設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[入耳式] 我都好想整對CM, 但點先可以試真岩唔岩自己呢??

黃金玩家

onon4359 發表於 2017-2-25 01:03
明白哂!謝謝兩位解答!另外個post,以我理解係咪冇耳膠耳棉既呢?

私模是沒耳膠耳棉
Vincent Kwok
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs
DAC: Teac AI-503
Specker: Pioneer S-A4SPT-VP
Cable: i

銀級玩家

nanaholic 發表於 2017-2-25 00:52
清耳垢搵醫生搞,唔好自己嚟

用綿花棒果d自己搞其實只會將d汚糟嘢推入耳道深處,而且好多時d人唔識控制力 ...

其實我都知唔應該用野'了',但有時真係忍唔到手haha!另外我耳仔內係比較乾,所以都入咗支溶解耳垢既洗耳仔,不過效果都係一般!

銀級玩家

vicentk 發表於 2017-2-25 01:06
私模是沒耳膠耳棉

明白thx!

黃金玩家

onon4359 發表於 2017-2-25 01:07
其實我都知唔應該用野'了',但有時真係忍唔到手haha!另外我耳仔內係比較乾,所以都入咗支溶解耳垢既洗耳仔, ...

你耳仔內比較乾,耳垢會自己跌出來
DAP: AK380 Copper w/Copper Amp   
IEM: VisionEars VE6 X2 / Jomo Flamenco
Cable: Effect Audio Bespoke Leonidas / Effect Audio Pharaohs

銀級玩家

vicentk 發表於 2017-2-25 01:21
你耳仔內比較乾,耳垢會自己跌出來

但係好似D水泥乾左咁薄薄咁痴住,用野"了"就好似碎片咁掉出,但相信一大舊果D就冇!haha愈說愈核突咁sorry

黃金玩家

onon4359 發表於 2017-2-25 01:07
其實我都知唔應該用野'了',但有時真係忍唔到手haha!另外我耳仔內係比較乾,所以都入咗支溶解耳垢既洗耳仔, ...

平時就冇咩所謂嘅,但去整CM前就要忍下手啦。

我耳道比較油,所以平時都慣咗用紙巾或綿花棒撩下耳道最出面吸咗d耳油,但整CM前就會忍忍手。上次特登去日本整Just ear真係跟足指示做晒忍咗成個幾星期就係因爲唔想過到去先比菅野先生同我講話唔倒得模。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

vicentk 發表於 2017-2-25 00:51
1A.唔可以用自己用開既耳機整CM? 可以,不過每間廠出廠時已經計算好個殻同單元擺位,就咁將所有再放返入 ...

請問耳模是否只能用一次,還是可以留返來做多幾對CM呢?
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

鉑金玩家

vicentk 發表於 2017-2-25 00:26
1:選好耳機,比錢,果間舖頭會介紹一間聽力公司,耳印費好多公司都會送比你。

2:打電話去果間聽力公司約 ...

原來開口合口係根據耳機廠嫁
上次都無理醫生話開口就開口

黃金玩家

onon4359 發表於 2017-2-25 01:41
但係好似D水泥乾左咁薄薄咁痴住,用野"了"就好似碎片咁掉出,但相信一大舊果D就冇!haha愈說愈核突咁sorry{: ...

咁真係唔好自己搞,想做耳印時睇下醫生點講。

黃金玩家

nanaholic 發表於 2017-2-25 01:45
平時就冇咩所謂嘅,但去整CM前就要忍下手啦。

我耳道比較油,所以平時都慣咗用紙巾或綿花棒撩 ...

以我舅父(耳科醫生)所講耳道完全不用清潔,如果太油可以用棉花棒清潔第一個彎到第二彎前的位置便可。