設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[討論] Munich High End Show 慕尼黑高級音響展遊記分享及體會

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-5-21 18:38
的確V100/ V181 在Ching要求之下好似更可滿足ching, Ching在慕尼黑有試過v181/ v100嗎? ...

有,去完慕尼黑留意到兩點要再望清楚,睇睇點樣可以唔使用太貴都玩得開心。

第一點就係V100系同V200系既對比。Violectric V181/100都試左單端出T1,無試平衡,比起V200的確無咁重,但感覺上有些少廋弱同埋削聲。同場亦試左用V200出Fostex TH600,聽左一兩首大編制,亦幾喜歡呢種聲音,除左音場以外兩者都頗能互補。睇唔同配對,好難講定自己耳放黎講鐘意V100系定200系多d。

第二點就係平衡耳機。同一對T1係V281單端同平衡口出,聲音都相當唔同下。平衡既聲音相當rich而且powerful,初聽感覺相當正面。不過未知咁高能量感既聲音聽得耐左會唔會鐘意。同時間又會諗,其實用V181平衡輸出,會唔會解決左廋削既問題。

暫時都未清楚應該點樣改動,因為有可能需要出清大部分玩具,但同時間又唔太捨得唔玩,真係矛盾。較為傾向換走V200入部V181,將手上是但一對耳機改做平衡玩玩。不過唔知改完又會唔會變聲,真係勞心勞力 如果有無限金錢同時間就好

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
S.C. + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

我可以回答....是不會的,反而V181單端推T1還比較飽滿,而且最近我還把原裝OAMP還原,而平衡現在只用來推LCD-X
最主要原因是當我把T1推得不錯的時候,V181推其他耳機就不行了,而且也要留意平衡線的相性問題,
這方面到現在也還好像沒有統一,由其是歐洲機對上日本機時很多也會是反了相的[2和3腳],(而且反相是有聲音的)
而且我也還沒知道現在我的MYTEK DIGTAL 的情況(說明書沒有說,反而V181有很清楚說明.)
我到現在也不大清楚MYTEK DIGTAL 平衡是歐式還是美式,Marantz和Luxman 就是用美式的....

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
S.C. + 10 + 10 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩心得

查看全部評分

音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

星級玩家

新仔玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-21 22:35
我可以回答....是不會的,反而V181單端推T1還比較飽滿,而且最近我還把原裝OAMP還原,而平衡現在只用來推LCD-X ...

多謝晒黑翼師兄,意想唔到會令到整體適性改變咁多。只好再多做做資料搜集先得

黃金玩家

需然有小許薄,不過音場夠深夠闊,而且細節不錯對一些密閉式的耳機很有幫助
(其實只感覺和V200對比時是這樣,不過自己用沒有太大的這樣感覺)
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

銀級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-21 22:35
我可以回答....是不會的,反而V181單端推T1還比較飽滿,而且最近我還把原裝OAMP還原,而平衡現在只用來推LCD-X ...

這個我可以回答, ching 放心 Mytek 是 2 hot 3 cold, 一般美和歐都是十分正常設定, 只是部份日本品牌完全反相了, 但一些如Accuphase 係有反相制一按就反正了.

黃金玩家

S.C. 發表於 2014-5-21 22:54
這個我可以回答, ching 放心 Mytek 是 2 hot 3 cold, 一般美和歐都是十分正常設定, 只是部份日本品牌完全 ...

謝謝,這樣我就放心多了,
我還在想會否反相,但是推LCD-X又很正常的說....(不過最後還是把T1改回了單端了)

專業玩家

繼續,到AKR03
AK本來就只俾單端既AKR03我地試
我就索性插自己部120算數

好大舊,比335DW Demo/IERM Demo都要大舊,Fitting對某D人的確可能係問題
不過就聲而論係相當Smooth
但實在係暗同糊到我冇辦法想像呢對野係JH既出品,更冇辦法想像呢對野賣USD1600

評分

參與人數 3威望 +23 金錢 +23 收起 理由
nightscrawler + 10 + 10 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩報告
黑翼菜鳥 + 3 + 3 真的古不到會這樣

查看全部評分

黃金玩家

斯路 發表於 2014-5-21 22:47
多謝晒黑翼師兄,意想唔到會令到整體適性改變咁多。只好再多做做資料搜集先得 ...

我也感覺很有趣,同一機下平衡的聲音和單端是很不同(不是好與壞,反而有點像性格改變)

銀級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-21 23:00
謝謝,這樣我就放心多了,
我還在想會否反相,但是推LCD-X又很正常的說....(不過最後還是把T1改回 ...

吾洗客氣, 雖然說明書無提及但 Mytek digital New York 銷售經理 Michal Jurewicz 跟我說的, 資料應該準確.{:9_421:}

另外回想3年前入手V200 也請教過Violectric Mr.Fried 相位問題, 佢叫我完全吾好去介意, 之後同一問題請教過資深hifi友, 佢又係叫我吾好介意, 原因是錄音是正是反只有錄音師知, 之後交去mixing 同後期制作被反多幾次亦不是聆聽者可控制, 有些cd 背景與人聲一正一反錄音亦是正與反聽也可以, 但hifi友人有提及電源反相效果先大, 而反和正係每部機自己反一次試先知效果, 好d果一相位會淡定同靜d咁講, 我自己見識少又懶去試, ching 有興趣可以試試無訪.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 謝謝^^
斯路 + 10 + 10 實用資訊

查看全部評分

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-21 22:09
有,去完慕尼黑留意到兩點要再望清楚,睇睇點樣可以唔使用太貴都玩得開心。

第一點就係V100系同V200系既 ...

斯路兄我好有興趣知V281 - SE/ 4Pin 推t1之下吾同係點吾同啊, 聲底一樣嗎? 找到些資料power 好像 4pin 大好多

v220 se / v281 任何1個se out- 600ohms load = 21Veff + 28,5dBu 功率 = 720mW
v281 Balanced - 600ohms load = 40Veff = +25dBu 功率 = 4000mW