設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[討論] Munich High End Show 慕尼黑高級音響展遊記分享及體會

黃金玩家

Andykong 發表於 2014-5-18 22:45
我某日行過,聽到個行街同店員傾呢隻 T90J, 對話中估計 $7K 成交到既,你特別靚仔可能會再靚價 D!

PS:  ...

但是問題是....我只T1在灣仔買也只是$7999....
(我只聽過T90,不知道T90J如何,不過如果要$7K的話我一定買T1除非推吾起)
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

專業玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-18 23:16
(我只聽過T90,不知道T90J如何,不過如果要$7K的話我一定買T ...

認同

就算而家我係唔夠力既setup底下, 聲音密度同立體既定位已經明顯好過3-4K 價位既耳機唔少.....

如果有心不斷投資玩好一支耳機, T1係幾ok架

星級玩家

新仔玩家

斯路 發表於 2014-5-18 20:31
太可惜,難怪我出左文師兄都未有分享啦

哎呀,其實都只係講講笑。近呢大半年黎過得相當緊張,見有機會好好放鬆一下。今次去聽其實有好一段時間都係用左去聽香港早早有得玩既產品,所以千萬唔好講咩羨慕啦。

feria 發表於 2014-5-18 20:31

想試你試聽V281時候係用佢內置dac定係有其他機做source入?

無睇錯的話應該係佢地自己有部CD機去比部V281既,但我唔敢肯定係咩out。基本上走唔入去睇個機背,都係同Violectric既人傾計先係個度望左幾眼。

sennbeyer 發表於 2014-5-18 20:31

多謝斯路師兄意見,就係想聽下類似咁既具體分別/分析
dt990既空間感,臨場感真係令我驚喜,所以對t90相當有怨念

師兄講得o岩
我睇到有舖頭將t90j標$&*))
老實說,之前我以為貴過普通版1-2k,係既話會入手
如果真係呢個價無咩大既價位折扣,就只會考慮普通版t90(如果去官網睇t90j係五百多歐羅而已.........)
而家個標價太貴,用呢個價錢可以買到t1了

唔好咁客氣,對比返原來我都無點加新內容。其實會場入面既T90以及T90J都唔及我以往瞬間聽過既T90開揚,所以實在未能作準。如果香港定價去到咁樣,實在無特別必要買呢。或者可以睇睇thomann網頁? 佢地寄去香港唔貴,亦可以除VAT,而且有三年保。(最強藉口就係)當買個限量版滿足心癮都重可以講得通既。

不過,T1雖然唔算難玩,但要玩好感覺上都要花唔少心力。以往都同其他師兄討論過,記得有位幾有分量既師兄都講早早放棄玩T1。而我呢d小玩家連DT880都玩唔好,真係唔敢亂黎啦。 又或者等等師兄分享心得,再決定點樣升級玩下T1先

Andykong 發表於 2014-5-18 20:31
咁同 AK 比,湖人就梗係良心商人啦!

即係 V281 有可能 2000 USD 以下 Retail? 我希望佢搬個 Gain 出來就緊係包括整靚小小個制啦,V 系其中最優勝既係 IEM 到大耳都用到嘛,咁大包容度,轉耳機時要 set 下 gain 就在所難免了吧!

聽你補充完 Oppo/Fostex,我會好好珍重隻 Alpha Dog,....... 只要遠離 LCD-3 ,似乎仲有排玩!

應該有機會係可以2000USD搞得掂架,但要睇佢地會唔會再更新價錢。三個星期左右可以出貨,到時就會知道。

Oppo實在比較失望,Fostex都係失望但可以期待佢完善版或者後繼機既。至於LCD-3,只能夠講,全平衡驅動既LCD-3真係完全超越我既期待。風格上我唔特別對味,但仍然可以留下好深刻既印象。正。

進階玩家

斯路 發表於 2014-5-19 01:57
哎呀,其實都只係講講笑。近呢大半年黎過得相當緊張,見有機會好好放鬆一下。今次去聽其實有好一段時間都 ...

太謙虛了師兄,師兄是資深燒友呢

聽說T1要走平衡才能解封實力,最高阻抗變化去到~1400 ohm
我沒有平衡靚amp,所以暫時免疫,不知是好事還是壞事

看來今年其中一件重頭戲是v281對諸神之黃昏

星級玩家

新仔玩家

sennbeyer 發表於 2014-5-19 04:35
太謙虛了師兄,師兄是資深燒友呢

聽說T1要走平衡才能解封實力,最高阻抗變化去到~1400 ohm

入耳玩既日子相對比較耐但係基本上都重係係摸索階段;而對於台機類既我認識實在唔多,希望可以再多多分享同交流就真。

平衡輸出理論層面上既知識我基乎係無,但近幾次試既時侯發現平衡輸出以及單端輸出好多時侯都係兩個世界,都有少少奇怪點解單端輸出會係主導緊市場既設計

Schiit Audio耳放我一直唔算非常欣賞,力道有些少過盛,但睇見先前有師兄既分享,令我都有一定興趣。另外有個低調德國廠家Linnenberg我相當欣賞,早段時間出左部旗艦解碼,唔知會唔會出埋耳擴呢? 會既話我應該會有危險,咁多部有意思既耳擴同解碼,想冷靜儲下錢都唔得

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-18 20:31
太可惜,難怪我出左文師兄都未有分享啦

雖然我一向極度喜歡Violectric, 但是加上斯路兄一句話v281似v100升級版,咁我更加放心啦。

見到ching話v281仲有過v200疊v800, 但是相片中好像有一部在右手邊又好似完全一樣高,事實是再高左d嗎?

比較失望係見到ching話K812夾Violectric 吾係咁好效果,k812剛剛試過一下初步印象十分之吾錯,不過之前試嘅時間其實好少,睇黎我要認真試多次先得啦

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-5-19 07:58
雖然我一向極度喜歡Violectric, 但是加上斯路兄一句話v281似v100升級版,咁我更加放心啦。

見 ...

當然,都係個句,地方比較嘈我唔敢好肯定咁講。不過V281平衡口唔似V200咁樣有我口中所講既暗聲,感覺上表達手法相對更公整,會似係V100更加豐滿(?)既版本咁樣,整體密度以及質感都有提昇,非V200咁樣低頻加強既時侯令中高頻有些少失色。

V220/V281比較部其實主要係佢長左一截,高度應該唔差太多架。

至於K812就除左隔音問題,重有可能係因為本身gain setting太高搞到唔好聽,但亦有可能係K812比較難搞。聽幾位師兄朋友討論,話佢地有試過好好聽既K812,但同時亦有試過好難聽既K812,而難聽既時侯同我對K812既聽感相當相似。

師兄可以參加K812試聽活動真係好,好似好多版友都有出席,相當吸引。打牙較或者比試聽更開心,haha。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-18 23:16
(我只聽過T90,不知道T90J如何,不過如果要$7K的話我一定買T ...

當個位 sales 行開後,我都對個位友善的店員提左類似的問題,我確實諗唔到買T90J  而唔買 T1 的原因。

我估5尾6頭會 attractive D 掛!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-18 16:43
AK120II應該賣1700EUR,實在太貴啦。

Violectric V281好似係1600EUR左右,如果真係呢個價錢我會rate做stro ...

V281係 EUR 1350, Shipping 最多HKD400, 加埋吾洗HKD16000.

LCD3 我都好鍾意, 不過太有份量, 始終帶吾耐好似好聲極都有種使用上嘅缺點

銀級玩家

Drunnktroop 發表於 2014-5-18 19:30
我番到Mannheim就做瓜左自己部Laptop,冇得Po相住
(Post76 Android 手機版送出) ...

CHING 咁吾好彩, 辛苦了