設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kiwi321

[合併式擴音機] Marantz model 30購入後之煩惱!

鉑金玩家

粉果人 發表於 2023-5-12 16:49
其實呢個問題我都有興趣研究下,瓦數只係一個參考數值,但係瓦數又同音壓輸出好似有直接關係,例如有兩部 ...

有兩個好多人忽略咗嘅地方damping factor,  dynamic power,或者係冇提供資料,夠唔夠力 damping factor同埋dynamic power跌到2 ohms 係幾多呢?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
funny1 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

MDLP 發表於 2023-5-12 21:00
85dB唔一定難
96dB亦唔一定易推

物理上應該係大單元難推,因為單元較重磁鐵較大,對amp電流量需求就會更大,純粹邏輯推論唔知有無錯XD

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

sam2004 發表於 2023-5-13 11:33
有兩個好多人忽略咗嘅地方damping factor,  dynamic power,或者係冇提供資料,夠唔夠力 damping factor ...

又係喎,我計漏左4ohm 2ohm阻抗既功率,有好多8ohm 100w,4ohm得番150w甚至130w

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實有幾個思路既

1.對喇叭同amp 本身調音上本身已唔係低音量大同實既,自然唔可以強求,好似尋日去show聽ca 旗艦前後級推kef r11咁,朋友聽打鼓一聽就覺得冇料到,正常
因為佢家聽開elac,論呢方面kef即使咁多隻低音、size更大既r11都完全比唔上平一半既elac 2系座地
但聽人聲佢亦表示的確kef吸引d

2. Model 30行Hypex,正常絕對唔算推力差,damping記得亦唔算差,但聽慣厚聲既ching可能覺得太清同有d唔入肉既感覺

3. B&W 我從來唔相信係易玩既牌子,抖擺大,呢方面同KEF一樣,好耐之前已惡名昭彰,千祈唔好信8ohm呢個spec,睇詳細數據就會知,最低跌到接近3,你供電同推力同damping 差的完全唔知自己聽緊咩

4. 建議用擺位拉前後調節一下先,體會下低音差異先

5. 唔好急住換,相信買得件野ching都鍾意先買,比多d機會試下先,某d 機或喇叭都有起步時間

6. 換jumper同嘗試唔同既喇叭接駁方法,唔好用原裝銅片或原裝jumper,好重要,我記得B&W應該是biwire

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
yhakaede@G + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
victor76 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

kiwi321 發表於 2023-5-8 12:25
家中有兩個系統 其中天龍1600 推 606s2 高中低全部齊曬. 入咗部model 30 諗住玩hi少少, 原來機器真係要 ...

本身用天龍,買30嘅時候有冇聽埋1700/A110??
其實1700/a110嘅聲都同1600唔同,model 30就更加完全另一個風格嚟。 。。。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

粉果人 發表於 2023-5-13 12:37
物理上應該係大單元難推,因為單元較重磁鐵較大,對amp電流量需求就會更大,純粹邏輯推論唔知有無錯XD ...

個分音器都食咗好多power。

鉑金玩家

que 發表於 2023-5-14 12:16
其實有幾個思路既

1.對喇叭同amp 本身調音上本身已唔係低音量大同實既,自然唔可以強求,好似尋日去show聽 ...

睇番model 30個spec應該推力無問題:

Rated output 100w 8 ohms,200w 4ohms
Dampling factor : 500
如果唔啱聽唔夠dynamic似乎要做  d功課換喇叭
另外阻抗問題,咁我明白點解新嘅R meta標4ohms。。抖擺應該少了?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

funny1 發表於 2023-5-16 10:22
睇番model 30個spec應該推力無問題:

Rated output 100w 8 ohms,200w 4ohms

可能只係整體更低了

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

忽略嘅計前級全部嘅控制力,開太大火好失真,動態大會變亂

鉑金玩家

我用evo 4.2剛好相反,用每邊75W推中低厚到起boom. 煲左一段日子才有改善。