設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[討論] Munich High End Show 慕尼黑高級音響展遊記分享及體會

星級玩家

新仔玩家

Drunnktroop 發表於 2014-5-19 21:36
Okay Laptop is back
先來神奇野

意想唔到原來師兄你對於Calyx M聲音上面評價又幾高,個陣時又唔特別講我以為你唔太鐘意添

專業玩家

斯路 發表於 2014-5-19 22:15
意想唔到原來師兄你對於Calyx M聲音上面評價又幾高,個陣時又唔特別講我以為你唔太鐘意添  ...

聲有AK120在前我覺得係可以收貨既

不過Firmware上我真係接受唔到咁既成熟度囉

銀級玩家

斯路 發表於 2014-5-19 22:15
haha,的確係,我好認同師兄個句老闆係性情中人。聽佢講說話都覺得佢有相當既底子,可惜上次上去佢唔算特 ...

最初我直情覺得佢講嘢態度怪怪地, 不過Whitefang 兄又話佢幾好架喎, 有嘢搵佢佢真係立即跟進, 咁我又再去多次試下嘢慢慢熟左佢份人又真係唔錯嘅, 佢論譠純分享係好有實用性值得參考吾係吹水果D, 為人亦低調有時有D要點係同佢吹水先知道, 佢份人其實幾有趣, 有時講嘢又直接又吾太客氣, 有時又好鬼客氣又話完全吾識線材, 但又講得出咩線結構係點, 又話從未玩過cas/Nas, 結果吹吹下咩都識, 仲可以清楚講出Weiss 邊部機設計概念係點Daniel Weiss 點解咁設計, 都幾搞笑{:9_421:}

星級玩家

S.C. 發表於 2014-5-19 20:43
我聽到最好聽的T1地方和你一樣, CDP 價錢是HKD48K 剛才寫錯了, 只是Amp 換上EAR909 及 EAR909 monitor, J ...

哩位老闆真係幾有性格, 回想當初我見佢有EAR909可以試, 打電話上問佢, 佢話可以試, 上咗黎先啦, 咁我話隔一陣大概幾點到, 上到去, 佢又掉返轉再問我想搵咩價位, 我話我想試試909, 睇吓表現係點先算, 佢掉返轉叫我試試隻LINNENBERG, 講咗一輪, 真係熱情難卻, 咁唯有試試睇吓攪邊科...

好啦, 試咗幾首歌, 算了, 感覺很平凡, 老闆問我用什麼器材作參考及玩HIFI的經驗等, 跟他說了(感覺有點像過關了), 終於可以給我試909 Monitor了... 後來他又給我聽聽他MOD了的T1跟800, 態度又變得幾熱情.

我最後還是那句, 這位老闆都幾有性格.

Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

銀級玩家

nightscrawler 發表於 2014-5-20 10:50
哩位老闆真係幾有性格, 回想當初我見佢有EAR909可以試, 打電話上問佢, 佢話可以試, 上咗黎先啦, 咁我話隔 ...

CHING 用開 10萬元級 Orpheus Dac One SE又有10th anv 030 Linnenberg 當然變成平凡啦.

Jacky 熟左或者初識佢和你吹水後覺得你有返咁上下鑑賞能力, 佢自已就會變得熱情, 滔滔不絕, 係好有性恪{:9_423:}

佢賣嘢都吾憂做返去公司只係度下日晨, 如果吾太識欣賞EAR909 佢情願費事賣給你, 而且佢係真有d料到, 講真如果對方吾懂欣賞或程度差太遠佢想表達點解咁調音亦係非常困雞, 所以我都好明白點解佢可能同你傾完, 覺得你過關佢先再進一步再傾, 尤其EAR909 表達方式同其他耳放吾同, 反差吾大, 你故意捉佢最高頻最低頻係無用, 又吾係狂力量感型, 有人會加大gain/ 扭大聲壓試圖換取聲威力猛感覺, 尤其好多人追求力量型平衡驅動, 夠爽有弱音有嘢聽, 給人大規模訊息豐富之感覺, 泛音易於分辨, 但可能已經推過頭, 聲音崩緊, 粗枝大葉弱音刻意表達都係吾應該有嘅表現, JACKY 玩Hifi 多年有自己一套鑑賞標準, 所以喺佢度聽EAR909 真的好好聽好高班數, set 到聲音鬆容, 恰到好處, 嬌捷快速, 弱音泛音來去揮灑自如, 鬆容不迫, 流水行雲, 餘韻搖曳生姿, 但衣種高班嘅調音並不搶耳的確有人一聽覺得毫無亮點, 覺得吾夠動態又平淡, 實際係微動態, 聲音細少動靜在Jacky 系統下已經無所遁型, 要睇鑑賞者自身品味及取向, 我聽過最好的T1就係佢度聽我吾係隨便講下的.

專業玩家

S.C. 發表於 2014-5-20 12:58
CHING 用開 10萬元級 Orpheus Dac One SE又有10th anv 030 Linnenberg 當然變成平凡啦.

Jacky 熟左或者 ...

你講到小弟都好想去見識見識下,  我直頭覺得自己就好似你講哥種, 誤入 "推過頭" 為理想設定 既問題

星級玩家

哩位老闆的確係性格中人, 初時比較冷淡, 講咗一輪後又變得好鬼熱情甚至有小小長氣添, 佢都有解釋過因為上去佢度試聽既師兄對音樂既聽感比較大分別, 而且多數人上到黎都係得個聽字, 而且又多數以POP/ROCK 個類一般錄音麻麻地既歌去試, 所以先會比較保守, 不過小弟自己就唔係咁buy佢哩個講法, 話哂都係打開門口做生意嘛.

另一方面, 佢瞭解多咗後又好熱情咁介紹耳機系統, 又講下點MOD, 又會同我一齊係度聽古典同介紹CD比我等, 對於佢哩方面我又覺得應該加返分比佢, 我覺得佢都係個由衷既耳筒/音樂愛好者.

不過曾經有師兄問我哩間野點, 我都推介佢地照上去聽聽, 話哂音響既野都要自己親身去試先得.

至於909, 每個人既喜好都唔同, 小弟覺得它是上佳的耳擴, 一方面它有自己的sound signature, 另一方面它也有小弟不太喜愛的地方, 小弟純屬見有師兄提起AP, 想起哩位性格老闆搭兩句咀, 909就不多說了.
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

銀級玩家

收到 Violectric Fried Reim 的 email. 我回Fried, 問緊佢部 V281 會唔會有 early bird price?
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

銀級玩家

chowyeung 發表於 2014-5-20 19:56
收到 Violectric Fried Reim 的 email. 我回Fried, 問緊佢部 V281 會唔會有 early bird price?  ...

應該有,之前pre order的人也有,ching又重新headfi出發了嗎?

星級玩家

新仔玩家

睇黎AP老闆都係名人,唔知對T1係除左插頭重改左咩呢? 佢對T1個股細膩緊緻既聲音,超一流既動態以及微動態真係太強。如果係因為大改過先咁好聽,睇黎我要重新審視一下T1到底係咩料啦

chowyeung 發表於 2014-5-20 19:56
收到 Violectric Fried Reim 的 email. 我回Fried, 問緊佢部 V281 會唔會有 early bird price?  ...

真係羨慕,希望chowyeung師兄入手成功,再講講到底V281可以有幾正