設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[討論] 物理制限與形上討論:小耳機與大耳機

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-22 12:50
個人不是很信任國內的商人
加上其實算上運費和在香港買的價錢也只是差一千左右吧
我還是寧願多出一千幾百 ...

如果唔係相差一千,係二千呢?係三千呢?係四千呢?

係香港住,唔同大陸 deal, 空間已越來越細的,小心行事,理解「行」程,便宜不宜攞盡,仍是消費不二法門!

PS.  我全套 headfi,插電的(除了E90) 都是大陸貨,暫時全數正評 !
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

http://www.yaf.or.jp/mmh/%E5%A4% ... %B8%AD%E8%A1%A8.pdf
這種音樂廳的話是照公式計算18,19行,還是根據師兄的那張所標示的9-13,因為兩者好像都同是「鞋盒型」設計,大小也相約,只是座位分佈不一樣
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-22 15:38

係香港住,唔同大陸 deal, 空間已越來越細的,小心行事 ...

其實個人之所以不信用國內的商人,是因為不少親戚在國內營商,從他們口中聽到過不少奇聞,並對國內的商場有些小了解,不是deal不deal的問題,而是打從心底的不信任
至於師兄所的問題,就看買的東西是什麼了,電子產品的話除非價格差了30%以上,否則我是不會考慮從國內買的
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

黃金玩家

moliu 發表於 2014-7-22 12:01
yup!!! 但費事咁高調,我又唔係會大吹特讚之人
PS 廠方告知,香港現時只有3部 ...

我怕記錯人,到時你再打電話給我.
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

dicky0411 發表於 2014-7-22 15:46
http://www.yaf.or.jp/mmh/%E5%A4%A7%E3%83%9B%E3%83%BC%E3%83%AB%E5%BA%A7%E5%B8%AD%E8%A1%A8.pdf
這種音 ...

其實相對位置大致一樣,你會留意到,跟公式和我選的,都是在正中間位置,後面留有空間,但我較愛前少少,是有個人的考慮的。

星級玩家

新仔玩家

Drunnktroop 發表於 2014-7-21 21:13
竟然係咁
我就反而係冇乜理由買Portable Headphone
始終覺得佢地立場好尷尬

對於師兄提及過便攜耳機定位尷尬印象都深刻,亦都了解。

我所指既亦都只係講緊舊旗艦,HD600/K701/DT880個個年代個個級別,始終我真係玩都只係玩過下呢幾對。係HD600之下聽到既廳堂感未知道係指邊類型音樂既廳堂感? 係指緊師兄主要聽既音樂類型既廳堂感?

老老實實開放式大耳機無錯定位結像要講實在比小耳機做得應該要好,但暫時我都真係覺得我而家咁樣樣聽,硬要分的話,小耳機傳神不傳形,大耳機傳形不傳神。

上次聽K812印象一般,睇睇下次如果有機會再試會係咩野料先得。

星級玩家

新仔玩家

kiutao 發表於 2014-7-21 22:33
斯路兄,好耐冇見你發呢啲post啦,我同你聽歌嘅方法同一樣,聽歌音量會偏細聲。
其實想發揮好一對大耳機 ...

我無玩謄機呀,但如果講話用家用機推既話就當然有啦。

老實講我對於換耳機線唔算非常話有信心,感覺上如果唔太雞我都唔會搞線材,始終主流中價線材感覺上係微調作用為大。線材賣咁貴但一樣有市場我相信係有佢既原因,不過我傾向先玩清楚主要既硬件再搞。

我聽力一般般,而且我覺得聽歌同耳朵靈唔靈敏即使有關係都未必話存在有必然性,就正如思考能力強同IQ高有大關係但你IQ高唔代表你一定非常識得諗野咁樣。我意見多係我judgemental者

小耳機我真係覺得T51p比以往我所試既有比較明顯既進步,煲開後既T51p非常值得一試架

至於入耳式呢,我覺得老老實實去到可能新推出大約3000蚊打上既型號,老老實實對對差唔多,唔會差太遠咁樣。要搵到有突破性既入耳式耳機開始比較難。至於易夾前端嘛,或者比大耳好少少? 不過入耳感覺上好似玩到悶。而家師兄主要用緊咩呀?

星級玩家

新仔玩家

moliu 發表於 2014-7-22 12:06
我自己係年年都會入場,若果遇上好樂團,更會特地飛去聽。
不過我無許X仁咁富貴,最多都係台北、日本、上 ...

大家都係同道中人,專登飛一飛去聽concert。一直都好想去試試聽下日本樂團,而且早段時間Skrowaczewski係日本相當活躍,真係好想去去。

未知道moliu師兄你覺得邊度既音樂廳做得比較好? 而文化中心既音效方面,moliu師兄會係唔鐘意佢邊樣? 不妨交流交流

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2014-7-22 15:38

係香港住,唔同大陸 deal, 空間已越來越細的,小心行事 ...

Andy師兄相對內地購物都相當有經驗,而我覺得淘寶上都有值得相信既商家,我都係其中一兩間既常客。

即使國內商場爾虞我詐情況常見,但我覺得歐美商家亦有唔少古惑分子。我係美國專登搵左對係Amazon寫住係德產既耳機,點知到手先發現係新批次國產既,雖然唔係大問題但都覺得有少少搵笨,始終寫住國產既listing平少少。

星級玩家

新仔玩家

至於因為對於座位既討論以及回文咁多,我就唔特別引用邊個,講講自己睇法啦。

我覺得唔同場館唔同樂團唔同編制對於座位都有影響,日本方面對座位既研究感覺上係站在於「一般情況」而言,雖然有值得參考既地方,但始終聽音樂呢類個人感受有主導性既事情我傾向用比較heuristic既手法去探求。

好老實雖然有唔少出名場館都係鞋盒形,但我無去過邊個印象特別深刻。印象中我無去過特別優秀既鞋盒形場地,或者因為咁有影響。呢段時間我去得最多既場館亦都係鞋盒形,並無用上木材,聲音擴散,相信如果根據數式去計座位的話將會太後;而個人感受係傾向比moliu師兄所指出,front stall中後位置比較合適。由於呢度主要會表演既樂團都唔係音壓大既樂團,所以如果選得到我大約傾向係moliu師兄圖片中所指示大約第9-10行位置;但試過有俄國樂團黎表演而我亦選唔到太好既位國,大約坐左係6-7行位,感覺稍稍難受,聲音密度太高,非常豐盈地打埋黎,小試一兩次貽情還好,但比我下次有得再聽我或者會選比9-10行更後既位置。

Front Stall 2/3位置會係我個人常用指標,但都係要睇咩樂團咩地方啦,都係要多返咁上下次數先知既。

不過相比起鞋盒形場館我更鐘意德式圓形/多角形場地,Munich Philharmonic Orchestra個次係我印象最深既一次,非常唔錯。