設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-22 15:37
> 有趣的是, 唔受炒的野,
> 好似最近在找Stravinsky conducts Stravinsky ,
> Sony 出的Original Cover  ...

呢樣我知. 不過就是因為平, 所以無乜人留意, 留意的時候又好多時先發覺 "原來無晒"
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-22 14:32
我講得是價錢長期在高位, 高峯期過千, 當然不會是一次兩次的交易記錄, 是數十次或過百次的交易記錄啦, 我 ...

或者Patrick 兄可以留意一下, 係呢度長氣post, 討論的, 包括我, 都好少提乜乜碟要幾錢呢回事, 或者引文引數字直說高峰期過千定過萬.
是有些C兄問過一下 某某的值不值, 貴不貴,  大家覺得如何就俾少少意見決定入定唔入, 邊個牌子好, 有乜版本甘樣
又或者自已幸福地低價入手只是如此已而.

我不一定全知呢D高峰期金額, 不過我就知都一定不會說出來.
如果聽音樂聽到非知價不歡, 不如去炒股票?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

來自 上揚的FB :
https://www.facebook.com/SunriseMusic/posts/10155178567345831

從6月起,上揚愛樂正式成為德國古典品牌Audite的香港及中國地區獨家代理。Audite於1973年在斯圖加特成立,品牌擁有非常廣泛目錄,包括當代演奏名家Patricia Kopatchinskaja、Marc Coppey等的新錄音,以及古典音樂迷趨之若騖的大師級如Karl Bohm、Shura Cherkassy、Ferenc Fricsay、Jacqueline du Pré、柏林愛樂樂團等的歷史錄音。同時,Audite也是著名盧森音樂節的指定錄音發行。

真係好, 唔係講笑, 真係堅好!
之前代理Audite 的 成日無又無聲氣 , 試過問訂連熟老世話 "都唔知訂唔訂到".
家下有上揚做代理, 買碟唔使下下去P記了

又話時話, 上揚有
Testment, Orfeo, M&A, 三大出歷史錄音的牌子, 家下加上Audite,
可以說是變成專家了 ?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-22 18:34
或者Patrick 兄可以留意一下, 係呢度長氣post, 討論的, 包括我, 都好少提乜乜碟要幾錢呢回事, 或者引文引 ...

kl122002 兄, 是不是你用了錯誤的想法去評估了我的做法, 我絕對不富有, 但是我相對是願意花錢在購買音樂軟件, 可以說是省了吃飯的錢去買音樂軟件,我提到乜乜碟要幾錢其實係你誘發的, 你說到"其實有好多錄音是爆賣, 好似Holst/The planet 的 Decca/Dutoit , EMI / Boult,  仲有Previn 的Midsummer night dream 等. 近年連LP也順帶貴左少少, 我直覺上是一時之風吧?" (#3504), 我覺得這番話在資訊上存有錯誤的地方, 我只是把客觀上的資訊帶給大家, 我多次說過一個音樂軟件值不值是主觀的, 自己覺得不值便不買便是, 知道市價一些客觀上的資訊有何問題, 如果你認為別人"聽音樂聽到非知價不歡", 是不是你太看輕在這裡的人了, 因為我提供市價的資訊便會影响他人聽音樂的取向嗎, 如果有的話是那人本身就早已存在問題。我自己就不認為知道音樂軟件市價對自己聽音樂有甚麼影响, 反過來對這有擔憂的人是不是自己未過"聽音樂聽到非知價不歡"這一關。

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-22 22:48
kl122002 兄, 是不是你用了錯誤的想法去評估了我的做法, 我絕對不富有, 但是我相對是願意花錢在購買音樂 ...

Patrick 兄,
我沒印象提過乜乜碟要幾多錢. 似乎是由你在#3509才開始提起"值幾多錢" 的事:

這隻碟是我全新買入, 已經唱了差不多 40 年!
Previn 的 A Midsummer Night's Dream 現在其實是跌了價, 多年前的高峯期經常要過千。

在#3518也講過我唔覺真係好值錢. 其後都有講因為發生左乜事令我覺得唔太值錢, 仲有乜野原因令我知佢地未必真係甘值錢.  

反而是你在之後的回覆中, 如#3519起, 又或者#3534, 講一些唱片在2手市場上應有價值 / 價格.

值定唔值? 呢個既可主又可客的問題, 我一直已有答案.  
現在是不是一時之風? 我覺都係真的, 所以更值得靜觀.

回望3504 , 我只是說

印象中當時好似是賣百多元, 最多也不過200? (一手, 港紙)
這個錄音, 我覺CD會播得比較好, 也是比較易播.
當時我見過不少中低的唱盤/唱針 是沒法播到如此廣闊的音域和爆炸性, 如1812 , 我見過"飛針" 的事.

其實有好多錄音是爆賣, 好似Holst/The planet 的 Decca/Dutoit , EMI / Boult,  仲有Previn 的Midsummer night dream 等.
近年連LP也順帶貴左少少, 我直覺上是一時之風吧?

前半指的是由kong兄提出EMI 版布蘭詩歌的CD 在當時198X年的全新一手售價 ( 是印象中的價位, 不可靠.)
還有CD和黑膠的版本感想.

後半講的一些當年大熱賣 / 爆賣的錄音例子, 也是以CD為主, 而順至我一直沒為意的黑膠, 發覺都升了值.

然而事實是,
我在相熟識多年的唱片老闆身旁見證過這些黑膠/ CD的爆賣的銷售量實況.  甚至連我平時出讓唱片的2手店老闆的都講過相近的說話內容.
早在03-04時的ebay 這些黑膠 / CD 放上網也不太多追求, 其價值之低可以說是今日的1/3起. 是一樣的無人要.

近十數年, 多左人識上網買賣, 找貨; 也有人翻舊文炒作, 吹求版本 (什麼西德01版), 這些舊錄音才識得去重新提升到所謂"價值"

今日呢種情況,
知道市價一些客觀上的資訊有何問題

係無問題, 不過我最多只會講 "多左人想要" , 或者 "多左D人肯俾多D錢去買",  就係甘多.  
而不是憑一些時期的data,人地寫過乜野, 成交金額, 斷言去信一張錄音話有一個 "客觀實價".

我可以憑自己所見所知的過去經歷話,  
今日買入時10蚊, 賣出可以5毫子都唔知有無, 但他朝可以忽然過千 ,  呢個或者就是真的"價值" / "價格",
但我聽古典, 不是為左玩呢個好似炒股票一樣的遊戲, 又或者望完呢種"價值"文字之後回望自已的錄音收藏之後, 有必要地覺自已現有的收藏"好有價值".
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-22 23:55
Patrick 兄,
我沒印象提過乜乜碟要幾多錢. 似乎是由你在#3509才開始提起"值幾多錢" 的事:

> 我沒印象提過乜乜碟要幾多錢.
> 似乎是由你在#3509才開始提起"值幾多錢" 的事:
你小心看看, 我無講你有提過乜乜碟要幾多錢, 我是說"我覺得這番話在資訊上存有錯誤的地方", 因為你認為"仲有Previn 的Midsummer night dream 等.
近年連LP也順帶貴左少少 ... 直覺上是一時之風吧?"
, 但我認為 LP 近幾年其實價錢係平左少少, 就以Previn 的 A Midsummer Night's Dream 作為例子,

我說"這隻碟是我全新買入, 已經唱了差不多 40 年! Previn 的 A Midsummer Night's Dream 現在其實是跌了價, 多年前的高峯期經常要過千。"
因為這隻碟近幾年價錢係平左少少,

但是你回應是:
"呢張邊值值1K 啊?  量產野wor
我覺合理的位置最多300幾了. "

你認為這隻碟是300幾, 我只是提供一些客觀的數字給你知道現時這隻碟的賣價。

之後你說到:
> 而不是 "因為呢張野的2手價好高,
> 就一定係甘上下好野了!" 的心態. 去認同一張唱片.

我說:
"雖然我知道真是有人會有這種的心態, 但我一定不會有, 而我身邊的朋友也不會有, 這種心態究竟有幾普遍我不知道, 亦不想靠估說有多普遍。"

然後我拿 Hassid 這隻碟作例子, 因為 Hassid 這隻碟賣價與 Previn 的 A Midsummer Night's Dream 差不多, 但我相信買這隻碟的人並不是你所指的
《因為呢張野的2手價好高, 一定係甘上下好野了!" 的心態. 去認同一張唱片. 》

之後你說:
"高峯期過千定過萬我唔覺有乜代表性, 人地講姐, 只要有人成交到過萬都可以成為一時熱話, ..."

我便說明高峯期不是指一次兩次的交易記錄:
"我講得是價錢長期在高位, 高峯期過千, 當然不會是一次兩次的交易記錄, 是數十次或過百次的交易記錄啦, 我說的高峯期不是指一次兩次又或者一個月兩個月, 是指這十幾年間其中的幾年。"

> 而不是憑一些時期的data,人地寫過乜野, 成交金額,
> 斷言去信一張錄音話有一個 "客觀實價".
多少年的交易記錄你才認為是客觀的 data 是你自己決定, 對於我來說, 在 eBay 這些大的平台, 十年的交易記錄已經很足夠!

> 但我聽古典,
> 不是為左玩呢個好似炒股票一樣的遊戲,
> 又或者望完呢種"價值"文字之後回望自已的
> 錄音收藏之後, 有必要地覺自已現有的收藏"好有價值".
是有人會很重視自己擁有的唱片的金錢價值, 但我自己及身邊很多的朋友都不是這種人, 我們買一隻唱片沒有考慮將來的價值升跳問題。

再講, 知道一些唱片的市價升跌, 現在市價有何問題, 例如經過銀行、網上找找都知道某外幣、股票的市值, 但無人說知道這些資訊就說要去炒賣, 這是自己的心態問題!

黃金玩家

買這隻 CD 主要是為了那首 Brahms Horn Trio, 因為 Szigeti 的 Beethoven Violin Concerto 自己已經有不知多少 CD、LP 了, Szigeti 是我很喜歡的小提琴家, 初聽他可能有些奇怪的感覺, 但聽他的就是越聽越好聽, Szigeti 有些錄音很舊, 但這隻是錄得很好的一隻。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
TKMMKT + 10 + 10 超正!
tlsk + 20 + 20 用家心得
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-23 08:48
> 我沒印象提過乜乜碟要幾多錢.
> 似乎是由你在#3509才開始提起"值幾多錢" 的事:
你小心看看, 我無講你有 ...

原post 3526 , 我話,

我一直唔太信2手市果價, 猶其是乜都可以炒一餐的香港.
而且,
一班人以超低價收碟, 又跳出一班人吹張碟有價有市,
哈, 真係唔知有無關連呢?

======
我入碟收藏, 只追求有意思, 有趣的東西.  如果是符合兩者, 甘, 我俾多少少都唔緊要, 入唔到就再等過.
而不是 "因為呢張野的2手價好高, 就一定係甘上下好野了!" 的心態. 去認同一張唱片.

文中講的係兩件事, 上是我對midsummer 的價格質疑,
後者是我對自己購入唱片的睇法, 無指明過是連關帶上那張Previn /Midsummer 那張唱片的事
而到底一張2手Previn /Midsummer, 又或者是其他2 手唱片值多少, 我唔知,
再貴再平的都由做開2手買賣朋友中聽聞過, 甚至在collector's private sale 中見證過交易.

在#3510 replay時我講,
呢張邊值值1K 啊?  量產野wor
我覺合理的位置最多300幾了.

我都只是講我的睇法, 覺得值幾多而已, 沒指明過現況市場上個價就是如此.
是貴還是平與我當時的reply 沒太大的關連,也唔覺今後真的好有什麼關連.

我在#3532 中都講過ebay的成交中可以棄標的事實.

在#3545中, 後半, 我說

今日呢種情況,

知道市價一些客觀上的資訊有何問題

係無問題, 不過我最多只會講 "多左人想要" , 或者 "多左D人肯俾多D錢去買",  就係甘多.  
而不是憑一些時期的data,人地寫過乜野, 成交金額, 斷言去信一張錄音話有一個 "客觀實價".

我可以憑自己所見所知的過去經歷話,  
今日買入時10蚊, 賣出可以5毫子都唔知有無, 但他朝可以忽然過千 ,  呢個或者就是真的"價值" / "價格",
但我聽古典, 不是為左玩呢個好似炒股票一樣的遊戲, 又或者望完呢種"價值"文字之後回望自已的錄音收藏之後, 有必要地覺自已現有的收藏"好有價值".

"客觀實價"是一個可以變改的事實, 黑膠潮在90年代大退時是一文不值, 大量的去了救世軍, 有些回收中心當廢膠
直至在近年才回升, 將來這個價值是升還是跌也是未知之數.
也所以一張唱片現值多少, 我是不會講 . 也不會引文去講. 根本不存在有什何意議.

如果我連打出一個reply 都唔可以由我的感覺出發, 而是要求所謂的請符合客觀事實的話,
我好疑惑自已是在打緊大學論文或者做緊市場價格普查, 定上個social forum 上講下自己的見解/感覺?

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

自己一週一入 :

發覺Strainsky Violin Concerto 比起Saint-Saens Piano Concerto 5 仲易找

左新右舊, Victoria De Los Angeles 唱的Carmen, 是我除Callas 之外另一個很喜歡的唱家
Callas 唱得似烈女, De Los Angeles  就比較多D女人味.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
TKMMKT + 10 + 10 卡門正正是烈女,callas聲演正確.
tlsk + 20 + 20 精彩報告
ernietse + 50 + 50 Nice crystal shinny wooden floor

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-23 13:41
原post 3526 , 我話,

這些討論區,只要是全心在討論問題, 正反意見都可以隨心寫出的,亦沒有限制要怎樣寫,亦無要求要符合客觀事實,不過我自己在可能情況下會加入一些理據,否則只是說主觀的說一句「我不同意」是完全沒有意思,就好似有些 HiFi 雜誌寫手寫 CD 推介,只有一句「我覺得這 CD 你一定要買」,這又有何意義呢!

一件事各人有各人的睇法,各自寫出自己的睇法也是討論區的功能之一,不過如果再在這個話題走下去是沒有結果, 我亦相信其他參與這主題的成員也不會想見到。

我很喜歡錢鍾書的《一個偏見》最後的一段:
"叔本華《哲學小品》(ParergaundParalipomena)第二百七十八節中說,思想家應當耳聾,大有道理。因為耳朵不聾,必聞聲音,聲音熱鬧,頭腦就很難保持冷靜,思想不會公平,只能把偏見來代替。那時候,你忘掉了你自己也是會鬧的動物,你也曾踹過樓下人的頭,也曾嚷嚷以致隔壁的人不能思想和睡眠,你更顧不得旁人在說你偏見太深,你又添了一种偏見,又在人生邊上注了一筆。 "

希望此話題就此結束。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10 贊成和平結束,觀點與角度無絕對真理!.

查看全部評分