設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[合併式擴音機] 請問淘寶的integrated amp 掂唔掂?

黃金玩家

sam2004 發表於 2022-2-20 13:21
講真依家B&W有邊對唔係姣婆又大咬㗎喇!?只不過八係價錢高大家都願意投資落去,
而6丶7因為機價冇咁高 ...

其實都真,我由 E470 推 707S2, 到 C2420/P4200 推 707s2 同一對喇叭分別都幾大,啲朋友成日話唔值得咁玩

鉑金玩家

jeffreylam98 發表於 2022-2-20 13:34
其實都真,我由 E470 推 707S2, 到 C2420/P4200 推 707s2 同一對喇叭分別都幾大,啲朋友成日話唔值得咁玩 ...

我由第一對dm5開始就知道,B&W嘅喇叭 你俾多啲佢,佢就表現更加多俾返你
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

jeffreylam98 發表於 2022-2-20 13:34
其實都真,我由 E470 推 707S2, 到 C2420/P4200 推 707s2 同一對喇叭分別都幾大,啲朋友成日話唔值得咁玩 ...

同感, 我E407推706S2, 都有親戚係咁講, 但我反問, 你發揮到自己對喇叭嘅潛能未先, 可以推盡到一對喇叭就已經值得, 雖然分析力同分離度會輸俾前後級, 但呢d野一早就知冇得改變。

銀級玩家

kl122002 發表於 2022-2-18 22:01
哦, 原來你想要Live event 果種 . 我估錯左 .
disco/karaoke 係加左bass effect, 仲有少少好似拖音的eff ...

師兄估仲了,我就係想要LIVE EVENT 果種FEEL ,LIVE EVENT 果種感覺係高音好出但唔會刺耳,低音係可以打得好勁,強而有力,但低音勁得黎又唔會庶左D 高音
如果起POWER AMP 的TONE 增加BASS 又或者用EQUILZER 增加低頻的GAIN  ,因為FILTER 的特性是有個RANGE  ,所以當把低頻增加時會連中頻都會增加埋,但專業器材唔會有個問題,所以專業器材的低音勁應該係喇叭同AMP  的特性有關

DISCO 和KARAOKE 係有拖音FEEL ,低頻打到一PAT PAT ,似係用左SUBWOOFER ,但因為個SUBWOOFER 收放慢而做成

見PROJECT 係用CROWN POWER AMP 多,而CROWN POWER AMP 唔係貴,好似大約幾千蚊一部,我都問過sales engineer 屋企用效果係點,但佢地答唔到,始終sales engineer 只係賣野,佢地本身可能無玩AV 或HIFI ,所以未必知道屋企用效果會係點,但就聽人講過crown amp 係好硬聲,起屋企聽一陣已經唔會想聽

我部MARANTZ SR7015 有PRE-OUT ,但都係算了,因為有源喇叭要獨立供電,又要買一D 好靚的RCA 線,所以都係放棄算了xdxdxd

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-2-20 14:41
師兄估仲了,我就係想要LIVE EVENT 果種FEEL ,LIVE EVENT 果種感覺係高音好出但唔會刺耳,低音係可以打 ...

專業用器材想要高音出唔刺耳,一係你空間好大,一係你全屋做吸音,專業器材多數用安嘴做高音,號角式能量感係好勁加上專業用一般聲壓級都達到120db以上,至於低音勁因為多數用上15吋低音,我以前玩過音壓係好大炸起來樓上樓下幾層樓都可以聽到,但係我想講果種唔係享受音樂聽一陣就會覺得好嘈,都可能係我間屋細啦,如果要hifi果種細緻同音色專業器材係冇可能做到

1萬

白鑽玩家

老而不

師兄估仲了,我就係想要LIVE EVENT 果種FEEL ,LIVE EVENT 果種感覺係高音好出但唔會刺耳,低音係可以打 ...

又無話唔用得, 只係香港地地方唔大, 於是喇叭大小有限,  就算買左都係好難同event時的大喇叭同大場地比較.
你大概都要有預感那種形式上縮細 .

Pro audio的器材其實香港係一有班玩家,  只係大多數會連錄音一齊玩 , 我想同時有涉足過hifi 的人不是沒有但應唔多, 皆因聲底真是幾大出入.
錄音的人識critical listening  , 是那行人士的pro-skill之一, 情況就好比EQ桿上推少少db都分得出. 因為你有份幫忙過, 也自然由文字裡睇得出你聽到當中的出入.
由我之前略略地接觸的經驗, 錄音玩家的比較著重錄音的當時的錄音原型和效果, 比如唔同咪的種類和擺法等, 也於是在重播試聽時會追求當時他們已知道的錄音原型.  
這點和不少hifi友的集中在商品上唱播娛樂的方式有很大出入.

考慮一下有源的sutdio monitor 吧
其實pro audio 用的線材貴極都還是比hifi用的平好多, 走中性, 低noise為主. 牌子你可以找sommer ,  Canare,  Klotz, Mogami等等 .  
如果去搵SSP雅X公司造一對都唔貴.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ManMan@FB + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

NM0101 發表於 2022-2-20 14:12
同感, 我E407推706S2, 都有親戚係咁講, 但我反問, 你發揮到自己對喇叭嘅潛能未先, 可以推盡到一對喇叭就 ...

其實 b&w 700 真係潛力好大,就算我 C2420 變 c3900,DC37 變 DC950 都一樣會有好大分別聽得出

黃金玩家

sam2004 發表於 2022-2-20 13:45
我由第一對dm5開始就知道,B&W嘅喇叭 你俾多啲佢,佢就表現更加多俾返你  ...

我覺得佢係前級同埋訊源方面都會,但係後級就要採取中庸之道,我屋企曾經有 M6000 而家是 M8000, 個d 後級太大 power 了,推 707 比 e470 差,食得好實,啲低音極短極乾,跟住搞到個高音都刺耳。反而 E470 p4200 個d 中高 power 會好d

鑽石玩家

crown我冇用過唔知,但我用過yamaha pc2002m,二百幾瓦,低音快放快收,聲音一點不粗,只係未及更高級機種的幼滑細緻,二手價只係四五千,唔會差過老麥同類二百幾瓦舊款後級,作家用兩聲道後級極抵玩。

鉑金玩家

jeffreylam98 發表於 2022-2-20 18:25
其實 b&w 700 真係潛力好大,就算我 C2420 變 c3900,DC37 變 DC950 都一樣會有好大分別聽得出 ...

呢啲就好似我當年喇叭只係用三五仔,價錢都係幾千蚊,而配上馬仔7+9去推。身邊啲朋友都話使唔使咁呀,但係當佢地聽到原來一對細喇叭啲低音可以低到咁低嗰陣時佢哋就話如果唔係聽過真係唔信
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)