定連原本都有影響,如果原本的都影響到,咁個SWITCH就要好講究

PS: LAYLA 條線個低頻控制器只影響到低頻,不過粒控制器都要唔可以差,否則又係累事,但唔加的話個低頻量價不足,除非邊個咁強,度咗自己要幾多電阻先有自己最想要的聲,再直接焊粒靚電阻落線,咁就可以解決

再PS 佢攞出嚟試嗰粒單元估計都唔係靚嘢