設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 我都好想整對CM, 但點先可以試真岩唔岩自己呢??

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
一直都想入一對自己覺得岩哂口味又FIT到爆的CM耳機, 不過好多時去試UFIT都硬係差D差D咁, 你地入CM時會點樣CONFIRM自己的真命天子的呢??

可以比下意見小瑟嗎????
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

我就會先選擇幾個品牌,再試幾款睇下自己想要邊種聲
搵啱品牌就試埋同一牌子既唔同款式

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

首先第一個條件當然係射程啦,跟住就會是耳機的音色,不同品牌會有很F的分別,最後係手上的器材是否可以 handle 倒,一定要用自己的器材五測試。

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

基本上就先上76做功課,揀幾隻心目中的型號出來,然後去試Universal Fit睇下係咪真係自己想要的聲,最後上76睇下用家有咩實戰心聲,之後比錢!
P.S.: 我無買CM耳機,但之前考慮買時,就係咁樣做

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

大王知唔知做對 cm 全個過程先, 唔知就可能要寫長文了了。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Ue估計是最準的?

黃金玩家

要完全啱聲又fit只有去做對just ear MH1

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

覺得差咁啲姐係果對唔係你本命,事關cm入模後,通常啲聲會更好,除左不停試之外,都無其他方法。
搵D環境靜少少既鋪頭試,會盡D

BTW由戴開膠轉CM都要一段適應期
聲岩唔岩真係可以話係一場賭博黎~_~

黃金玩家

wkk0504 發表於 2017-2-23 14:05
覺得差咁啲姐係果對唔係你本命,事關cm入模後,通常啲聲會更好,除左不停試之外,都無其他方法。
搵D環境靜 ...

基本上好多師兄完全講出重點來,公模的聲音只是私模的80%左右,如果公模你覺得三頻中其中有任何一頻太多便不要選佢,因為私模會更多。

好像我的 VE6,試公模時覺得高音不夠亮,低音剛剛好時,到私模時高音剛剛好,低音反而少了。所以當你試好了找到一對公模接近你想要的時間,再問一問有私模的網友聽感,便可得知是否合適。

另一方法是如果你現在的耳機有出私模,便可以比較一下同廠產品。一來你聽慣了他們的聲音,二來線又可以繼續用下去。

其實你試過咩耳機,感應差什麼?不如講出來等我們比下意見。
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

銀級玩家

這個 topic 小弟都有點興趣,可以騎刧一下嘛

之前因為 Layla 送修,有段時間去找代替品。一直以來耳機都因為帶不好,所以在想要不要做  CM 來玩,但有點疑惑:
- 隔音真的很好嗎?
- 那個 80% 令小弟卻步呢...
- 耳機價錢是連耳印嗎?

要似 Layla 只有 Layla CM 吧,不過太貴了...
小弟只試過以下的:
- Fitear Air
- 64 U12
- UE 18 Pro
- UE 18+ Pro

當中只有 UE 18+ Pro 對胃口...   有其他好選擇嘛?

----------
雖然 budget 被 vega 吃掉,但都想問卦一下