設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[合併式擴音機] 請問淘寶的integrated amp 掂唔掂?

1萬

白鑽玩家

老而不

norman001 發表於 2022-2-18 20:02
又唔係karaoke 和disco,因為覺得佢地的低音好肥,去得慢,收得慢,只係聽到一PAT PAT
感覺上佢地係set  ...

哦, 原來你想要Live event 果種 . 我估錯左 .
disco/karaoke 係加左bass effect, 仲有少少好似拖音的effect.

既然你有見出event 果種pro-audio , 講真真係同2CH 同av amp 又唔同.
因為pro-audio 的器材收放快, 加上pro audio用的amp 的功力都唔細 (場地大) ,  所以家用就真係有D問題.
2CH唔係無, 但比較起來是2CH還是會有聽得出的反應慢少少.

又有無考慮過studio monitors ? 有源的喇叭, 比如Genelec , Neumann?
只要你台AV amp 有pre-out, 再接上此對有源喇叭便可.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

有強勁低音,專業用器材好力係關事,另一原因係場地夠大距離夠遠,你試下在家離喇叭近點及遠點,離後一些係反而聽到更多低音的,波長問題,家居若唔夠大,冇得攪。

銀級玩家

norman001 發表於 2022-2-18 20:02
又唔係karaoke 和disco,因為覺得佢地的低音好肥,去得慢,收得慢,只係聽到一PAT PAT
感覺上佢地係set  ...

想要類似會展或頒獎禮果種低音效果,建議你用天龍2500加對大口徑喇叭,起碼要10寸以上,
前提係地方最少200呎以上

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主要果種我諗要坐地喇趴+大力後級+地方夠大
唔得就加subwoofer聽歌算了,無謂盲追

鉑金玩家

樓主應該是要直接買舞台用喇叭,閒閒地都120幾db音壓起步,夠晒勁,配埋部專業用class d amp 2000至3000w起步,hifi係做唔到呢個效果

黃金玩家

補多句 小弟用ATC 20A有源喇叭📣 代理度試聽都知boom得好勁 估唔到返屋企用boom得更加勁 有興趣可以去代理度走一轉 如果唔夠 可以上50A
PS: ATC有出2ch subwoofer

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-18 17:54
業配係幾害事
有D鋪真係按sale 能力計佣 ,  比如某個人賣得好就多D佣/花紅, 某牌子賣多D就多D獎金之類... ...

唔好誤會無意踩低馬仔機30系 當姣婆遇着一個紳士那個紳士就冇用武之地,
馬仔係要夾喇叭,呢個就帶出問題所在,有啲人為咗業配sell一啲唔夾嘅嘢

也帶出另外一個問題好聽耐聽係不同,很多美好的事物要長久才能體會
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

ManHoWong@FB 發表於 2022-2-19 00:31
補多句 小弟用ATC 20A有源喇叭📣 代理度試聽都知boom得好勁 估唔到返屋企用boom得更加勁 有興趣可以去代理 ...

去宜家買CD架,現在價錢很平三百蚊都唔使。
排一幅牆起來,比起買擴散版更加有效果,可以解決到你嘅問題。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
ManHoWong@FB + 5 + 5 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鑽石玩家

蔗渣價錢, 鵝脾嘅享受, 梗係掂啦.

鑽石玩家

或者試下呢部

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
LoMichael@G + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分