設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kiwi321

[合併式擴音機] Marantz model 30購入後之煩惱!

鉑金玩家

SteveAnder@FB 發表於 2023-5-8 10:05
同意.. 6系真係弱左d….

Av系統用還可以,優點係爆得同夠大聲🤣

鉑金玩家

sam2004 發表於 2023-5-8 10:10
B&W喇叭出名難搞,如果喜歡他的聲底,應該找一部夠力的amp而不是換喇叭。 ...

Post 76 都係推介 model 30 推 7系

所以我都係咁玩~~

鉑金玩家

SteveAnder@FB 發表於 2023-5-8 10:57
Post 76 都係推介 model 30 推 7系

所以我都係咁玩~~ ...

推廣嘅商演信者得救,恭喜你!
但你覺得佢嘅表現你收貨嗎?發揮到對喇叭應有嘅水準。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
KinFaiLeun@G + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

sam2004 發表於 2023-5-8 11:42
推廣嘅商演信者得救,恭喜你!
但你覺得佢嘅表現你收貨嗎?發揮到對喇叭應有嘅水準。  ...

其實我覺得post76講d野有時都幾中肯, 唔似某d太hard sell.
當然我作為一個精明嘅消費者亦唔會100%信晒, 亦會自行分析理解同感受一下, 重點係我真係完全收貨無投訴~
如果世上所以商演你都唔信, 我真係恭喜你, 咁可以慳返唔少~

專業玩家

SteveAnder@FB 發表於 2023-5-8 09:49
用緊model 30 + 707, 都係聽pop多, 偶爾聽R&B 同 Hip hop, 本身唔算低音控, 感覺OK出到正常低音…建議買 ...

家中有兩個系統 其中天龍1600 推 606s2 高中低全部齊曬. 入咗部model 30 諗住玩hi少少, 原來機器真係要講夾嘅, 原來有比較 先至清清楚楚睇到, model 30 高中有細節 有線條 低音有彈性, 但係中低音個衝擊力消失咗 令人喜悅嘅節奏, 馬蘭士個設計師設計 呢部D類機, 唔預我呢種平民聽pop& rock😁 606唔夾 707都有恐懼症

專業玩家

sam2004 發表於 2023-5-8 10:10
B&W喇叭出名難搞,如果喜歡他的聲底,應該找一部夠力的amp而不是換喇叭。 ...

Model 30係一個紳士 我唔想放棄 想搵一個淑女畀夾佢, (30買咗冇幾耐 唔想認衰仔)

鉑金玩家

kiwi321 發表於 2023-5-8 12:25
家中有兩個系統 其中天龍1600 推 606s2 高中低全部齊曬. 入咗部model 30 諗住玩hi少少, 原來機器真係要 ...

咁天龍強項又真係會低音多啲~😅
馬蘭士就真係正如你話係紳士一d, 注重整體音樂感多啲~
如果係咁, 睇你聽開嘅音樂類型, 應該用天龍多啲….😅😅
所以音響器材真係好睇使用者聽咩音樂…..

專業玩家

粉果人 發表於 2023-5-8 10:47
wharfedale可以買到evo系列,可以上輝煌試下

我想去 輝煌聽下evo

鉑金玩家

kiwi321 發表於 2023-5-8 12:32
Model 30係一個紳士 我唔想放棄 想搵一個淑女畀夾佢, (30買咗冇幾耐 唔想認衰仔) ...

其實又無話衰唔衰仔… 玩HiFi其實都係一個自我了解
同學習嘅過程… 要了解自己嘅喜好… 先可以搵到適合自己嘅器材~ 如果真係唔啱聽, 早啲轉手並唔係壞事, 同埋如果你鍾意聽rock… 我諗呢個紳士好難演繹 到好嘅 Rock and Roll 效果…..

鉑金玩家

kiwi321 發表於 2023-5-8 12:41
我想去 輝煌聽下evo

試聽多啲係好事~ 但我上過朋友度聽EVO150 + 705.. 低音對我嚟講係正常… 但就可能應該未必去到你rock低音嘅要求…所以人人聽感喜好同要求都唔同… 試多啲睇吓都好~~