設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kiwi321

[合併式擴音機] Marantz model 30購入後之煩惱!

黃金玩家

樓主你好!紳士始終係紳士,就算你配個男人婆,佢都唔會變大力士。既然1600夾606有你想要中低音衝擊力,但其他位想玩hi少少,不如去試聽下天龍2500,甚至乎110夾606,睇下有無你想要所有效果。

鉑金玩家

樓主應該係想要有勁之餘要有味,天龍係有勁,但係就差咁d味,入門amp黎講好難同時做到兩樣都有,一係有味無力,一係有力無味,如果我自已黎講就會偏向買部有力既amp先,味果部份用訊源同dac線材黎較,其實越係前端既器材對味既影響越大,例如玩黑膠最大影響就係個唱頭同個風佬amp啦,玩前後級就係個前級啦,所以較聲音色部份都係前面影響大,但係如果部amp唔夠力就係死症黎,前面點靚都補救唔到,只能買靈敏度高易推既喇叭黎就

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
van881 + 10 + 10 分析得唔錯
路西華 + 10 + 10 非常認同呀。
raymond430 + 10 有見地

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

粉果人 發表於 2023-5-10 00:38
樓主應該係想要有勁之餘要有味,天龍係有勁,但係就差咁d味,入門amp黎講好難同時做到兩樣都有,一係有味無 ...

又要馬仔嘅味,又要夠力,model 30睇嚟唔係好夠力??
之前我都遇過呢個問題,用緊jbl L100 classic,因為12吋低音,對amp力度一定有要求,本身係鍾意馬仔味,所以先睇中PM 10,不過9成ching都建議真正夾JBL試下老麥先,點知一試就.......

鉑金玩家

just_for_uhk 發表於 2023-5-11 23:23
又要馬仔嘅味,又要夠力,model 30睇嚟唔係好夠力??
之前我都遇過呢個問題,用緊jbl L100 classic,因為12吋 ...

其實未必代表個瓦數唔夠力,係馬記個音色取向從來都比較斯文,想要低頻狠勁d,punch感強d佢比唔到你,聽大爆棚硬係覺得爭d野唔夠過引既感覺,所以夾配上就比較困難

白鑽玩家

粉果人 發表於 2023-5-11 23:49
其實未必代表個瓦數唔夠力,係馬記個音色取向從來都比較斯文,想要低頻狠勁d,punch感強d佢比唔到你,聽 ...

4429/L100c隻低音真係唔係咁容易搞
我試過聽馬仔11S2推4429
效果比起聽am收音機好啲

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
粉果人 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

鉑金玩家

粉果人 發表於 2023-5-11 23:49
其實未必代表個瓦數唔夠力,係馬記個音色取向從來都比較斯文,想要低頻狠勁d,punch感強d佢比唔到你,聽 ...

睇數字真的好容易呃到好多人,尤其是用過Naim機的人就知道,她的50瓦比起很多日本機一百多瓦來得更有力。

評分

粉果人 + 10 + 10

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2023-5-12 12:42
睇數字真的好容易呃到好多人,尤其是用過Naim機的人就知道,她的50瓦比起很多日本機一百多瓦來得更有力。 ...

我同意兩位師兄講法!雖然我聽嘅機唔多,入坑第一部機就係馬仔,就係呢個問題,不夠半年已經送走了!但系都有佢好聽嘅野..令人都幾陶醉嘅!…
Naim都有聽過,確是師兄所講的!力水剛強,有火力!嗰次去試喇叭,我就問呢部咩擴音機,幾好力喎,咁我先至知😅
但講感情欠缺少少!呢樣比不上馬仔!
玩呢啲就係咁..睇吓你想要咩..

評分

粉果人 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

鉑金玩家

sam2004 發表於 2023-5-12 12:42
睇數字真的好容易呃到好多人,尤其是用過Naim機的人就知道,她的50瓦比起很多日本機一百多瓦來得更有力。 ...

其實呢個問題我都有興趣研究下,瓦數只係一個參考數值,但係瓦數又同音壓輸出好似有直接關係,例如有兩部擴音機先不論音色來計算,一部大電流足火50瓦同一部普通100瓦,推同一對85db靈敏度既喇叭,假設100瓦果部峰值聲壓級可以到105db,咁50瓦果部可唔可以同樣做到峰值105db?定係瓦數同音壓都只係純參考數據,甚至乎細瓦數果部可以有更大輸出?

白鑽玩家

粉果人 發表於 2023-5-12 16:49
其實呢個問題我都有興趣研究下,瓦數只係一個參考數值,但係瓦數又同音壓輸出好似有直接關係,例如有兩部 ...

85dB唔一定難
96dB亦唔一定易推

例如一隻全音域8ohm喇叭仔
敏感度可能得83個dB
可能你有一部十零W擴音機
已經推到生龍活虎只係音壓唔大

但另一對用四隻15吋並聯最高4ohm
仲要係四路設計敏感度高達96dB

根據能量守恆定律估下邊一款易對得郁

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

你可以試吓加個兩聲道後級推,一定好過加超低音,因為中頻能量感係來自兩聲道中低音喇叭,超低音做唔到,就算你換咗喇叭,model30 嘅後級都比唔到呢個能量感你,係唔放棄model 30 嘅情況下,加純兩聲道後級係最好嘅選擇,我而家二手區放緊一個QUAD 後級,-定夠你用。