設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: john.cwk

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 研究篇

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

john.cwk 發表於 2013-5-14 02:29
唔好咁講啦 Ching   我原本是想等保養期後,才看看自己有否能力換電源線,
就因得到您的指點,才 ...

師兄如果連紅腸都入到個 夾你一定聲名大噪,揚威江湖。

高級玩家

plnl88 發表於 2013-5-14 03:19
師兄如果連紅腸都入到個 夾你一定聲名大噪,揚威江湖。

晶 Sir 唔好笑我啦!   

如果紅腸成功...  諗住訂埋隻隆宇返來
Wall ---> 隆宇 ---> PF30 ---> TV (  呢個組合... 等到頸都長 )

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-14 03:38
晶 Sir 唔好笑我啦!   

如果紅腸成功...  諗住訂埋隻隆宇返來

用紅腸做外皮要開長啲個彎位至轉得到。

黃金玩家

堅!

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-16 01:38
用紅腸做外皮要開長啲個彎位至轉得到。

謝謝 YYSKY Ching 提醒!  

為了安全起見 先做了個初步測試

Show_01 PC Power Cord Pins.jpg

Show_02 PC Power Cord Testing.jpg

測試對象 : Benq 23" G2320HD Series LCD Monitor
                ( Manual 寫 Max 45W / 機背寫 1.6A )

經連續使用 5 小時後 :

1. 畫面穩定沒閃爍異樣

2. 手按熱縮膠(電線接駁位及乸針位)感覺不到半點熱

3. 乸針像有點微溫 (很難感覺,不太肯定)

初步測試結果安全   可進一步測試較高火數的 Sony 55HX850 ( 150W )

高級玩家

blackcolor 發表於 2013-5-16 04:23
堅!

白老鼠 有點一步一驚心的感覺 .....

高級玩家

Show_01 HX850 Temp Power Cord Testing.jpg

測試對象 : Sony KDL-55HX850 ( 150W )

今天連續使用 9 小時後 (沒開任何冷氣) :

1. 畫面穩定沒閃爍異樣 (上午開機,一直到下午才久不久看電視節目)

2. 手按熱縮膠(電線接駁位及乸針位)感覺不到半點熱

3. 乸針感覺不到溫度 (較之前更難感覺,不知是否因天氣較熱的關係)

初步測試結果安全,測試線完全沒有任何過熱現象出現

下次將正式換上 JPS AC In-Wall cable 測試 ( 如果成功安裝到乸針的話 ... )

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-18 00:07

測試對象 : Sony KDL-55HX850 ( 150W )

你都幾穩陣喎,又似識玩電,又似唔識要先試驗,

但無依發燒友原則,半途駁咗別的線材,咁樣唔收貨,要堅持唔到最後絕不妥協,呢個係做電玩電好重要原則。

一野到位用紅腸搞掂佢,太粗可以開長外皮改用熱縮膠或者不用都可,只要不外露就可以,機內接線都係單膠線,記得配個13A冷凍蘇頭加鉑金屎,代瞐Sir講的,

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-16 20:05
謝謝 YYSKY Ching 提醒!  

為了安全起見  先做了個初步測試

忽然諗到個絕妙做法,一講你就一定明其他唔知,

紅腸線芯太粗,我未知紅腸線徑有幾粗幾層,當有三層,開皮長啲,先反起面兩層不剪斷,最內一層亦反起一部份,剩下的先剪短少少,長度為焊好支針後等於最外兩層線芯長度,焊好支針將先前反起的線芯覆蓋回支針外面包裹住支針,如凸起太大粒short到隔離,可以剪短最內層被開支針,咁外層覆蓋後不會凸起啦,用鉗仔鉗番順啲線芯,落錫又得唔落都得,因為要好大火數辣雞至夠熱的,再套熱縮膠。

兩線之間隔不少於2mm呢個要留意啦,唔夠位最外層做埋外面即大細邊,一定落到。

咁樣成條紅膠由頭到尾無幼到啦,應咗晶Sir所講威振武林呀。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

YYSKY 發表於 2013-5-18 01:06
忽然諗到個絕妙做法,一講你就一定明其他唔知,

紅腸線芯太粗,我未知紅腸線徑有幾粗幾層,當有三層,開 ...

我都等得好心急,想知個結果。