設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[入耳式] 我都好想整對CM, 但點先可以試真岩唔岩自己呢??

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

t1174 發表於 2017-2-22 19:43
大王知唔知做對 cm 全個過程先, 唔知就可能要寫長文了了。

流量看過一次介紹,但太耐唔記得了。可以拍教一下嗎?

銀級玩家

小弟對CM完全不懂,咁其實CM係咪:1.唔可以用自己用開既耳機整CM?只有某些牌子某某型號可以?
                                              2.即係要找完牌子型号,試到啱哂先整?
                                              3.在那裏度耳?鋪頭?聽覺醫生之類?
                                              4.度完在那裏訂製?舖頭自己土法泡製?定將你資料寄返該牌子生產?(置頂去日本訂造一站式我就比較明)
thx!

黃金玩家

小瑟 發表於 2017-2-24 23:49
流量看過一次介紹,但太耐唔記得了。可以拍教一下嗎?

1:選好耳機,比錢,果間舖頭會介紹一間聽力公司,耳印費好多公司都會送比你。

2:打電話去果間聽力公司約時間做耳印,做之前最好自己清一清耳垢,因佢要放一點棉花入到好近耳膜的位置,過了耳道的第二彎位,因為粒棉花會有機會把耳垢推向耳膜,他們怕弄損耳膜,所以太多耳垢的話會做唔到,不過佢都會介紹你去附近的醫務所睇耳科,專科醫生會幫你清耳垢,平均 500 - 1000 ,依條數就要自己比。而果粒棉花是防止耳印膠接觸到耳膜,入好了棉花佢便會用耳所膠幫你印出耳型,做時要唔要開口,就要睇你訂果間廠的要求,待命分鐘左右便會完全成型,聽力醫生會幫你取出耳印,如果醫生覺得沒問題便完成了。

3:做好耳印,聽力公司會直接 call 代理幫你收回耳印並寄去工廠,之後你就沒野做。

4:等等等,平均約二個月

5:收貨

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
onon4359 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

銀級玩家

vicentk 發表於 2017-2-25 00:26
1:選好耳機,比錢,果間舖頭會介紹一間聽力公司,耳印費好多公司都會送比你。
2:打電話去果間聽力公司約 ...

師兄寄去工廠的意思係原廠嗎?
清耳垢呢下真係頂引!痛唔痛架

黃金玩家

onon4359 發表於 2017-2-25 00:21
小弟對CM完全不懂,咁其實CM係咪:1.唔可以用自己用開既耳機整CM?只有某些牌子某某型號可以?
                ...

1A.唔可以用自己用開既耳機整CM? 可以,不過每間廠出廠時已經計算好個殻同單元擺位,就咁將所有再放返入去會有所影響,所以的暫時未聽過本土做改模會好過之前。有某公司可以幫你寄去外國改,不過的未聽過有人用過所以唔知手工如何。

1B.只有某些牌子某某型號可以? 係,因為廠方會訂好邊個型號可以做。

2.即係要找完牌子型号,試到啱哂先整? 當然係。

3.在那裏度耳?鋪頭?聽覺醫生之類? 通常去聽力醫生間醫務所做,有一些公司為了方便客人,會請聽力醫生到舖頭幫手做。

4.度完在那裏訂製?舖頭自己土法泡製?定將你資料寄返該牌子生產? 如果你是選咩廠的耳機,他們會把耳模寄去果間廠做,咁如果你選國內耳機廠咁就寄返大國內做。所以你可以上網睇下間廠係邊就知佢寄去邊。
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs

黃金玩家

清耳垢搵醫生搞,唔好自己嚟

用綿花棒果d自己搞其實只會將d汚糟嘢推入耳道深處,而且好多時d人唔識控制力度損害咗d皮膚(耳道嘅皮膚比較薄)就唔可以倒模,就算強行倒出嚟嘅効果都唔靚,做出嚟嘅CM就唔fit。

清潔要預早去,因爲清潔完都要比d皮膚休息回復到平常嘅狀態。一般都建議倒模前一個星期前去清。清完果個禮拜如果洗頭等覺得耳道濕咗可以用風筒吹乾,記住唔好用綿花棒或手指等尖硬嘢撩就得。

黃金玩家

nanaholic 發表於 2017-2-25 00:52
清耳垢搵醫生搞,唔好自己嚟

用綿花棒果d自己搞其實只會將d汚糟嘢推入耳道深處,而且好多時d人唔識控制力 ...

係,萬萬不能用綿花棒

黃金玩家

onon4359 發表於 2017-2-25 00:32
師兄寄去工廠的意思係原廠嗎?
清耳垢呢下真係頂引!痛唔痛架

師兄寄去工廠的意思係原廠嗎? 係
清耳垢呢下真係頂引!痛唔痛架? 專科醫生唔會用挖,佢會用一個好細的夾,慢慢一粒一粒夾出來,佢會用顯微鏡睇住做,有D醫生會駁埋一電視比你睇埋過程。

銀級玩家

明白哂!謝謝兩位解答!另外個post,以我理解係咪冇耳膠耳棉既呢?

黃金玩家

bye2 發表於 2017-2-24 13:11
這個 topic 小弟都有點興趣,可以騎刧一下嘛

之前因為 Layla 送修,有段時間去找代替品。一直以 ...

- 隔音真的很好嗎?係,用一音量比公模會好。而且沒聽診效應。
- 那個 80% 令小弟卻步呢... 如公模音色 80 私模就是 100%,但是小心如果公模的高音已經超過你的接受,私模只會更多。
- 耳機價錢是連耳印嗎?大多舖頭都會送,你可以問清楚。
- 有其他好選擇嘛?真係要睇你聽咩歌,用什麼 DAP 等等。