設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: john.cwk

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 研究篇

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟只能講句高手如雲,我都係等各位大哥攪掂先再試,請問拿針邊度買??另外我問過Sony 裝機師傅,換電線不影響保養,整爛咗原廠電線應可叫師傅上門(即係買過一條),幾$就唔知

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-18 19:22
76 的而且確有太多深不見底的高人  

但呢個 topic 技巧全出於您手筆,在您範疇內...「師父」呢 ...

需要多啲時間研究研究。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-18 19:22
76 的而且確有太多深不見底的高人  

但呢個 topic 技巧全出於您手筆,在您範疇內...「師父」呢 ...

最尾紅腸及TV插兩張圖好有用,忽略咗實在問題,

先問個TV 電源插座係咪向下呢?我估係向下。個蓋為著保養問題不會將個出線孔開大佢的,咁要換塊膠片代替啦。

條線又粗又硬首要任務係固定條線,絕對不可有少許鬆動,切勿在個插下方直接出條線,如果直出爆底板座我賠唔起部TV被你的,我的窮人有錢一早換咗個TV啦。就算你將條線索到好實,當你旭動條線都會由線芯影響到個插座的,

戲肉到啦,首先睇下做好後條線向左邊或右邊插電,因為要順番條線度氣,即是線徑內部與外面弧度不同形成的彈力稱為「氣」。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

要令條線固定不影響插座,只需要做個之字位,呢個情況用個「N」字表示最好不過,先將外皮拆除長度係「N」字長度加多一寸,左邊直線由下向上用約150度斜入向上索帶索實機殼內,而外皮剛剛好被個蓋封到,跟住將「N」字兩個彎位摺啱角度個線頭對正電源插座,呢個部份係之前無考慮到的實在問題啦。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

根據John兄圖示個底板電源座有個殼,內部空間與紅腸線芯大少差不多,大膽嘗試直接紅腸線芯直接插入個座唔用針,(插入前先套上熱縮管,係兩條一齊套,若不夠位置可以不用),利用各線芯夾實個座針,個座中間有條隙隙的正好利用啦,用塊相若厚度膠片長度剛剛好兩線芯的距離再長少少,利用這少少長度撐實兩條線芯,套上熱縮管將外露線芯封閉,再在下面用Cable膠座加索帶固定個線位。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

做時個panel面必然向下,為著保護佢,先用保護櫃角防撞膠貼在TV四角處,咁反轉做手術時形成四隻腳仔托起整個TV啦,貼時用3m海棉雙面膠紙用少少貼上,這膠紙用手指初初好易清除不留痕。

以上所有建議只根據有限資料用想像力加類似經驗構思出來,實際製作時可能需要調整或者無法完成。

高級玩家

tong1810 發表於 2013-5-18 22:19
小弟只能講句高手如雲,我都係等各位大哥攪掂先再試,請問拿針邊度買??另外我問過Sony 裝機師傅,換電線 ...

換電線不影響保養 !!! 仲可以叫師傅上門整條新原廠線   唔該晒 tony 兄!

有師父係度,過埋呢個星期有機會 OK ( 如無意外的話 )

到時應該會有兩個版本 ( 同樣都是... 如無意外的話 ) :

1. JPS AC In-Wall cable 直駁母針 ---> TV 針座

2. JPS AC In-Wall cable ---> IEC 座駁母針 ---> TV 針座

左邊圓針係「華x」買,右邊方針係「新x電腦」(鴨寮街面向西九右邊,得佢一間叫電腦公司)

請留意所買的方針,是比 Sony 原廠母針細,我將細方針駁測試線... 再接 TV 測試

( 現在仍然使用中... 不停地驗證 ),直到今天尚未發現任何問題 (真好彩... )   。

Show Circle and Square Pin Packages.jpg

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-18 22:43
需要多啲時間研究研究。

師父,我總結出您的新方法重點係「內嵌包覆」,雖然我無法將母針嵌入線蕊皮內,
但依著父師重點用在母針上 ... work 呀!

我替師父這新方法起了個名稱「套嵌式接駁」,請師父過過目
這接駁法我會加進第一頁,如我有任何地方錯了請告知修改

Show_01_circle and square pins join together.jpg

Show_02_compare the size of pin and cable.jpg

PS. 這是昨晚的純粹試位 (沒落錫),本來諗住今晚正式試整...  但今晚竟然要開 OT

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-19 06:19
最尾紅腸及TV插兩張圖好有用,忽略咗實在問題,

先問個TV 電源插座係咪向下呢?我估係向下。個蓋為著保 ...

要學學晶 Sir 方式至對應到

TV 電源針插座是位於頂部向下的。

要令條線固定不影響插座,只需要做個之字位
「之」唔到啊師父!    紅腸太粗... 而個電源位只有 70mm(H) x 60mm(W)

條線又粗又硬首要任務係固定條線,絕對不可有少許鬆動,切勿在個插下方直接出條線
放心師父 我會在最底部出的,因那裡有位可落索帶索緊紅脹

個蓋為著保養問題不會將個出線孔開大佢的,咁要換塊膠片代替啦。
我已度好呎吋去做了亞加力膠板,一塊比紅腸直駁母針,一塊用黎裝 IEC 座
( 我諗往還掂都係試   試埋 IEC )

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-20 18:36
師父,我總結出您的新方法重點係「內嵌包覆」,雖然我無法將母針嵌入線蕊皮內,
但依著父師重點用在母針上 ...

嘩正呀,徒弟仔(你叫得我師父唯有認啦這個post咋),
係我想要㗎嘢,

紅腸芯包得咁靚有否剪掉一部份㗎?

由紅腸芯一直到針尾用金銀錫圍住支針包一層,不過留意勿流咗入針孔內,為免塞孔該部份不焊。

盡可能套熱縮管,座內用唔到外部份盡量用,總之過電部份不要外露啦。

切記走個「N」字至出殼,這部份外皮可以不要方便轉彎。