設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[討論] Munich High End Show 慕尼黑高級音響展遊記分享及體會

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-18 19:21
係呀,真係唔開心。手上雖然都重有其他player,但我會睇睇入唔入多部其他野先  ...

希望快d修好返來, 應該無咩事嘅

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2014-5-19 01:57
Oppo實在比較失望,Fostex都係失望但可以期待佢完善版或者後繼機既。至於LCD-3,只能夠講,全平衡驅動既LCD-3真係完全超越我既期待。風格上我唔特別對味,但仍然可以留下好深刻既印象。正。

我對 oppo 既一體 Amp 都好有期望架,功能和設計好正,但自己隻耳機都推唔開就可以放底先,等佢進化多兩三代先講!

fostex 呢隻就真係無理由,Oppo 就話 new kid in town, Fostex 有心有力啦,要做無理由做唔到掛!

LCD3 暫時都係忘記佢先,君子不立危牆之下嘛!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-19 01:57
哎呀,其實都只係講講笑。近呢大半年黎過得相當緊張,見有機會好好放鬆一下。今次去聽其實有好一段時間都 ...

斯路兄對耳機鑑賞有非常要求卻十分謙虛

我都有聽過有玩家玩T1話玩吾好放棄了, 不過我覺得係取向問題, 因為佢地都係嫌T1 出不到同HD800/ LCD3 低頻質素, 但係BEYER 低頻一向係咁, 而T1整體完成度都巳經好好, 而且600ohms 比較易玩出好聲音.

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-19 05:41
入耳玩既日子相對比較耐但係基本上都重係係摸索階段;而對於台機類既我認識實在唔多,希望可以再多多分享 ...

估不到斯路兄也有留意LINNENBERG, 佢部ARIOSO 已經正 VIVACE 仲正, 有齊native DSD/DXD 亦用 femto clock(MSB 要加3萬才有0.140飛秒, 加5萬才可0.072 Glaxly 飛秒, Linnenberg 萬幾元機 竟然免費送這0.082飛秒實在像去買萬元電器送隻勞力士的感覺)

另外我聽過佢隻HEADPHONE AMP SPA-1, 非常非常正, 不是V100/V200 可比較的, 有活力卻不大力, 可惜只有4pin XLR出實在令人下不了手, 但係印像真係好好, 不過我未用過低Ohms 試過, 最好還要試試先知係吾係Violectric 咁萬能, Linnenberg 有在 Hi end show, ching 有去看看他們產品嗎?

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-19 08:11
當然,都係個句,地方比較嘈我唔敢好肯定咁講。不過V281平衡口唔似V200咁樣有我口中所講既暗聲,感覺上表 ...

謝謝Ching 解答, V281 應該比V200深好多, Hdvd800 咁上下

K812 活動係小弟第一次參加公開耳机活動, 其實玩k812 可能3分鍾也沒有亦有太多人在等不好意思再試, 本來諗住見識下佢點知初聽印象有出乎意料嘅討好, 比較上和兩位版主交流下請教下佢地吾經吾覺竟傾左個幾鍾仲開心, 不過吾知會吾會阻住佢地工作, 實在吾好意思

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

各位師兄, 小弟剛入門玩耳機入了T5p, 看到樓主說ak與拜耳合作出平衡版T5p, 想知多少少平衡版與現時一般的T5p分別在那裡?
用平衡版耳機是否與普通player接不上呢?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

nicknick 發表於 2014-5-19 12:47
各位師兄, 小弟剛入門玩耳機入了T5p, 看到樓主說ak與拜耳合作出平衡版T5p, 想知多少少平衡版與現時一般的T5 ...

Nick神兄竟然玩耳機?

如果你吾會攞T5p出街用Ak系播放器根本不用理會。

而一般平衡耳機加個轉插就可變返單端而單端卻不可

銀級玩家

nicknick 發表於 2014-5-19 12:47
各位師兄, 小弟剛入門玩耳機入了T5p, 看到樓主說ak與拜耳合作出平衡版T5p, 想知多少少平衡版與現時一般的T5 ...

食了字,單端不可轉平衡。

Nick兄係T5p/ T1就吾洗擔心,原裝單端頭自己或搵人直接換4Pin/Dual 3pin/任何類型如ak平衡頭就得,因為耳機原來已經是balance ready, 預左你咁做

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
一個好精彩報告!!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

S.C. 發表於 2014-5-19 13:06
Nick神兄竟然玩耳機?

如果你吾會攞T5p出街用Ak系播放器根本不用理會。

我係入門學神咋!   

我正是日日攞耳機出街才選T5p, 否則會選T1, 現在只是用手機播歌想買部好的player。
如果只需轉頭就好了, 即係本身條線已每邊各有4蕊? hot, cold, ground及shielding?

我不想改變太多耳機原本的東西, 見過有商店是從耳機聽筒的部份剪線轉為平衡, 我不想做咁大手術。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F