設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[討論] 物理制限與形上討論:小耳機與大耳機

星級玩家

斯路 發表於 2014-7-23 16:12
對於師兄提及過便攜耳機定位尷尬印象都深刻,亦都了解。

我所指既亦都只係講緊舊旗艦,HD600/K701/DT880 ...

小弟覺得舊旗艦比新旗艦"抵玩"不少,一來價格便宜,二來大多舊旗艦來對訊源,耳放的要求較少,就算拿些廢一點的器材去推也不會出壞聲,用好的也會給你回饋,再者,雖然舊旗艦對比新旗艦硬質數會較差,但小弟認為不少舊旗艦比新旗艦更有自己的特色及味道,玩起來會過癮不少。當然,如果要我只選一隻耳機"過世"的話,我相信一定會是新旗艦。
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

星級玩家

斯路 發表於 2014-7-23 16:56
至於因為對於座位既討論以及回文咁多,我就唔特別引用邊個,講講自己睇法啦。

我覺得唔同場館唔同樂團唔同 ...

關於座位的問題,我還是打算慢慢試.畢竟每個人的口味都有不同,師兄們推薦的位置都是位於8行之內,多試幾次很快就知道了
不過munich啊,可惜小弟怕座長途機,否則真的想去看看啊
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

斯路 發表於 2014-7-23 16:22
我無玩謄機呀,但如果講話用家用機推既話就當然有啦。

老實講我對於換耳機線唔算非常話有信心,感覺上如 ...

zero兄,我只是用XBA-H2夾ALPHA一代(ORIDIX嘅套件AMP)再加IPC。
其實我都認同你講,上到3000元級數以上嘅IEM真的分別唔太差太遠,依家俾我感覺係為出多單元而出旗艦耳機。

專業玩家

斯路 發表於 2014-7-23 16:12
對於師兄提及過便攜耳機定位尷尬印象都深刻,亦都了解。

我所指既亦都只係講緊舊旗艦,HD600/K701/DT880 ...

600係我老豆既,所以都係聽佢D古典野
其實叫唔叫廳堂感我唔肯定
總之成個Presentation,營造既畫面係有一種類似係音樂廳既感覺

傳形不傳神啊...有人話Headphone Presentation就好似"很近的距離凝視火車模型組合"
其實我覺得好中
唔少野其實都要靠自己腦內修正出黎

黃金玩家

我也是感覺喜歡就好了,不然一切也是沒有意義了......
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

星級玩家

新仔玩家

dicky0411 發表於 2014-7-23 17:03
小弟覺得舊旗艦比新旗艦"抵玩"不少,一來價格便宜,二來大多舊旗艦來對訊源,耳放的要求較少,就算拿些廢 ...

就係見唔少師兄都有提及到舊旗艦相對抵玩,而亦相對較易處理得好,所以我三間德國大廠既都有入到手。現階段已經去到玩head-fi既最大預算,發現玩大耳機仍然唔滿意,反而小耳機更岩玩。或者係妹仔命,都係件好事。

未知師兄如果真係要放棄的話,會放棄邊對先呢?

聽演奏會座位安排都可以相當講學問,相當唔易,希望師兄有心得再分享分享。至於Munich方面,師兄明明身處日本,身邊已經有咁多好樂團以及好場地,就唔使急住去啦。諗下諗下都實在係有唔少樂團想聽聽,現階段聽過既日本樂團錄音

星級玩家

斯路 發表於 2014-7-23 23:56
就係見唔少師兄都有提及到舊旗艦相對抵玩,而亦相對較易處理得好,所以我三間德國大廠既都有入到手。現階 ...

聽演奏會時選座位的學問我自問未到家,只是希望試多點不同位置後可以找到一個相對較好並且自己喜歡的位置便好了,只是近來在儲錢升級系統,很難再拿出錢來像以前一樣每週都最少去一場演奏會了,畢竟門票也不是便宜的
至於想去munich,主要是因為想去那邊會會早年移民去了那邊的一位故友及其弟妹,並且去去那邊的音響展,那邊的演奏會相比起來就不是很有吸引力了,不過如果真要過去的話一定會拜託故友幫忙安排一下門票的事宜,只是這計劃應該要在幾年之後才有機會實現了
至於師兄問我如果真的要放棄的話,會先放棄那對的問題,其實小弟現在只有beyer的dt880/600ohms,Sennheiser的hd600,ath的ad10及akg的k612四隻耳機,其中Sennheiser的hd600是向一位中學師兄以極低價買回來的早期hd600,他會賤賣這部耳機有兩個,一是這600的掉漆問題很嚴重,但真正的原因是因為那時他入手了一隻50週年限定版的hd580j,對hd600完全失去了興趣,在我軟磨硬泡下轉讓個我的,算是有點故事,如果要我排個先後次序的話應該是先放棄k612,之後是ad10,再到hd600,留下880吧
如果不是那hd600的掉漆問題越來越嚴重,留下的有可能會是hd600 ,因為自問搞不好dt800/600ohms,先出akg的理由就不用說明了吧,k612的cp值真的很高,也易推,但要出一定是先出這隻 ,ad10聽人聱雖然很是對我口味,但硬質數真的一般,加上雖然沒有hd600嚴重,但一樣有老化問題,所以也會較先放棄,留下880的原因是因為其硬質數最高,最有發展潛力

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路兄,你所追求既野,2ch可以比到你
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

星級玩家

新仔玩家

本身打算賣出去既HD600因為時間關係安排唔到交收,最後拎左黎自用玩玩。呢邊用既器材都只有DIY級別既解碼以及耳放,感覺上仍然有上述既動態以及聲壓問題,但好似無AKG K702或者beyerdynamic DT880 600咁明顯。遲下拎返去再好好研究下先得。