設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[討論] Munich High End Show 慕尼黑高級音響展遊記分享及體會

銀級玩家

nicknick 發表於 2014-5-19 14:27
我係入門學神咋!   

我正是日日攞耳機出街才選T5p, 否則會選T1, 現在只是用手機播歌想買部好 ...

Nick 兄對音樂認識小弟真自愧不如, 加上ching有好多分享, 點會係學神呢, 太謙虛啦{:9_421:}

估不到Ching高燒埋portable 及家用headphone 再加2 ch HI-FI, 歡迎進入HEADFI 世界

不知你會用咩平衡source, 假設是最普通4pin XLR, 最平又簡單又吾太影響原本音色做法是耳機線最未端幾寸剪下, 接上4PIN MALE 頭, 剪下的幾寸接4pin Female 頭, 咁T5P就可平衡用於4pin source, 返家一插上Female 頭轉插又可在DAC phoneout 之6.3/ 3.5單端使用, 4pin 的話佢左右各2芯+/ -跟standard 1/2/3/4接就可, TRS頭 Tip係Left Ring 係Right, Sleeve 係ground, 自己無工具或者去兆萬賣線果間佢有頭賣亦可為你效勞.
ScreenHunter_01 May. 19 15.14.gif
ScreenHunter_01 May. 19 15.14.gif

評分

參與人數 5威望 +59 金錢 +59 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
hiyori + 20 + 20 精彩報告
goodabc2010 + 9 + 9 一定要加分
斯路 + 10 + 10 實用教學
nicknick + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

S.C. 發表於 2014-5-19 15:15
Nick 兄對音樂認識小弟真自愧不如, 加上ching有好多分享, 點會係學神呢, 太謙虛啦

估不到Chin ...

明解晒, 師兄深入淺出令人一解就明,這才是高手,
各人閱歷不同接觸面不同, 我HeadFi剛入門唔識就虛心認唔識嗟,還請各位前輩引路。

未發燒住, 只係工作壓力大, 想返工放工時聽一聽歌音質好些讓心情開心些, 所以目標都是流動為主,回到家用回本身部Zodiac Gold DAC駁耳機原來聲音也不錯, 暫時足夠了。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黃金玩家

壞人黃

76 榮譽慈善家勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

師兄詳盡報告

銀級玩家

nicknick 發表於 2014-5-19 15:26
各人閱歷不同接觸面不同, 我HeadFi剛入門唔識就虛心認唔 ...

Ching吾好客氣, 我都只係略懂d皮毛{:9_421:}

Ching 用Zodiac Gold 非常不錯我都好鍾意, 而且佢headphone amp 真係一d吾失禮吾係高燒的話其實好多DAC phoneout 推動圈耳機係O.K.夠用嘅, 推出的聲音亦是十分悅耳, 推平板耳機就吾肯定.

Ching 滿意效果就好, Headfi 好玩就係完全吾須要理會別人自已沉醉在自己鍾意嘅音樂之中吾會酥擾到人自己可以輕鬆一下, 希望遲d 可以見到Ching 在Headfi 器材之分享

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2014-5-19 10:25
當個位 sales 行開後,我都對個位友善的店員提左類似的問題,我確實諗唔到買T90J  而唔買 T1 的原因。

...

岩岩睇左Thomann,如果想入T90J我覺得係Thomann度買應該幾化算。
S.C 發表於 2014-5-19 10:25

V281係 EUR 1350, Shipping 最多HKD400, 加埋吾洗HKD16000.

LCD3 我都好鍾意, 不過太有份量, 始終帶吾耐好似好聲極都有種使用上嘅缺點
咁又實在好抵下,原來1600EUR係加左DAC,如果係16000蚊唔使...

斯路兄對耳機鑑賞有非常要求卻十分謙虛

我都有聽過有玩家玩T1話玩吾好放棄了, 不過我覺得係取向問題, 因為佢地都係嫌T1 出不到同HD800/ LCD3 低頻質素, 但係BEYER 低頻一向係咁, 而T1整體完成度都巳經好好, 而且600ohms 比較易玩出好聲音.

唔好客氣啦,我傾向唔想浪費,唔想無咁大個頭戴太大頂帽者,始終係貽情玩意都係適怡慳住慳住玩。其實T1我聽過一對demo,極其細膩,動態以及微動態都非常強,低頻唔比HD800失色(有少少覺得HD800既低頻霸道),所以即使之未聽過同樣好聽既T1都好,都重係對T1念念不忘,非常憧憬。

估不到斯路兄也有留意LINNENBERG, 佢部ARIOSO 已經正 VIVACE 仲正, 有齊native DSD/DXD 亦用 femto clock(MSB 要加3萬才有0.140飛秒, 加5萬才可0.072 Glaxly 飛秒, Linnenberg 萬幾元機 竟然免費送這0.082飛秒實在像去買萬元電器送隻勞力士的感覺)

另外我聽過佢隻HEADPHONE AMP SPA-1, 非常非常正, 不是V100/V200 可比較的, 有活力卻不大力, 可惜只有4pin XLR出實在令人下不了手, 但係印像真係好好, 不過我未用過低Ohms 試過, 最好還要試試先知係吾係Violectric 咁萬能, Linnenberg 有在 Hi end show, ching 有去看看他們產品嗎?
會場應該無Linnenberg呢,Linnenberg部分只係咁岩想講下。真係非常喜歡佢部Arioso。新DAC實在唔好彩,到而家都未試到,但真係好期待。意想不到師兄對Linnenberg評價相當之高,真係好motivating。

nicknick 發表於 2014-5-19 10:25
各位師兄, 小弟剛入門玩耳機入了T5p, 看到樓主說ak與拜耳合作出平衡版T5p, 想知多少少平衡版與現時一般的T5p分別在那裡?
用平衡版耳機是否與普通player接不上呢?

佢出個對平衝版係2.5頭既平衡,應該會比AK新系列單端推動既時侯有更好發揮。不過AK亦講明調音會有改變,係好事定壞事就真係要等佢地出左先知啦。
nicknick 發表於 2014-5-19 10:25
各人閱歷不同接觸面不同, 我HeadFi剛入門唔識就虛心認唔識嗟,還請各位前輩引路。

我都認同S.C師兄真係非常厲害,隔空亦都令我玩耳機有非常正面既新體會,相當唔錯。

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-19 15:54
咁又實在好抵下,原來1600EUR係加左DAC,如果係16000蚊唔使...

Ching 太客氣啦

我明白你對T1之憧憬, 當一個很好之setup 配合之下有時真做可以令人一試難忘嘅, 未知是什麼組合今ching念念不忘呢?

Linnenberg 系由佢大約HKD4.8k CDP 開始才留意下, 點知佢出中價位Dac/ Headphone amp 都咁有水準, 可惜SPA-1 不明廠方為何不另外搭多組 6.3單瑞, 只有XLR out 仲要係4pin 係萬元級就算係好好聲或巳超越同級對手, 但係理由全部HP re-cable嘛, 所以無考慮入手但真係好嘢黎, 希望ching收到部Arioso 黎玩下{:9_421:}

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-5-19 19:00
Ching 太客氣啦

我明白你對T1之憧憬, 當一個很好之setup 配合之下有時真做可以令人一試難忘嘅 ...

講起黎相當慚愧,係Violectric V200。我係係Audio Physics入面度試既,前端係Linnenberg CDP(用左八爪魚CD壓),用上相信係比較具惡意既貴線材,出Violectric V200(唔記得有無駁V800)出T1,聽既係RCA出既Fritz Reiner指揮一系列既overtures。隻CD我平時都有聽,而呢對T1不論係動態密度細節都相當震憾,雖然音場較細而且暗聲(朋友話有可能係線材以及地盒影響?),但對T1真係非常震憾,留左一個好強好正面印象。

Linnenberg SPA1有得改做單端,不過廠家因為以平衡線路黎開發所以好似好強烈地反對呢個做法咁樣。Linnenberg我真係鐘意,ARIOSO亦值呢個價錢,可惜一次過要比萬三蚊我未係太捨得。真係希望收到部ARIOSO啦。

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-19 19:42
講起黎相當慚愧,係Violectric V200。我係係Audio Physics入面度試既,前端係Linnenberg CDP(用左八爪魚C ...

我聽到最好聽的T1地方和你一樣, CDP 價錢是HKD48K 剛才寫錯了, 只是Amp 換上EAR909 及 EAR909 monitor, Jacky 是真真正正有料之人, 坦白講賣耳機器材地方碰到自已都有玩耳機人一定有, 當中佢係我印象最深覺得非常有要求又堅持自己風格但比我覺得最有欣賞音樂藝術而有品味既燒友, 佢玩咩都有自己一套, 調音調得恰到好處, 佢用嘅吾系咩貴線黎, 同佢傾下都有學到嘢, 不過佢好睇心情同埋初識, 識左一排都吾同, 性情中人黎{:9_421:}

LINNENBERG spa-1 單端要另配亦要另付款, 仲要墊Spacer, 如改單端我相信就和U.C.A. phoneout 一樣, 不是全平衡可能連微動態都少一d, SPA-1都係4pin 才顯身價吧.

專業玩家

Okay Laptop is back
先來神奇野

Hugo+SR80?唔係話要推HD800嫁咩?

然後回正題
Portable Players我全部係用IERM+TWcu V3 Single End試
AK100-II/120-II/240

其實拎上手又冇我諗得咁大舊同重
UI成熟流暢(當然三四千首歌之後會點暫時冇人知,但比較同場Calyx M已經係天與地
AK100-II係一貫AK聲底,清晰度比Mk2有提升,但音色上如果你唔鐘意AK一向既調性的話可以Pass

120-II我反而第一下真係認唔到佢係AK出品
冇乜120既不自然感,密度細致度都算足夠
如果肯賣120原價而唔係USD1700的其實幾好

AK240 Technically其實OK,但唔知點解我實在缺乏聽落去既興趣

BTW 係我部AK120 V1.37食到exFAT microSD既情下,會場既100-II/120-II/240全部都食唔到exFAT卡...

Calyx M

相當厚同大部
但拎上手感覺算OK
聲底算冇乜問題,力度唔錯,賣USD999我覺得合格有餘
但UI唔夠直覺,過場Framerate又唔夠
大Mon下Lag得好覺眼
一樣食唔到exFAT
簡單黎講,等佢出多幾個Firmware Version再諗
BTW, 圖二既Samstag 17 Mai係成個"德文"Interface中我唯一注意到既德文

IPT+HP-P1+HP-V1
簡單黎講就好聽
但唔好再大舊D?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
S.C. + 10 + 10 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-5-19 20:43
我聽到最好聽的T1地方和你一樣, CDP 價錢是HKD48K 剛才寫錯了, 只是Amp 換上EAR909 及 EAR909 monitor, J ...

haha,的確係,我好認同師兄個句老闆係性情中人。聽佢講說話都覺得佢有相當既底子,可惜上次上去佢唔算特別客氣,所以至今都只係去過個度一次。不過佢自己論壇入面有幾篇文章都好有參考價值,所以再睇睇,有機會再上去會會佢,睇下會唔會唔小心買走埋部ARIOSO啦。