設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-20 21:41
呢張邊值值1K 啊?  量產野wor
我覺合理的位置最多300幾了.

"高峯期"要過千, 現在如果係 NM B&W Stamp Dog 我 HK$500 即買!

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-20 21:41
呢張邊值值1K 啊?  量產野wor
我覺合理的位置最多300幾了.

在網上賣 LP 超過10年的賣家, 他本身聽古典, 是識貨的人, 這是他去年的賣價 (HK$860)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

近期的一次成交

GBP 68.00 + shipping

x

評分

tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-20 22:03
在網上賣 LP 超過10年的賣家, 他本身聽古典, 是識貨的人, 這是他去年的賣價 (HK$860)

...

ebay 定 yahoo ? 等我又去八下先.
我唔太覺有時D"賣家" 一定識聽, 反而是識賺.

其實 Klemperer, Eduard van Beinum, Maag 都唔差.
有Columbia / Klemperer 的銀藍色圈圈版就好了, 我果張唔知去左邊...
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-20 22:10
近期的一次成交

GBP 68.00 + shipping

我以前果張都係甘樣ka,
不過又覺好特別.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-20 22:15
ebay 定 yahoo ? 等我又去八下先.
我唔太覺有時D"賣家" 一定識聽, 反而是識賺.  

是 eBay, 你不熟 LP 市價吧, 這 LP 很久前已經是這樣貴了, condition 好的每次 bid 都不會平得去那裡, 這是公投的價。

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-20 22:18
我以前果張都係甘樣ka,
不過又覺好特別.

> 其實 Klemperer, Eduard van Beinum, Maag 都唔差.
> 有Columbia / Klemperer 的銀藍色圈圈版就好了, 我果張唔知去左邊...
更貴!

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-20 22:23
是 eBay, 你不熟 LP 市價吧, 這 LP 很久前已經是這樣貴了, condition 好的每次 bid 都不會平得去那裡, 這 ...

沒, 因為真是久久沒碰黑膠的市, 唔知發生乜事.
早幾年是又吹過一陣, 但紅唔起. 家下先至叫紅得到.
如果古典界有有一位指揮話 "我只出黑膠, 不出CD/SACD" 的話, 甘樣就真係值得留意多D.

然而事實實是有好多人入市又有好多人退市 ...我靜觀一下先.

始終呢D野, 我唔覺真的好值錢;
更莫說我在80年代尾時是如何"乞求"人去接手我的收藏.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-6-20 22:45
沒, 因為真是久久沒碰黑膠的市, 唔知發生乜事.
早幾年是又吹過一陣, 但紅唔起. 家下先至叫紅得到.
如果 ...

市場的價值是很難預測估計的, 否則那個人人棄LP換CD的年代, 便把值錢的黑膠 存下來, 我十幾年前開始把自己一些黑膠賣出, 所以對某些黑膠市價知道一些, 有些自己不聽的中文黑膠當時平價賣出, 怎知現在升值最多!
Previn 的 A Midsummer Night's Dream 這類價錢是相對穩定的, 找到一篇應該是 1990年的 HiFi 雜誌的文章, 當年已要幾百元了, 我知道這黑膠曾過千, 有些人也曾經出價一千想找這黑膠。

x

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-6-21 09:29
市場的價值是很難預測估計的, 否則那個人人棄LP換CD的年代, 便把值錢的黑膠 存下來, 我十幾年前開始把自 ...

我好少睇本地的hifi雜誌, 當中有某本更是不會去睇, 因為文字不值我花時間.

當年我抱著成3-4kg重的黑膠一家家拍門去找人收膠, 當中唔知幾多 張頭版碟, 只得一百幾十
果種如同 "乞食" 仲有等人 "施捨" 的過程無法忘記.

呢種文字講值錢?
哈, 免談!

評分

Msuper + 10 + 10 kl兄,要懂得走出黑暗明天會更美好呀!.

查看全部評分

還是好音樂最好.