設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: john.cwk

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 研究篇

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2013-5-18 01:14
我都等得好心急,想知個結果。

我都係呀,相信佢咁有天份唔需要我出手的,

紅腸被電視用係咪無敵呀,仲有無選擇呢,可以軟身少少最好啦。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

YYSKY 發表於 2013-5-18 01:22
我都係呀,相信佢咁有天份唔需要我出手的,

紅腸被電視用係咪無敵呀,仲有無選擇呢,可以軟身少少最好啦 ...

紅腸被電視用係咪無敵呀 <--- 唔係。
師父,以小弟所試到的結果。
1. ww se (英美都得。當然英式+鉑金屎會更上層樓。)
2. 英式鉑金紅腸
3. 美式 306 (未有時間改英式,照睇鉑金306 有得同 鉑金紅腸 斗下)。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2013-5-18 01:33
紅腸被電視用係咪無敵呀

晶Sir 第一位係咪最高級那條呀,成幾千両銀呀係鑽石級呀我買唔起呀。

第三位美式306唔明呀,我係新手請講全名啦。

我玩美式㗎,第二同第三位又邊條勝呀?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

YYSKY 發表於 2013-5-18 01:49
晶Sir 第一位係咪最高級那條呀,成幾千両銀呀係鑽石級呀我買唔起呀。

第三位美式306唔明呀,我係新手請 ...

Q: 第一位係咪最高級那條呀,成幾千両銀呀係鑽石級呀我買唔起呀。
A: 正確。1.2.3. 是排名次序。SE 係 Wireworld 老二的 Silver Electra。高明標 590/呎。

Q: 第三位美式306唔明呀,我係新手請講全名啦。
A: Nanotec #306, 幾個月前出的日本仔線。

Q: 我玩美式㗎,第二同第三位又邊條勝呀?
A: 插電視 還是 第二位的 英式鉑金紅腸 勝 第三位的 美式 Nanotec 306。
電視還是用英式好。支鉑金屎很給力的。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-18 00:33
你都幾穩陣喎,又似識玩電,又似唔識要先試驗,

但無依發燒友原則,半途駁咗別的線材,咁樣唔收貨,要堅 ...

我唔識玩電的    只是好耐之前份工,偶爾要幫電腦底板下飛線(我唔知飛來做乜的),
亦要做下 network 線 setup,其次就係換拖板線,係得咁多 ~

就因自己唔識,怕亂搞會危害到屋企人安全    所以要先確保其安全性,
如果測試出來針頭位附近過熱,我是會馬上停止及出警告的。

師父 ( 我也跟晶 Sir 改口啦 ),昨天配唔到 TV 個乸針,我到鴨記和 x
比個乸針頭佢睇睇,佢話以佢既專業知識告訴我,呢款係專用頭,街外係配唔到的

隨後我係鴨記買晒幾款不同的乸針頭返去試    唯獨只有供應電腦底板電源的乸針可合用

PS.  放心師父,因無晒錫線 ... 才會線駁線,用紅腸時我會緊守原則直駁支針的

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-18 01:06
忽然諗到個絕妙做法,一講你就一定明其他唔知,

紅腸線芯太粗,我未知紅腸線徑有幾粗幾層,當有三層,開 ...

師父又有新方法... 真係謝天謝地! 因電腦底板電源的乸針耳好細   紅腸線蕊要 cut 到好幼
我會好好研究新方法

師父及晶 Sir... 我會盡力的    因我都係撞下撞下咁... 要比別人花較多的時間

1萬

黃金玩家

john.cwk 發表於 2013-5-18 12:55
師父又有新方法... 真係謝天謝地!  因電腦底板電源的乸針耳好細   紅腸線蕊要 cut 到 ...

紅腸線蕊要 cut 到好幼 <--- 唔好 cut 線蕊,用 1.5mm 的單枝銀 x3,撓住/落條線蕊上,
落靚銀錫焊實條 單枝銀。 單支銀的另一邊焊係針耳上。你估得唔得?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-18 12:45
我唔識玩電的    只是好耐之前份工,偶爾要幫電腦底板下飛線(我唔知飛來做乜的),
亦要做下 net ...

師乜父呀!呢處高人大把,我只是高佬人就是,

乜你無去華輝買呀?佢有剩針賣的,大少啱唔啱用就唔知,電䐉插乸針啤死線無隻耳用不著喎,

紅腸有幾粗我唔知,個TV肚䖭唔䖭得入條紅腸架?呢個手術都好大好大㗎。

我新諗法你明白嗎?

高級玩家

plnl88 發表於 2013-5-18 13:05
紅腸線蕊要 cut 到好幼

晶 Sir 您呢個方法得呀!  我會保留到最終紅腸無法直駁乸針時用

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-18 13:15
師乜父呀!呢處高人大把,我只是高佬人就是,

乜你無去華輝買呀?佢有剩針賣的,大少啱唔啱用就唔知,電 ...

76 的而且確有太多深不見底的高人

但呢個 topic 技巧全出於您手筆,在您範疇內...「師父」呢個名應該無問題

我有去華輝的,佢只得番三款乸針,其中一款太細我無買,另兩款係圓頭
我都照買回來試,結果都係不適用

新方法是否將乸針夾線位置的整個部份    藏於線蕊皮內呢 ?

做到真係好絕..... 但 紅腸果兩條爛鬼紅白線個皮太厚太硬
我唔夠功夫向外反    若要反到外皮, 個界位要開到好長 .....

紅腸及 TV 針座資料 :

Show_JPS cable size.jpg

最後我將新方法捨難取易,改為「細乸針」套進「大乸針」內,
用外層大乸針大耳包裹線蕊,內層細乸針插進 TV 針座,
試過位 OK,但未有機會整 (未放工 ...)

雖然比新方法原意遜色了很多   但已在能力範圍內... 盡量遵守新方法的規則 :

1. 線蕊需直駁乸針
2. 線蕊不需 cut 幼

有機會整時,才可補番 d steps 上來