設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

黃金玩家

patrickwong 發表於 2017-6-22 08:27
日本 EMI 曾經出過 Archive 系列, 我都買了一大堆 (Huberman 還錯手的買了兩隻), 不過很多自己已有 LP, 又 ...

how about the sound??

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-22 07:39
"因為呢張野的2手價好高, 就一定係甘上下好野了!", 雖然我知道真是有人會有這種的心態, 但我一定不會有,  ...

"因為呢張野的2手價好高, 就一定係甘上下好野了!", 雖然我知道真是有人會有這種的心態, 但我一定不會有, 而我身邊的朋友也不會有, 這種心態究竟有幾普遍我不知道, 亦不想靠估說有多普遍。

有些碟是被炒到高價是事實, 但如果那些碟不是短時間的價錢被炒高, 是價錢已經多年在一個很大的市場(如 eBay)仍在高位,那是不容易靠一小部份人「吹張碟」就可以的, 必定是有其原因, 自己主觀上覺得不值便算了, 亦興幸那張碟不是自己杯茶, 不用買貴碟。

下面的一張碟有些人沒有估到會咁貴, 高峯期亦是過千, 但只是 78 轉的舊錄, 而 LP 的 label 是後期的大狗。

高峯期過千定過萬我唔覺有乜代表性, 人地講姐, 只要有人成交到過萬都可以成為一時熱話, 之後引左一堆去搶.
果市係好得意的, 好比ebay , 有人見過同一樣的野賣得貴就跟同樣的價去賣. 但到左最後勝出的買方俾唔俾錢又是另一個問題了.
結果得個金額, 但最後無人俾錢lo . 我收過好多次second offer都唔要, 事關我點解要買人地果價呢?
有位朋友是在網上賣電腦game 的精品玩具, 遇得最多呢類人, 也最多呢種事.

近年大/小提琴曲目就已有人搶, 如果是某名家, 就更搶, 或多或少有盲搶的感覺.   
係真係多左種扮識野, 又或者"我手上有呢個好貴錄音, 睇下我!" 的曬命,   
其實又唔係黃豆, 魚, 蝦 等要造蝦醬, 鹹魚, 豉油, 做乜要"曬"

果黑膠市令我諗起5-6年前的二手菲林相機潮, 家下已靜都無乜人搞,
行過寄賣的鋪見到成櫃都係人地玩完想放的
反而是似乎因為黑膠的關係, CD變相好彩D. 呢個post 開時古典CD 都有少少炒風. 隨時間而行之下, 因為黑膠令CD 的熱力冷卻了一點點

有趣的是, 唔受炒的野, 好似最近在找Stravinsky conducts Stravinsky , Sony 出的Original Cover 版本box set ,
明明當初出時, 多到死貨一樣. 事過幾年家下局然是無晒, 又無再出,
呢種無話題,  但暗地裡走一盒無一盒的東西最有趣
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

另一個post :
寶韻 日本原裝進口的 Premium 100 SHM-CD
https://post76.hk/thread-260458-1-1.html

===
我見,  第一行中至少有3張必被人搶.
唔知大家覺入唔入得過? (利申, 3張錄音(其他版本)都已聽過, 是不錯的.)
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-22 13:24
高峯期過千定過萬我唔覺有乜代表性, 人地講姐, 只要有人成交到過萬都可以成為一時熱話, 之後引左一堆去 ...

我講得是價錢長期在高位, 高峯期過千, 當然不會是一次兩次的交易記錄, 是數十次或過百次的交易記錄啦, 我說的高峯期不是指一次兩次又或者一個月兩個月, 是指這十幾年間其中的幾年。這些價錢是客觀的事實, 是有記錄可以追查的, 你喜歡又好, 不喜歡又好, 你認為值得又好, 不值得又好, 都是這樣的, 是有些人可能是跟風的去買碟, 但又怎能說到差不多價錢高些的碟都是這樣的!

下面是 Hassid 這隻碟最近的一次成交(不過這個價近年來說是貴了些), 一隻這樣的歷史性錄音可以十幾年都是差不多這個價錢, 係唔係炒價你怎樣去想係沒有人阻止你的。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

黃金玩家

goair33 發表於 2017-6-22 12:43
the right has the better sound??

兩隻碟聲音非常不同, 不能說那隻比較好聲, 可說是互補不足。
Testament 的一隻以清晰為主, 但琴音有點尖、硬, 而右邊(日本 Toshiba-EMI)琴音就暖很多, 而且比較像有一個琴在前面拉的感覺(不又不想用到音場這字眼)。

黃金玩家

goair33 發表於 2017-6-22 12:44
how about the sound??

聲音不錯, 又以 Testament 的 CD 作比較, 這系列的 CD 應該比較易在一般組合取得較理想效果, 但 Testament CD 的聲音比較「中性」些。

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-22 13:24
高峯期過千定過萬我唔覺有乜代表性, 人地講姐, 只要有人成交到過萬都可以成為一時熱話, 之後引左一堆去 ...

> 有趣的是, 唔受炒的野,
> 好似最近在找Stravinsky conducts Stravinsky ,
> Sony 出的Original Cover 版本box set ,
> 明明當初出時, 多到死貨一樣.
> 事過幾年家下局然是無晒, 又無再出,
> 呢種無話題,  但暗地裡走一盒無一盒的東西最有趣

基本上這類錄音不是很多人聽(這很不幸的), 市場上還積有死貨, 要買還是很容易找到的, 隨便在 eBay 找便有兩盒比較平的訂價 (about HK$265 及 HK$382 plus shipping)

不僅 CD, Stravinsky conducts Stravinsky 的 LP 都是較低價的。

http://www.ebay.com/itm/Stravins ... :g:pTUAAOSwCQZZEqjn

http://www.ebay.com/itm/STRAVINS ... :g:OMgAAOSwVm5ZARxv

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2017-6-22 13:30
另一個post :
寶韻 日本原裝進口的 Premium 100 SHM-CD
https://post76.hk/thread-260458-1-1.ht ...

我都買左兩張

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

聲音算是相當不錯,碟身造工亦甚好(日本版的保證)

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2017-6-22 16:13
聲音算是相當不錯,碟身造工亦甚好(日本版的保證)

我八過, 個價是絕對可以入手

是有少少疑惑, 是不是為了promo SHM 這種東西 ?
如此一說, "雄辨"系列的定位又再趺多一級了.
還是好音樂最好.