設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[討論] 物理制限與形上討論:小耳機與大耳機

銀級玩家

斯路 發表於 2014-7-21 03:24
S.C.師兄你好,果然唔同人係會有唔同煩惱呢。

(1) 係呀,而且唔止玩過gain,重玩埋DAC既Volume,都係無 ...

未知斯路兄你聽開一般音壓大約幾大呢?
我以前成日比人話偏細聲,衣家都聽大聲左少少,我又吾知點量度,你吾怪我portable out曬的話我想到我用iPod/iMod 入Corda Stepdace low gain 聽se530/535或者High gain 聽er4s係一開機已經太大聲,2sd用以上耳機同gain就啱啱好,ching如果我咁嘅音量比較你聽開大幾多倒呢?

星級玩家

新仔玩家

dicky0411 發表於 2014-7-21 18:01
我不是說器材和現場的比較,只是單純說香港的古典現場表現真的不多,大環境也不好,甚至可以說是差
其實小弟 ...

雖然香港古典類表演遠比日本少(其實即使係歐洲都未必及日本咁狂熱),但都唔算太差呀。記憶中前兩個樂季入面,每個樂季我都出席到十二三場。

不過真係羨慕師兄,日本concert hall ambience被唔少指揮講話係最頂尖;Simon Rattle講過Sunctory Hallo係佢指過最好既場地,如有機會真係想見識見識。

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-7-21 20:18
我以前成日比人話偏細聲,衣家都聽大聲左少少,我又吾知點量度, ...

雖然535以及Stepdance都係大路野,但我基本上都無接觸過;如果相近少少既,記憶中同樣用iMod做前端,駁Quickstep Low Gain聽動鐵耳機(Ultrasone Tio),我大約9點至10點就已經差唔多,如果坐定定的話可以再細些少。

但都實在難作準,睇下出完trip返到去,講返台機個情況比S.C.師兄你參考一下。

其實聽歌細聲都好,心理上好似好過d

星級玩家

斯路 發表於 2014-7-21 20:30
雖然香港古典類表演遠比日本少(其實即使係歐洲都未必及日本咁狂熱),但都唔算太差呀。記憶中前兩個樂季入 ...

其實日本人對音樂的態度很極端,畢竟日本人對任何事件的態度都好像很極端似的因為這點我已受過不少苦了
至於sunctroy hall的名字是有點印象,具體在哪要查一查,有機會去看看,起碼小弟至今還未曾走出過神奈川,不過個人覺得平時去的橫濱未來港音樂廳已經算是很好的了,另外問一問師兄,這樣的音樂廳,座在哪會比較好???
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

專業玩家

竟然係咁
我就反而係冇乜理由買Portable Headphone
始終覺得佢地立場好尷尬

聲壓動態平衡既問題我明,我偶然會有
但立體感同結像...上到堆動圈旗艦既位應該唔會差過另外兩類野先係
如果你話70x個水平,咁我重可能要諗一諗

有D諷刺地我第一次感到有廳堂感既係我老豆隻HD600
不過我本來求既野就同佢唔同
我比較希望有D擴散出去既開闊聲底
(呢個算係我冇係呢邊執隻812既理由(連Tax Refund應該平過香港
上次隨便聽,呢方面唔肯定就唔想隨便出手

BTW,係玩Head-Fi + 聽既八成係Commerical Recordings(30% Country & Western + 30% J-Pop + 20% Pop)既雙前提下
追求高還原本來就係個好奇怪既行為
我既要求通常只係一個好隨意既"聽起黎對路"
不過就算係咁,我都立刻可以諗到起碼兩間德國HP/IEM廠係會Fail既

星級玩家

Drunnktroop 發表於 2014-7-21 21:13
竟然係咁
我就反而係冇乜理由買Portable Headphone
始終覺得佢地立場好尷尬

請問師兄你所指的"呢邊"是指何處?香港的812應該算是便宜的了
另外想問,師兄所指的兩間德國廠是指b廠和s廠嗎
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

黃金玩家

moliu 發表於 2014-7-21 11:45
所以我呢兩年已經改為多聽現場,少再買碟。

BTW, 我件新貨已burn-in中,幾時有時間俾下意見? ...

AMP??
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

鉑金玩家

S.C. 發表於 2014-7-21 20:18
我以前成日比人話偏細聲,衣家都聽大聲左少少,我又吾知點量度, ...

其實電話download個spl app就 就可以大約度到有多少分貝

HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

專業玩家

dicky0411 發表於 2014-7-21 21:21
請問師兄你所指的"呢邊"是指何處?香港的812應該算是便宜的了
另外想問,師兄所指的兩間德國廠是指b廠和s ...

德國,計左退稅太約千一歐,香港咁快落到萬二樓下啦咩?

Not Beyer Not Sennheiser,佢地太德國太正常啦。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

斯路 發表於 2014-7-20 14:52
聽歌音量偏細其實主要係對比其他用家。曾經去過做聽力檢查,測試過當時隨身聽既音量會唔會對聽力造成影響 ...

斯路兄,好耐冇見你發呢啲post啦,我同你聽歌嘅方法同一樣,聽歌音量會偏細聲。
其實想發揮好一對大耳機,前端係好重要,有冇試過在家用膽amp推大耳機呢?
亦有沒有試過換條過機線,耳機線呢?
雖然小弟對比斯路兄嘅耳朵冇咁靈敏,但我相信要玩好一對大耳機要多方面配夾。
至於小耳機除px360外,我還沒搵到一對較優勝過它的耳機。
我都來回間玩過大耳機,小耳機,入耳同定制耳機,但限於香港,我會主打入耳。始終入耳可玩性高,另小弟覺得入耳相對比大耳機,小耳機較易夾前端。